Je v preteklih dneh poplavilo tudi vaš avto?

07. avgusta 2023

V kolikor je vaše vozilo poplavljeno ga ne zaganjajte. Takšno vozilo je v vsakem primeru potrebno z avtovleko odpeljati do serviserja.

V primeru poplave je ključno premišljeno ukrepanje.

Če je skozi izpušni sistem vdrla voda vse do motornega prostora, lahko blatni delci še dodatno poškodujejo motor in ostale ključne komponente, kar lahko stanje še dodatno poslabša. Izrednega pomena je čimprejšnji odklop akumulatorja in nato odstranjevanje vode iz vozila.

Vodo je potrebno čimprej spraviti iz vozila. Pri tem vam je lahko v pomoč sesalnik z možnostjo suhega in mokrega sesanja. Pomembno je tudi zračenje, saj znatno prispeva k sušenju notranjosti vozila. Notranje obloge in sedeže bo najverjetneje potrebno odstraniti.

V kolikor je višina vode presegla nivo spodnjega roba vetrobranskega stekla je vozilo najverjetneje za na odpis, ker je popravilo ekonomsko nevzdržno ali pa celo ni mogoče.

Kaj pa električna vozila? 

Visokonapetostni sklopi električnih vozil so pred vdori vode dobro zaščiteni in se samodejno izklapljajo, ko se izključi vozilo. V kolikor so poplavi izpostavljene druge komponente električnih vozil zanje velja enako, kot za vozila s termičnimi motorji.

Vam bo zavarovalnica krila škodo?

Vse je odvisno od sklenjene police. Osnovno in splošno kasko zavarovanje te škode ne krijeta. Če želite vozilo zavarovati tudi za primer naravnih pojavov, je potrebno poleg splošnega kaska in zavarovanja avtomobilske odgovornosti skleniti še dodatno delno kasko zavarovanje.

Za podrobne informacije v povezavi s kritji vam svetujemo, da se obrnete na vašega zavarovalniškega agenta. Ne pozabite stanja avtomobila čim bolj podrobno dokumentirati s fotografijami.

Bodite strpni 

Zaradi razsežnosti poplav imajo serviserji in avtovleke že povečan obseg dela. Ostanite strpni – poskrbljeno bo za vse.


Povzeto po: AvtoMagazin