Prvi pogled: Ford Explorer Electric

27. marca 2023

Proč s starim, dobrodošlo novo! V Fordovi kölnski tovarni, kjer bodo poleti ugasnili proizvodno linijo fieste, se že pripravljajo na izdelavo povsem novega Fordovega električnega avta - Explorerja.

Avtor: Blaž Poženel, Motorevija

Naj vas znano ime ne zavede; ameriški hibridni explorer, ki smo ga preskusili tudi pri Motoreviji, je novemu električnemu Explorerju posodil le ime, nekaj oblikovalskih podrobnosti in avanturistični značaj. Precej več so si pri Fordu izposodili od Volkswagna, saj novi Explorer stoji na Volkswagnovi prilagodljivi MEB platformi za električne avte …

Prvi pogled: Ford Explorer Electric

Verjetno nismo bili edini, ki smo v Düsseldorfskem filmskem studiu zastrigli z ušesi, ko so nam pri Fordu pokazali svoj novi električni avto z imenom Explorer: enega Explorerja (petmetrskega priključno-hibridnega ameriškega cestnega terenca) Ford namreč že ima v ponudbi.

A so nas Fordovi oblikovalci pomirili; ameriški Explorer se umika iz Fordovih evropskih prodajnih salonov, novi električni Explorer pa je znanilec novih, za evropski Ford precej bolj električnih časov. V naslednjih desetih letih bodo namreč sedanjo precej raznoliko paleto evropskih Fordov z dizelskimi, bencinskimi in hibridnimi pogovni zamenjali povsem električni avti;

Prvi pogled: Ford Explorer Electric

Eelektrični Mustang je bil prvi takšen avto, Explorer bo drugi, pozneje sledi še nekaj električnih novosti.

V svojo kölnsko tovarno bo Ford vložil skoraj dve milijardi evrov in jo preobrazil v “električni center”.

Ford s Volkswagnovimi geni

Na naše vprašanje, kdaj sledijo cenovno dostopnejši električni Fordi, nam pri Fordu niso hoteli odgovoriti, prav tako so bili skrivnostni glede cene novega Explorerja. A če vemo, da je novi Explorer narejen na Volkswagnovi platformi MEB in da je po merah podoben VW ID.4 in škodi enyaqu, lahko sklepamo, da tudi po ceni ne bo prav daleč od obeh omenjenih tekmecev. V praksi bo to pomenilo cene od 50.000 evrov navzgor …

Prvi pogled: Ford Explorer Electric

Sicer pa je pri novem explorerju navzven nemogoče prepoznati Volkswagnove tehnične gene; morda na tehnično sodelovanje obeh koncernov opozarja le značilen visok prednji del avta, ostalo pa so pri Fordu zelo okusno in skladno zapakirali v dokaj oglato in robustno karoserijo cestnega terenca s prepoznavnim vplivom dosedanjega Exploreja.

Prednji del avta označujejo polna maska (hladilne reže za zajem zraka so le spodaj), v prid boljše aerodinamike skrbno oblikovana zaključka odbijača in pa v primerjavi s VW ID.4 ali škodo enyaq malce nazaj pomaknjeno vetrobransko steklo in zato daljši pokrov “motornega prostora”. Zadek označujeta prepoznavni zadnji luči; za prtljažnimi vrati je dokaj prostoren prtljažnik z dvojnim dnom in prostorom za polnilne kable. Če asimetrično deljivo naslonjalo zadnje klopi prekucnemo naprej, dobimo uporabno ravno dno in skoraj 1,5 kubičnega metra prostora.

Digitalna, prostorna in uporabna notranjost

V notranjosti novega Explorerja kraljuje velik, 15-palčni zaslon multimedijske naprave na sredini, na katerem teče najnovejša različica Fordovega operacijskega sistema SYNC; posebnost tega zaslona je gibljivost – lahko ga namreč postavimo bolj pokonci ali spustimo v nižji položaj, za zaslonom pa je še uporaben prostor za drobnarije, ki v spodnjem položaju zaslona predstavlja skrit predal.

Med obema prednjima sedežema je zelo globok in prostoren predal, kamor lahko postavimo dve veliki plastenki pijače ali pa ga opremimo s predali (ki jih lahko sami natisnemo na 3D tiskalniku po Fordovih načrtih). Pred voznikom je majhen zaslon z najnujnejšimi podatki po vzoru na tistega v električnih volkswagnih.

275-centimetrska medosna razdalja in povsem ravno kabinsko dno zagotavljata veliko prostora v notranjosti in zelo udobno sedenje; prednja sedeža bosta na voljo v dveh različicah, prav tako naj bi bili na voljo dve opremski različici.

Prvi pogled: Ford Explorer Electric

Eden ali dva električna motorja, pogon zadaj ali na vsa štiri kolesa

Na tehničnem področju je ostalo le malo skrivnosti. Explorer bo na voljo z enim ali dvema električnima motorjema, torej s pogonom na zadnji ali na vsa štiri kolesa, akumulatorski sklop zmogljivosti 77 kWh pa naj bi zagotavljal do 500 km dosega (po WLTP meritvah). V primerjavi s tehničnimi podatki električnih avtomobilov Volkswagnovega koncerna je Fordov Explorer pridobil nekaj kilovatov moči (na voljo bo v zmogljivostnih različicah s 125, 210 in 250 kW), natančnejši podatki o dosegu in zmogljivostih pa so zaenkrat še skrivnost, čeprav verjetno ne bodo bistveno drugačni od podatkov električnih volkswagnov in škod.

Prvi pogled: Ford Explorer Electric

Pod črto: električna prihodnost

Prvi pogled na novega električnega Explorerja potrjuje, da s preobrazbo ene od najstarejših avtomobilskih znamk v Kölnu mislijo resno; uspešno križana evropska električna pogonska tehnika in malce ameriška avanturistična oblika sta dober obet, da bomo tudi v električni dobi mobilnosti videli razburljive Forde. Če si jih bomo lahko privoščili, pa je že drugo vprašanje …

Celoten članek vas čaka: Prvi pogled: ford explorer electric | AMZS