Ford Fiesta je idealna za mestne vožnje

08. avgusta 2022

Anja Kren, najboljša mlada voznica za 2022 je nad Ford Fiesto Active navdušena. Z nami je delila prve izkušnje. Pravi, da je Ford Fiesta idealna za mestne vožnje.

Tekst in foto: Anja Kren

Na finalni dan tekmovanja Najboljši za volanom sem prišla na Vransko in tam je bila pred centrom varne vožnje parkirana lepotica. Prvič sem jo peljala že med tekmovanjem, pri eni od vaj.

Ford Fiesta je idealna za mestne vožnje

Takoj, ko sem se usedla v avto, sem imela prijeten občutek. Eden od prvih sistemov ki sem jih opazila med vožnjo, je bil sistem za prepoznavanje znakov. Ta se mi zdi zelo uporaben, predvsem na območju, kjer potekajo dela in se omejitve večkrat spremenijo. Ko je bilo konec vaje sem pomislila: kako lepo bi bilo voziti Fiesto eno celo leto, in ne samo danes. In želja se mi je uresničila.

Ford Fiesta za eno leto

Ford Fiesta je idealna za mestne vožnje

Fiesto, ki sem jo prejela za eno leto, sem peljala z Vranskega proti Ljubljani. Vožnja je bila še povsem pod vplivom zmage na tekmovanju in celo pot sem razmišljala, kam vse me bo popeljala Fiesta. Najprej sem na testno vožnjo peljala svojo družino – takoj po tem, ko smo se je vsi nagledali.

Na začetku sem se z novim avtom največkrat peljala na faks, v center Ljubljane. Opazila sem, da je Fiesta idealna za mestne vožnje, saj je majhna in dinamična. Tako sem vedno našla parkirni prostor, pozitivno pa so me presenetili tudi pospeški ob speljevanju ter mehkoba volana. Presenetila me je tudi z odzivnostjo na bolj dinamičnem terenu z več ovinki.

Na žalost zaradi faksa in drugih obveznosti še nisem našla veliko priložnosti za daljše izlete, vseeno pa se že bližamo sredini poletja, tako da je bil primorske nujen.

Izlet po slovenski obali

S prijateljico sva se odpravili na izlet po slovenski obali. Najprej sva se peljali po avtocesti iz Ljubljane do Kopra.

Ford Fiesta je idealna za mestne vožnje

Ugotovili sva, da je Fiesta primerna tudi za daljše izlete, saj je zelo udobna in ima veliko dodatne opreme, ki vožnjo naredi še bolj prijetno. Poleg sistema, ki sledi črtam in ohranja smer na voznem pasu me je Fiesta presenetila tudi z aktivnim tempomatom. Ko sem dohitela vozilo pred seboj je sistem aktivno, a enakomerno znižal hitrost avtomobila in jo enakomerno in hitro zvišal, ko je bila pred mano spet prosta pot.

Pot sva nadaljevali po obali skozi primorska mesta. Ustavili sva se nad Izolo, potem pa sva šli do Strunjana, kjer sva se vrgli v morje. Ko sva odhajali je še vedno močno sijalo sonce, zato je bilo v avtu zelo vroče, a sem bila spet presenečena, kako hitro se ohladi.

Fiesta me pozna

Vedno sem vesela, ko se usedem v Fiesto in se zelo hitro poveže z mojim telefonom preko Bluetooth povezave, saj sem opazila, da je to včasih problem pri nekaterih avtih. Na poti pa sva preizkusili še povezavo s kablom, kar omogoča prikaz navigacije in nekaterih drugih aplikacij na zaslonu avtomobila. Tudi sama veliko uporabljam navigacijo, zato sem bila navdušena, ker se mi ta način uporabe zdi bolj varen.

Ford Fiesta je idealna za mestne vožnje

Zelo sva bili zadovoljni tudi z zvočnim sistemom avtomobila. V Koper sva se vračali čez hrib, mimo bolnišnice Izola. Tudi pri vožnji v klanec je Fiesta presegla pričakovanja. Glede na vrsto motorja nisem pričakovala tako dinamičnih pospeškov. V Kopru sva šli na avtocesto in proti Ljubljani.

Za začetek sem opazila veliko pozitivnih lastnosti, predvsem dinamičnost in udobje, tako da že komaj čakam nove poti, na katere se bom podala s Fiesto.