Nevarna navada, ki vas lahko stane 120 evrov

04. avgusta 2023

Se tudi vi v vročih dneh na pot podajate v natikačih? Vožnja v natikačih v Sloveniji sicer ni izrecno prepovedana, lahko pa je izredno nevarna. V primeru prometne nesreče vas lahko zaradi vožnje v natikačih doleti celo globa.

Za varno vožnjo je izredno pomemben oprijem med voznikovo nogo in pedali. Voznik mora biti sposoben v vsakem trenutku hitro in zanesljivo reagirati. Vožnja v natikačih je lahko nevarna predvsem zaradi njihove ohlapnosti. Noge se namreč slabo oprimejo, poleg tega pa se lahko ob hitrem reagiranju tudi zvijejo pod pedala in preusmerijo voznikovo pozornost.

Poleg natikačev naj ne bi vozili tudi v obutvi s platformo in v visokih petah. Slednje zmanjšujejo kakovost oprijema med voznikovo nogo in stopalom. Vožnja v natikačih sicer v Sloveniji, in tudi mnogih drugih državah, ni prepovedana. V primeru prometne nesreče pa vas kljub temu lahko doleti globa v višini 120 evrov, še zlasti v primeru, ko policist ugotovi, da je zaradi neprimerne obutve zmanjšana zmožnost obvladovanja vozila.

Tudi naša ambasadorka Laura Unuk je zagovornica varne vožnje v supergah. Kadar se na dogodke podaja v petkah ima v prtljažniku vedno rezervno obutev, ki ji zagotavlja dober oprijem pedala in posledično varnejšo vožnjo.

Nevarna navada, ki vas lahko stane 120 evrov