Poskrbite za kvalitetno zimsko obutev

28. septembra 2023

Pnevmatikam pogosto posvečamo premalo pozornosti, ker se nam zdi, da so še dobre in da z njimi ni nič narobe.

Zimske pnevmatike je smiselno zamenjati takrat, ko se globina profila zmanjša na 4 milimetre, letne pa takrat, ko se globina zmanjša na 3 milimetre.

Kako torej izmeriti globino profila?

Za pravilno merjenje potrebujete merilnik globine profila. V profilu pnevmatike poiščite označbo, ki označuje globino 0 milimetrov. Nato je merilnik potrebno prisloniti na profil in potisniti merilno špico do indikatorja. Za tem odstranite merilnik in na skali preverite koliko milimetrov profila imajo pnevmatike.

Kaj pa če nimam merilnika?

Globino profila lahko enostavno izmerite tudi z uporabo kovanca za 2 evra. Debelina srebrne obrobe namreč znaša 3 milimetre, kar je enako kot minimalna dovoljena globina profila letnih pnevmatik.

Rotacija pnevmatik

Ima vaše vozilo samo prednji ali samo zadnji pogon? Z rotacijo pnevmatik se boste izognili neenakomerni obrabi. Na vsakih 8.000 do 10.000 kilometrov je priporočljivo zamenjati pozicijo pnevmatik, kar vam zagotavlja, da bodo pnevmatike ohranile dober oprijem in se enakomerno obrabljale iz obeh strani ter posledično imele daljšo življenjsko dobo.

POZOR: pnevmatike lahko rotirate samo v primeru, če so vse 4 enakih dimenzij.

Ste ugotovili, da je čas za menjavo pnevmatik? Oglejte si prenovljeni katalog dodatne opreme.