6 nasvetov za nepozabno kampiranje z avtom

12. julija 2023

Kampiranje z avtom postaja v zadnjih letih čedalje bolj popularno. Mnogi so svoje vozilo predelali v bivalno enoto in se pri dogodivščinah na prostem odpovedali šotoru.

Kampiranje v avtu ima ogromno prednosti, saj je ekonomično in daje popotniku veliko mero svobode. Vaš avto nudi tudi večjo zaščito pred zunanjimi vplivi kot šotor. Presenečeni boste, kako udoben je lahko vaš avto, še posebej, če kampiranje načrtujete pravilno.

Če razmišljate o nepozabnih počitnicah z avtom, ki bi ga spremenili v “kamper” je tu 6 nasvetov, ki vam bodo olajšali celoten proces načrtovanja vaše dogodivščine.

1. IZBERITE PRIMERNO VOZILO

Potrebujete vozilo z velikim prtljažnim prostorom, ki ga boste lahko uporabili za spanje. Da boste imeli zares dovolj prostora vam priporočamo vozilo, ki ima zložljive ali odstranljive zadnje sedeže. Zato so vozila, kot so Fordovi karavani, Ford Transit ali Tourneo Custom, Ford S-Max, Ford Kuga in Ford Ranger odlična izbira.

2. UGOTOVITE, KJE LAHKO PARKIRATE

Ena izmed prednosti kampiranja z avtomobilom je, da ne potrebujete veliko prostora. Možnosti za nastanitev je veliko, tudi če nimate rezerviranega prostora v kampu. Pravila v povezavi s parkiranjem vozila in nočitvami se razlikujejo od države do države. Obstajajo uporabne aplikacije, kot je na primer, Park4Night, kjer so označena vsa mesta kjer lahko legalno prenočite. Divje kampiranje v Sloveniji namreč ni dovoljeno.

3. UREDITE NOTRANJI PROSTOR VOZILA

Na pot vzemite le tisto, kar zares potrebujete. Vsa dodatna prtljaga namreč pomeni manj prostora za vaše bivanje. Svetujemo vam, da opremo spakirate v potovalke ali trajne škatle ter jih namestite pod prtljažni prostor. Z malo iznajdljivosti lahko z veznimi ploščami nad prtljažnim prostorom zgradite platformo za prtljago. Ta vam lahko služi kot vzmetna pomična površina, na katero postavite spalno peno, blazino in posteljnino.

4. RAZMISLITE, KAJ VSE POTREBUJETE ZA NA POT

Svetujemo vam, da podobne predmete shranite v  iste škatle ali potovalke: hrano in vodo, oblačila, opremo za šport itd. Vsako škatlo označite in jih zložite tako, da bodo predmeti ki jih najbolj uporabljate, na najbolj dosegljivem mestu.
Prednost Fordovih vozil je tudi sistem SYNC® Connect, ki vam lahko služi za povezavo Wi-Fi v vozilu.

5. UDOBJE NAJ BO NA PRVEM MESTU

Nihče ne pravi, da spalne vreče niso udobne. Privoščite si udobje na drugem nivoju in v vozilo namestite vzmetnico ali napihljivo posteljo. Ne potrebujete veliko, da zadnje sedeže spremenite v prijetno zatočišče.

6. NE POZABITE NA PREZRAČEVANJE

Po daljšem časovnem obdobju v vozilu z zaprtimi okni zrak lahko postane neprijeten. Vozilo zračite premišljeno, da ne bi vanj spustili komarjev in ostalih insektov. Svetujemo vam uporabo pregrad in mrež za okna – tako bodo vaše noči prijetnejše, spanec pa bolj miren.