Kako preprečiti požar v avtomobilu?

17. oktobra 2023

Izvedite kako ravnati, če opazite, da vozilo gori.

Požari v avtomobilih niso pogosti, niti ne hitri. Pogosto pa se zgodi, da vozniki niso dobro ozaveščeni o ustreznem ravnanju, če pride do požara v vozilu.

V kolikor v avtomobilu opazite dim ali vonj po zažganem, vozilo takoj ustavite in zapustite. Pomagajte tudi ostalim potnikom, da čimprej zapustijo vozilo. Z gasilnim aparatom nato poiščite lokacijo izvora požara.

Aktivirajte gasilni aparat, skladno z navodili proizvajalca. Usmerite ga neposredno v jedro požara in gasite, dokler ne pogasite požar. Ogenj lahko hitro zajame večje površine vozila, še zlasti tiste, ki so izdelane iz lahko gorljivih umetnih materialov. Če pride do eskalacije požara, ga sami ne boste mogli več pogasiti.

Če se požar nahaja v prostoru motorja vozila, nikoli ne dvigajte pokrova motorja. V takem primeru bi namreč požaru dodali veliko količino zraka, kar lahko povzroči napredovanje požara in večjo materialno škodo. Požar gasite skozi režo priprtega pokrova in porabite približno 75% vsebine gasilnega aparata, nato pa pokrov zaprite in počakajte nekaj časa. Če požar ni pogašen, ponovite postopek.


POZOR: gasilni aparat ni del obvezne opreme osebnih avtomobilov. Je pa priporočljivo, da ga kljub temu imate v vozilu. Najpogostejši so dvo-kilogramski gasilni aparati na peno ali prah.

V primeru požara obvestite gasilce preko številke 112 ali po SOS telefonu, ki se nahaja ob cesti.


Gasilnik v vozilu naj bo na lahko dosegljivem mestu. Nikoli ne sme biti založen, poleg tega pa mora biti pritrjen in varovan pred vročino. Skladno s proizvajalčevimi navodili je potrebno gasilni aparat tudi servisirati.

Imate električni ali hibridni avto? Teh se ne sme gasiti z vodo!

Preverite tudi drugo dodatno opremo, ki vam lahko koristi na poti. Prelistajte novi katalog dodatne opreme.