3 nasveti, ki vam bodo olajšali potovanje s psom

08. julija 2023

Se tudi vi podajate na pot z vašim štirinožnim prijateljem? Pripravili smo 3 nasvete s katerimi bo vaše potovanje s kužkom lažje in manj stresno.

1. NAČRTUJTE POT IN POSTANKE

Dolga vožnja z avtomobilom je za vašega ljubljenčka lahko precej naporna, še posebej v primeru, ko na vožnjo ni navajen. Da bi štirinožnemu prijatelju zagotovili čim manj stresno pot je smiselno, da se nanjo ustrezno pripravite. Priporočljivi so postanki pri vodah in travnatih površinah, kjer ni tako vroče. Travnate površine so tudi bolj prijazne pasjim blazinicam, ki se sicer pri hoji po asfaltu zlahka opečejo in poškodujejo. 

2. PSA PRIPNITE ALI GA PELJITE V BOKSU

Vožnja s kosmatincem, ki ni pripet in se prosto sprehaja po potniški kabini je lahko nevarna. Lahko povzroča motnje voznikove pozornosti, kar lahko vodi v prometno nesrečo. Obstajajo varnostni pasovi, s katerim kosmatinca lahko pripnete kot bi pripeli običajni varnostni pas. Ob uporabi varnostnega pasu je nujna tudi uporaba oprsnice – v primeru uporabe ovratnice, v kolikor pride do nesreče, namreč obstaja tveganje zadušitve. Ta možnost je cenovno zelo ugodna, vi pa zavarujete tako sebe, kot tudi vašega ljubljenčka. Kosmatinca lahko varno prevažate tudi v prtljažnem prostoru z uporabo transporterja oziroma pasjega boksa. 

3. POSKRBITE ZA HIDRACIJO, ZMERNO TEMPERATURO V VOZILU IN ZAŠČITO SEDEŽEV

Pred odhodom na daljšo pot vozilo ustrezno pripravite. Temperatura v vozilu naj ne bo previsoka in ne prenizka, saj lahko kaj hitro pride do šoka in kolapsa. V kolikor boste psa prevažali na sedežu, pripetega z varnostnim pasom vam svetujemo tudi uporabo zaščite za sedeže. Pasje dlake se z lahkoto zasidrajo v sedeže, njihovo odstranjevanje pa je lahko stresno in dolgotrajno. Poskrbite, da na pot vzamete tudi dovolj vode, hrane, priboljškov in igrač. Pomembno je, da vzamete hrano, ki jo imate doma, saj na končni destinaciji morda slednja ne bo na voljo. Na poti se lahko pojavi tudi potovalna slabost, ki jo lahko sanirate s tableto proti slabosti. Poleg tega pomaga tudi mirna in previdna vožnja ter še več postankov.

Pomnite: v času poletja živali nikoli ne puščajte same v vozilu. Kljub temu, da ste morda priprli okno, to ni dovolj, saj se notranjost vozila ne glede na to zelo hitro segreje vse do 50°C. Pes nima znojnic in se znoji samo preko jezika. V kolikor pride do pregretja, psa postopoma ohlajajte, nikakor pa ga ne potopite v mrzlo vodo, saj to lahko povzroči šok in kolaps.

Želimo vam prijetno potovanje! 🐕