Ford preizkuša z igrami navdihnjeno tehnologijo žarometov

02. septembra 2022

Žarometi z visoko ločljivostjo bi lahko zagotavljali informacije o tem, kaj je pred nami, kar bi olajšalo nočne vožnje.

Projekcijski zasloni voznikom že nekaj časa omogočajo, da ostanejo osredotočeni na cesto pred sabo. Zdaj Fordovi inženirji preizkušajo še novo tehnologijo žarometov. Ta bi lahko pomagala, da bodo vozniki s pogledom dobesedno spremljali cesto.

Nova tehnologija lahko usmeritve, omejitve hitrosti ali informacije o vremenu projicira na cesto. Tako lahko voznik ves čas gleda na pot pred seboj.

Nočni čas je lahko za vožnjo veliko bolj tvegan

V Veliki Britaniji se 40 odstotkov trčenj zgodi ponoči. Klju temu, da takrat vozi veliko manj ljudi kot podnevi. To tveganje se poveča, kadar koli voznik odvrne pogled s ceste. Vozilo, ki vozi s hitrostjo 90 km/h, v sekundi prevozi 25 metrov. To pa pomeni, da lahko že kratek pogled na navigacijski zaslon v avtomobilu povzroči deset ali več metrov ‘vožnje na slepo’. Zgodi se, da na neosvetljeni cesti lahko spregledate pomemben znak ali ovinek.

Ford preizkuša z igrami navdihnjeno tehnologijo žarometov
Žarometi z visoko ločljivostjo bi lahko zagotavljali informacije o tem, kaj je pred nami, kar bi olajšalo nočne vožnje.

Projiciranje informacij na cesto s pomočjo žarometov z visoko ločljivostjo bi lahko koristilo tudi drugim udeležencem v prometu. Tako bi se lahko na primer na cesto projiciral prehod za pešce. S tem bi ga videli tako pešci kot vozniki, ko so obstoječe prometne oznake zbledele ali nejasne. Druge možnosti vključujejo prikaz poti, po kateri mora voznik voziti. S tem bi zagotovili varno razdaljo pri prehitevanju kolesarjev.

Potencial tehnologije

Da bi prikazali potencial tehnologije, so Fordovi inženirji izdelali celo eksperimentalno različico. Ta potnikom v vozilu omogoča igranje videoiger, ko vozilo miruje. Navdih za koncept je bil raven del gospodarskega vozila, za katerim je eden od inženirjev obtičal v prometnem zastoju. Zamislil si ga je kot idealno projekcijsko platno.


“Kar se je začelo kot igranje videoigre, bi lahko tehnologije osvetlitve poneslo na povsem novo raven. Zdaj je mogoče narediti veliko več kot le osvetliti cesto pred sabo in tako zmanjšati stres, ki ga povzroča vožnja ponoči. Voznik bi lahko dobil pomembne informacije, ne da bi mu bilo treba umakniti pogled s ceste.” Lars Junker, funkcije in programska oprema, napredni sistemi za pomoč vozniku, Ford Evropa

Ford preizkuša z igrami navdihnjeno tehnologijo žarometov

Inženirji so testno vozilo sprogramirali za izvajanje poenostavljene videoigre z vrtenjem blokov, podobne igri Tetris®.3 Žarometi projicirajo igro na površino, uporabnik pa koščke obrača z gumbi na volanu. To je bila podlaga za nadaljnje raziskave, kaj vse bi še lahko projicirali na cesto pred vozilom, da bi olajšali nočno vožnjo.

Tehnologija bi lahko vozniku zagotavljala informacije o spremembah vremena, kot so sneženje, megla, spolzka površina ali poledenela cesta pred njim. Če bi žaromete povezali z navigacijskim sistemom, bi lahko prikazali bližajoče se ovinke, prav tako pa bi lahko na cesto projicirali širino vozila, kar bi vozniku pomagalo presoditi, ali bo vozilo lahko zapeljalo skozi ‘režo’ ali v parkirno mesto.

Ford preizkuša z igrami navdihnjeno tehnologijo žarometov

Prizadevanje za prijetnejšo nočno vožnjo je del Fordove zavezanosti razvoju tehnologij, ki koristijo uporabnikom ter navdihujejo način življenja in dela ljudi, da bi jim olajšali življenje zdaj in v prihodnosti.