Ford se vrača v Formulo 1

08. februarja 2023

Red Bull Powertrains in Ford bosta sodelovala pri razvoju naslednje generacije hibridnega pogonskega agregata, motorje bodo od leta 2026 do vsaj 2030 dobavljali ekipama Oracle Red Bull Racing in Scuderia AlphaTauri.

Ford se po več kot dveh desetletjih vrača v Formulo 1. Kultni ameriški proizvajalec avtomobilov in Red Bull Powertrains sta sklenila dolgoročno strateško tehnično partnerstvo za razvoj naslednje generacije hibridnega pogonskega agregata, ki ga bodo v Formuli 1 uporabljali od sezone 2026 dalje.

Red Bull Ford Powertrains bo zagotavljal pogonske enote za ekipi Oracle Red Bull Racing in Scuderia AlphaTauri od leta 2026 do vsaj 2030.

“To je začetek vznemirljivega novega poglavja Fordove zgodbe o avtomobilskem športu, ki se je začela, ko je moj praded zmagal na dirki, to pa je pripomoglo k ustanovitvi našega podjetja,” je povedal Bill Ford, izvršni predsednik družbe. “ Ford se s svetovnimi prvaki Oracle Red Bull Racing vrača v sam vrh tega športa in na enega najvidnejših svetovnih odrov prinaša dolgo Fordovo tradicijo inovacij, trajnosti in elektrifikacije.”


Od leta 2023 bosta Ford in Red Bull Powertrains sodelovala pri razvoju pogonske enote, ki bo skladna z novimi tehničnimi predpisi, sestavljala pa jo bosta 350-kW elektromotor in novi motor z notranjim zgorevanjem, ki ga bodo lahko poganjala povsem trajnostna goriva. Pogonska enota bo pripravljena za sezono leta 2026.

Ford se vrača v Formulo 1

“Fordova vrnitev v Formulo 1 z ekipo Red Bull Racing predstavlja bistvo našega razvoja kot podjetje – stremimo k vse bolj električnim, s programsko opremo opredeljenim sodobnim vozilom in izkušnjam,” je povedal Jim Farley, predsednik in izvršni direktor družbe Ford Motor Company. “F1 bo izjemno stroškovno učinkovita platforma za inovacije, izmenjavo idej in tehnologij ter sodelovanje z več deset milijoni novih strank.”

Ford bo zagotovil tehnično strokovno znanje na vseh področjih

Področja, ki jih bomo raziskovali skupaj, so razvoj motorja z notranjim zgorevanjem in ključni razvojni dosežki, kot so tehnologije baterijskih celic in elektromotorjev, programska oprema za nadzor pogonskih enot in analitika.

Ford se vrača v Formulo 1

“Fantastično je, da lahko družbo Ford s tem partnerstvom spet pozdravimo v Formuli 1,” je povedal Christian Horner, vodja in izvršni direktor ekipe Oracle Red Bull Racing. “Da lahko kot neodvisni proizvajalec motorjev izkoristimo izkušnje proizvajalca originalne opreme, kot je Ford, nam zagotavlja odličen startni položaj v primerjavi s konkurenco. To je proizvajalec z bogato zgodovino v avtomobilskem športu, ki zajema več generacij. Od Jima Clarka do Ayrtona Senne in Michaela Schumacherja – imena vrhunskih dirkačev govorijo sam zase. Za nas kot Red Bull Powertrains je izjemno vznemirljivo začeti naslednje poglavje te dinastije kot Red Bull Ford. Leto 2026 je še daleč, a za nas se delo že začenja, saj se oziramo v novo prihodnost in nadaljnji razvoj dirkalnika Oracle Red Bull Racing.”


Ford je z naložbo v višini 50 milijard dolarjev prevzel vodilno vlogo v revoluciji električnih vozil po vsem svetu

Je podjetje številka 2 na področju električnih vozil v ZDA, za kar ima zasluge uspešna prodaja modelov F-150 Lightning in Mustang Mach-E, ter z E-Transitom vodilno podjetje na številnih trgih po svetu. Ford si v okviru načrta Ford+ prizadeva izpolniti povečano povpraševanje kupcev in načrtuje, da bo do konca letošnjega leta po vsem svetu zagotovil 600.000 električnih vozil letno, do konca leta 2026 pa dva milijona letno.

Ford se vrača v Formulo 1

Leta 2026 bo Ford edini proizvajalec

Ki bo sodeloval na dirkah od množičnih tekmovanj z avtomobili do Formule 1, kar vključuje tudi prvenstvi WEC in IMSA – na dirki 24 ur Le Mansa se bo pomeril z Mustangom GT3, na dirkah WRC z dirkalnikom M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1, po sipinah Baja 1000 se bosta preganjala Ranger Raptor in Bronco, na dirkah prvenstev NASCAR, NHRA in Supercars pa bo imel pomembno vlogo Mustang.

Ford svoje dosežke na dirkah še naprej izkorišča za pospeševanje inovacij, najnovejših tehnologij in programske opreme za uporabnike vozil serijske proizvodnje in tudi to novo partnerstvo v samem vrhu avtomobilskega športa bo koristilo prihodnjim električnim vozilom.

Ford se vrača v Formulo 1

“Vstopamo v novo razburljivo obdobje za Ford Performance,” je povedal Farley. “Z ekipo Red Bull Racing se bomo potegovali za zmago v F1, vrhuncu avtomobilskega športa. Najbolj priljubljeni športni kupe na svetu, Mustang, bo dirkal vse od množičnih tekmovanj na najnižjih ravneh do prvenstev Supercars v Avstraliji, NASCAR v ZDA in vzdržljivostne preizkušnje v Le Mansu. Utrdili bomo tudi vodilno vlogo na terenskih dirkah v svetovnem prvenstvu v reliju ter dirkah King of Hammers in Baja 1000 ter še marsikje. Obenem bomo še naprej navduševali svet s kul vozili za prikaz novih tehnologij, kot sta SuperVan 4 in Mustang Mach-E 1400.”