Ne pozabite na redno vzdrževanje klimatskih naprav

18. avgusta 2023

Klimatske naprave so postale nepogrešljive še posebej v vročih dneh. Slednje pa zahtevajo tudi ustrezno vzdrževanje, v nasprotnem primeru se lahko spremenijo v gojišče bakterij in plesni.

Iz vaše klimatske naprave prihajata neprijeten vonj in vlaga?

Potem je potrebno opraviti pregled in servis. Slednje je potrebno izvajati vsako drugo leto. Vzdrževanje klimatske naprave vključuje razvlažitev, dodajanje plina ali olja, dezinfekcijo, pregled filtra, čiščenje prostora v klimatski napravi in ugotavljanje morebitnega puščanja.

Na leto sistem izgubi približno 10% hladilnega sredstva, kar lahko na dolgi rok poškoduje kompresor, v kolikor se klime ne vzdržuje po priporočilih.

Uporaba klimatske naprave v avtomobilu vpliva tudi na porabo goriva, še zlasti takoj za vklopom hlajenja ali gretja. Na račun prižgane klime v poletnem času vozilo povprečno porabi od 2,5 do 4,2 litrov goriva na 100 kilometrov več kot sicer.

Ne veste, kdaj ste nazadnje preverili stanje vaše klime? Čas je za servis. Slabo vzdrževana klima lahko dolgoročno vodi tudi v določene zdravstvene težave.

Ne pozabite na redno vzdrževanje klimatskih naprav


Ali ste vedeli?

Aplikacija FordPass vam omogoča, da na daljavo vklopite vaše vozilo Ford. Med tem ko jeste zajtrk se lahko vaše vozilo že ogreva ali hladi. Ko boste pripravljeni za pot, vas bo vaše vozilo pričakalo ustrezno ohlajeno ali ogreto, vaša vožnja pa bo še bolj prijetna in sproščujoča.

Zapeljite se na test ali preverite aktualno ponudbo vozil iz zaloge.