Odpravite se na veliko ameriško potovanje… v evropskem slogu

06. julija 2023

Pri Fordu smo zelo ponosni na svojo ameriško dediščino, zato smo ob dnevu neodvisnosti (4. julij) želeli obeležiti ta ameriški praznik z evropsko različico velikega ameriškega roadtripa.

Ker so številna ameriška mesta poimenovana po evropskih mestih, iz katerih so prišli njihovi ustanovitelji ali naseljenci, predstavljamo nekaj epskih potovanj po Ameriki med kraji s slavnimi evropskimi imeni. Spustite streho svojega Mustanga GT, prižgite glasbo in začutite veter v laseh, ko vam bomo pokazali, kako lahko v ameriškem slogu prepotujete Evropo ali ravno obratno.

Od Londona do Nice (ZDA – 3,957 km, Evropa – 1,408 km)

Odpravite se na veliko ameriško potovanje… v evropskem slogu

ZDA: Od Londona v Kentuckyju do Nice v Kaliforniji se odpravite proti zahodu in več dni boste na poti, da premagate 3.957 km dolgo razdaljo, od tega več sto kilometrov skozi puščavo Arizona.  Na poti se lahko ustavite tudi v mestu Lyon v zvezni državi Mississippi, saj je obvoz dolg le 373 km.

EVROPA: Za mestne sladokusce v angleški prestolnici, ki se želijo odpeljati na jug Francije in si privoščiti nekaj sredozemskega sonca, je na voljo 1.408 km dolg izlet do čudovite Nice. Na poti si oglejte bujno zeleno podeželje in zgodovinsko mesto Lyon.

Od Madrida do Lizbone (ZDA – 2,377 km, Evropa – 625 km)

Odpravite se na veliko ameriško potovanje… v evropskem slogu

ZDA: Potujte vzdolž vzhodne obale ZDA in si oglejte nekaj pomembnih mest, na poti se zagotovo ustavite v Velikem jabolku in prestolnici države (New Yorku). Če si želite ogledati vse znamenitosti, planirajte več dni za potovanje.

EVROPA: Od najstarejše restavracije na svetu v glavnem mestu Španije do impresivnega Spomenika odkritij v glavnem mestu Portugalske lahko prevozite v nekaj urah. Vaše potovanje bo prežeto z zgodovino in fotografskimi spomini na Instagramu.

Od Amsterdama do Gotenburga (ZDA – 1,320 km, Evropa – 1,099 km)

Odpravite se na veliko ameriško potovanje… v evropskem slogu

ZDA: To potovanje vas bo popeljalo preko gozdov in gora Montane do ravnic Nebraske, kjer boste dosegli edino mesto z imenom Gothenburg, ki je nastalo zaradi širitve železnic Union Pacific in Northern Pacific Railway.

EVROPA: Od kanalov in kavarn v Amsterdamu prek Nemčije in nato s trajektom na Dansko, mimo Københavna in še z enim trajektom do slikovite zahodne obale Švedske. To je severnoevropska pustolovščina za neustrašne z veliko možnosti za raziskovanje.

Od Prage do Budimpešte (ZDA – 1,238 km, Evropa – 532 km)

Odpravite se na veliko ameriško potovanje… v evropskem slogu

ZDA: Ne glede na to, po kateri poti boste potovali od Prage v Oklahomi do Budimpešte v Georgii, boste prečkali znamenito reko Mississippi. Poleg tega se boste peljali skozi Birmingham, ki bi bil na evropski različici nezavidljiv ovinek tudi za najbolj navdušene popotnike.

EVROPA: Srednjeevropska odisejada. Iz Prage se odpravite na Dunaj in nato po Donavi do Budimpešte. Lahko pa vedno poskusite slediti dejanski reki, če vas ne moti, da boste naredili približno 100-kilometrski ovinek. Konec koncev gre za potovanje in ne za razdaljo.

Od Pariza do Bruslja (ZDA – 1,065 km, Evropa – 313 km)

Odpravite se na veliko ameriško potovanje… v evropskem slogu

ZDA: Ob poti proti jugu, proti vetrovnemu Chicagu, se vam bo ob enem od velikih jezer odprl velik razgled na vzhod. Ko se boste najedli pice, se odpravite skozi Indiano do mesta Paris v Kentuckyju, kjer se nahaja najvišja trinadstropna stavba na svetu.

EVROPA: Če greste iz Pariza po najhitrejši poti, je to hiter izlet, toda zakaj se ne bi sprehodili po naravnih parkih na francoski strani meje. Nato si v prestolnici Evropske unije privoščite odlične vaflje in okusen ocvrt krompirček.

Od Rima do Aten (ZDA – 1,569 km, Evropa – 1,299 km)

Odpravite se na veliko ameriško potovanje… v evropskem slogu

ZDA: Od juga proti severu po Route 75 se najprej peljete skozi Atene v Georgii, ko se skozi gozdnate zvezne države odpravite proti New Yorku. Pred prihodom na obrežje reke Hudson v mestu Athens v ameriški zvezni državi New York se boste zapeljali tudi mimo Škotske in Leedsa.

EVROPA: Dve atraktivni mesti polni evropske zgodovine s številnimi zgodbami. Svoj fascinanten izlet začnite iz Neaplja s trajektom, ki pelje mimo Krfa do Aten. Za zagrizene popotnike pa je najbolje, da ves čas ostanejo na cesti skozi severno Italijo, Slovenijo, Hrvaško, Srbijo in Severno Makedonijo. Ko vozite zabaven Fordov avto, bo 2.390 km dolg izlet, ki si ga boste zapomnili za vedno.

Od Kölna do Valencije (ZDA – 2,931 km, Evropa – 1,704 km)

Odpravite se na veliko ameriško potovanje… v evropskem slogu

ZDA: Od Minnesote do Kalifornije: na vsakem vogalu vas čaka klasična ameriška pokrajina. Če si želite štiriurnega obvoza, lahko obiščete znameniti Pikes Peak, nato pa na poti do Valencie severno od Los Angelesa poskusite srečo še v Las Vegasu.

EVROPA: Od nemškega proizvodnega obrata, kjer se nahaja nov najsodobnejši Fordov center za električna vozila v Kölnu, do obmorskega mesta Valencia in naše inovativne tovarne Ford Almusaffes, je pot, ki jo večkrat prepotujejo številni naši sodelavci. Predlagamo, da se za oddih ustavite še kje v Franciji. Ali pa se na hitro odpravite iz Kölna na nekaj krogov po dirkališču Nürburgring.