»To je eden najboljši trailov, kar sem jih kdaj tekel!«

09. junija 2022

Ford Transit Custom Trail pomaga pri izvedbi prvega Kočevsko Outdoor Festival.

To so bile besede enega izmed tekačev, ko smo ga na okrepčilni postaji vprašali, kakšen se mu zdi tek po prostranih kočevskih gozdovih.

Pretekel je komaj polovico 60-kilometrskega kroga, medtem ko je našo ekipo do Žage Rog pripeljal za takšne poti in namene sila primeren stroj: Ford Transit Custom Trail

Pri organizaciji tekaškega dogodka brez pomoči kombija ne gre in kot nalašč se je v družbi ekipe, ki je zagrizla v organizacijo prvega Kočevsko Outdoor festivala, znašel Ford Transit Custom Trail.

Kaj je bila njegova naloga?

Najprej je bilo treba označiti vse poti, po katerih so potekali 10-, 15-, 30- in 60-kilometrski ‘traili’, ki so bili sicer v sodelovanju z domačini začrtani že v mesecih pred dogodkom. To je od majhne ekipe zahtevalo dva 12-urna delovnika vožnje po labirintu gozdnih poti in ogromno pešačenja, obešanja trakov, zatikanja zastavic, zabijanja kolov s tablami in risanja puščic.

Transit Custom Trail se je izkazal s čvrstim podvozjem in dovolj visoko oddaljenostjo od tal, da na kakšnem slabšem odseku ni ropotalo po podvozju. Da bi v pogon posegal ‘terenski’ pripomoček za omejevanja zdrsa, ni bilo čutiti. Prav pa so prišli mnogi USB priključki, saj nam je slaba pokritost z mobilnim signalom izdatno ‘žrla’ baterije na pametnih telefonih, ki so bili nujno orodje za označevanje tras.

Brez navigacijskih pripomočkov nam ne bi uspelo tako hitro opraviti dela

V petek, dan pred tekom, smo v lokalnem supermarketu prevzeli okrepčila za udeležence: kruh, banane, napolitanke, čokoladne namaze, salamo, sir, čips, paradižnike, čaj, juhe, sode za vodo … Vsega v izdatnih količinah! A ko smo položili naslonjala zadnje vrste sedežev, smo v kombi vse to spravili v enem poizkusu.

»To je eden najboljši trailov, kar sem jih kdaj tekel!«

Nato je bilo treba na dan prireditve ob svitu do vnaprej določenih točk odpeljati vso to hrano in pijačo, mize, klopi, šotore in pa seveda prostovoljce, ki so na teh okrepčilnih točkah poskrbeli za (izmučene) udeležence.

Na trenutke je bilo v kombiju Trailu zasedenih vseh devet sedežev (dvojna drsna vrata so super stvar!), prtljažnik pa je bil zapolnjen do strehe. Ampak je šlo!

»To je eden najboljši trailov, kar sem jih kdaj tekel!«

Trail je nato na štartnem prizorišču ob kočevskem jezeru čakal na še eno nalogo, ki pa mu je bila na srečo prihranjena. Po potrebi bi vozil preveč izčrpane ali poškodovane tekače.

»To je eden najboljši trailov, kar sem jih kdaj tekel!«

Popoldne, ko se je večina že hladila v jezeru ali z vrčkom lokalnega piva, je bilo treba še enkrat obiskati vse okrepčilne postaje in s pomočjo prostovoljcev poskrbeti, da smo gozdove pustili takšne, kot so bili prej – čiste.

Še to: za pot do Kočevja in nazaj v Ljubljano ter vse neštete transferje se je zmogljiv motor zadovoljil s povprečno porabo 8,2 litra na sto kilometrov. Glede na kar 185 ‘konjev’ je to več kot zadovoljiva poraba.

Gospod Trail, najlepša hvala za pomoč!

Ekipa Kočevsko Outdoor Festival