Električni Ford SuperVan 4 se podaja v nove višine z vzponom na Pikes Peak

28. februarja 2023

Ford Performance se bo legendarne mednarodne dirke na Pikes Peak udeležil s povsem električnim prototipom SuperVan 4.

Fordova vozila že več kot 100 let tekmujejo na legendarni dirki z vzponom na Pikes Peak (Pikes Peak International Hill Climb). Ta poteka nedaleč od Colorado Springsa v Koloradu. Na letošnji 101. izvedbi dogodka se bo Ford Performance na ameriško goro podal s povsem električnim modelom SuperVan 4.

Dirko so prvič organizirali leta 1916. Fordov Model T pa je vzpon do ciljne črte 4302 metra nad morjem opravil v 28 minutah in treh sekundah. SuperVan 4 želi nadaljevati Fordovo bogato tradicijo. Poskrbel bo, da bo čas Modela T skrajšal za več kot le nekaj minut.


“Dirka na Pikes Peak je odlična naslednja postaja za Ford Performance. Je enkratno mesto za predstavitev SuperVana 4, saj imata tako dirka kot naš oddelek dolgo in bogato zgodovino. Ta buri domišljijo ljubiteljev avtomobilskega športa po vsem svetu,” je izjavil Mark Rushbrook, globalni direktor družbe Ford Performance Motorsports. “Oba sta se skozi čas razvijala. Zdaj je pravi trenutek, da se naša tehnologija električnih vozil preizkusi na gori. Ter pomeri z nekaterimi najbolj osupljivimi športnimi vozili na svetu.”

Od Modela T iz leta 1916 do Mustangov

Ford se je stotnije dirk z vzponom na Pikes Peak udeležil s pestro paleto vozil. Od Modela T iz leta 1916 do trenutne generacije Mustangov. Med njimi je bil lani tudi Ford Mustang Shelby GT500SE v bojnih barvah ekipe Shelby American.

Forde je na goro ‘pilotiralo’ več kultnih voznikov. Od rekorderjev v prvenstvu serijskih vozil Curtisa Tannerja in Parnellija Jonesa v 60. letih prejšnjega stoletja. Do pokojnega Kena Blocka, ki se je s svojim Hoonicornom povzpel na goro v svojem slogu: poimenoval ga je Climbkhana.

Leta 2023 bo za volanom SuperVana 4 Romain Dumas, legenda avtomobilskega športa in rekorder dirke na Pines Peak. Romain ima v svoji zbirki dosežkov tudi tri zmage v Le Mansu in več rekordnih krogov z vozili na električni pogon.


“Fordova najnovejša generacija tehnologij električnih vozil je kot nalašč za ameriške gore,” je povedal Dumas. “Velike nadmorske višine zmanjšujejo moč tradicionalnih vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem. Električni pogon SuperVana 4 pa ne izgublja moči z višino in bo na letošnji dirki zelo konkurenčen.”

To bo Dumasov deveti nastop na dirki na Pikes Peak. Prvič se je na gori pomeril leta 2012.

“Vedno znova smo navdušeni, ko vidimo vozila, s katerimi Romain dirka na Pikes Peak. Vsakič pride z edinstvenim modelom, ki je res hud tekmec in navdušuje z vožnjo,” je povedala Melissa Eickhoff, izvršna direktorica dirke PPIHC. “Letos ni nič drugače. Ford Performance bo s SuperVanom 4 zagotovo navdušil množico.”

SuperVan 4

SuperVan 4, ki sta ga skupaj izdelala Ford Performance in podjetje STARD. Se na goro podaja s sistemom štirikolesnega pogona. Z energijo ga oskrbuje izjemno zmogljiva baterija s kapaciteto 50 kWh. Pogonski sklop dopolnjujejo elementi karoserije iz ogljikovih kompozitov. Varnostna kletka po specifikacijah FIA in nastavljivo regenerativno zaviranje. Zagotavljamo, da se bo vzpona na goro lotil izjemno zmogljiv stroj.

To je najnovejši projekt podjetja STARD. Strokovnjak za električna vozila ter raziskave in razvoj, ki je v petletnem sodelovanju s podjetjem Ford Performance. Vključil tudi druge športne pogonske sklope za električna vozila, kot je Fiesta ERX™. Prva med vozili za ‘rallycross’ s certifikatom FIA za električna vozila.


“SuperVan 4 je opremljen z enim najmočnejših električnih pogonskih sklopov na svetu, kar so jih razvili doslej,” je povedal izvršni direktor podjetja STARD Michael Sakowicz. “Bliskovito se je pognal na hrib v Goodwoodu. Sodeloval na asfaltnih etapah dirk v reliju WRC in še marsikje. Zdaj ga pošiljamo na enega najbolj kultnih in edinstvenih dogodkov na svetu. Vse v podjetju STARD nas navdaja z navdušenjem in ponosom, da smo lahko del tega dogajanja.”

Družba Ford Performance bo več podrobnosti o posebnostih letošnje udeležbe na dirki sporočila, ko se bo približal čas dogodka.

###

O dirki Pikes Peak International Hill Climb

Dirka na Pikes Peak, ki so jo prvič organizirali leta 1916, je druga najstarejša dirka v Ameriki. Dogodek, ki je namenjen samo povabljencem in ga pogosto imenujejo dirka v oblake, poteka vsako leto zadnjo nedeljo v juniju in vodi na ameriško goro Pikes Peak v bližini mesta Colorado Springs v ameriški zvezni državi Kolorado. Znamenita 12,42 milj (20 km) dolga proga je sestavljena iz 156 zavojev, ima 1440 m višinske razlike in doseže cilj na 4302 m nadmorske višine. Razdelitev v šest skupin dirkalnikov omogoča nastop široki paleti vozil – od serijskih dirkalnikov v izzivu Time Attack do namenskih dirkalnikov (kategorija Open Wheel) in najsodobnejših vozil v kategoriji Unlimited.