Izjemna Ford tehnologija preprečuje, da bi pozabili otroka v avtomobilu

07. julija 2023

Ogromno otrok in hišnih ljubljenčkov, ki so bili pozabljeni v pregretem avtomobilu, vsako leto tragično izgubi življenje.

Ford je prav iz tega razloga razvil izjemno tehnologijo, ki pomaga preprečiti, da bi otroka ali ljubljenčka pozabili v pregretem vozilu.

Izjemna Ford tehnologija preprečuje, da bi pozabili otroka v avtomobilu

“V poročilih smo vsi videli grozljive posledice trenutka pozabljivosti. Opozarjanje na potnike v zadnjem delu vozila bo voznikom pomagalo pomniti to, kar sicer večina misli, da ne bi mogli nikoli pozabiti – da so na zadnjih sedežih ali v prtljažniku pustili otroka ali hišnega ljubljenčka.” Jörg Beyer, izvršni direktor razvojnega oddelka pri Fordu Evropa


Skupina KidsandCars.org kot glavni tveganji za smrt zaradi hipertermije (vročinske kapi) navaja puščanje otrok v avtomobilu.  Poročajo, da se otrokovo telo pregreje tri- do petkrat hitreje kot telo odraslega. V ZDA na tak način vsako leto v povprečju umre 39 ljudi, kar pomeni, da vsakih devet dni umre eden. V Evropi so primeri manj pogosti, vendar so o smrtnih primerih poročali v različnih državah, med njimi letos tudi v Sloveniji. Pri čemer mimoidoči včasih preprečijo tragedijo tako, da vzamejo stvari v svoje roke.

Izjemna Ford tehnologija preprečuje, da bi pozabili otroka v avtomobilu

Preprosta tehnologija, ki rešuje življenja

V kolikor je kdo pred začetkom potovanja odprl zadnja vrata, opozarjanje na potnike v zadnjem delu vozila voznika s preprostim opomnikom spodbudi, da preveri zadnje sedeže.

Strokovnjaki voznikom pogosto svetujejo, naj se vedno prepričajo preden zaklenejo vozilo. S tem lahko preprečijo, da bi v vozilu nenamerno pustili hišnega ljubljenčka, otroka ali dragocene predmete. Sistem opozarjanja na potnike na zadnjih sedežih deluje kot opomnik, ko voznik ali sopotnik pred začetkom vožnje odpre zadnja potniška vrata. Tehnologija se aktivira, ko se vozilo ustavi, voznik pa izklopi kontakt.

Ob aktivaciji tehnologije se na osrednjem zaslonu prikaže vizualno opozorilo, ki ostane vidno deset sekund ali do preklica. Vizualno opozorilo spremlja tudi zvočni signal, ki voznika opozarja, da naj pred izstopom iz vozila preveri zadnje sedeže. Poleg opozarjanja na prisotnost otroka ali živali, lahko sistem voznika opozori tudi v primeru, ko je slednji na zadnji sedež odložil dragocen predmet, kot je na primer torbica.

V Evropi so s to tehnologijo opremljena vozila EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Puma, S-MAX, Transit in najnovejši Mustang Mach-E. Ta v svoji stekleni strehi skriva še dodatne pametne funkcije. Za doplačilo je na voljo poseben premaz stekla, ki pomaga da je notranjost Mustanga Mach-E poleti hladnejša, pozimi pa toplejša. Poleg tega sloj v steklu pomaga tudi pri zaščiti pred UV žarki.

Ford tehnologija pomaga preprečiti, da bi otroci ostali v vročih avtomobilih


V 19 minutah do 50°C v notranjosti vozila

Pri Fordu so izvedli eksperiment, kjer skušajo prikazati, kako hitro v vozilu postane nevzdržno vroče. To so ponazorili s skulpturo ledenega dojenčka in psa, ki so ju namestili v vozilo. Zunaj vozila je bila temperatura nastavljena na 35°C, ki se je v pičlih 19 minutah povzpela na kar 50°C.

Oglejte si celoten posnetek eksperimenta:

V uredništvu Caranduser so opravili tudi dejanske meritve temperature v vozilih: Da boste lažje razumeli, kako zelo močno se segrejejo avtomobili >>

Notranjost vozila se res segreje, zato nikoli in pod nobenim pogojem v vozilu ne puščajte svojih sopotnikov, niti za minuto!