Mustang: barvita zgodovina

19. aprila 2022

Za svetovni dan Mustanga štejemo 17. april, kar je obletnica rojstva Mustanga, ki so ga leta 1964 prvič predstavili na svetovnem sejmu v New Yorku. Hkrati je to priložnost za ljubitelje tega modela, da proslavijo naš kultni športni avtomobil.

Hkrati je to priložnost za ljubitelje tega modela, da proslavijo naš kultni športni avtomobil.

Ob letošnjem svetovnem dnevu Mustanga posebno pozornost posvečamo barvam, ki so imele pomembno vlogo pri njegovem vplivu in slogu.

Od predstavitve prve generacije so lahko kupci Mustanga izbirali med 867 osnovnimi, kovinskimi, živahnimi in prefinjenimi barvami.

Od klasičnih odtenkov, kot sta Highland Green in Wimbledon White. Do pozornosti vzbujajočih tonov Phoenician Yellow, Eastertime Coral in Beatnik Blue. Barvita mavrica je le še povečala Mustangov legendarni status.

Fordova ekipa za barve in oblikovanje že tri leta pred začetkom proizvodnje črpa navdih iz sveta okoli sebe. Se posvetuje z napovedovalci trendov in tesno sodeluje z dobavitelji barv za tehnične izdelke. Z vsemi temi informacijami se osredotočijo na to, kaj od pokrova motornega prostora do prtljažnika najbolje deluje na Mustangu.


“Navdih lahko pride z najrazličnejših koncev,” pojasnjuje Carrie Kennerly, ki je del ekipe, odgovorne za oblikovanje barv in materialov pri Fordu. “Za Mustanga sem si vedno želela uporabiti rumeno barvo ‘markerja’ za poudarjanje besedila, ideja pa se mi je utrnila ob pogledu na ‘označevalec’ na moji pisalni mizi. Barva Mischievous Purple, ki smo jo uporabili pred kratkim, izvira iz mojega nahrbtnika, za katerega se je zdelo, da svetlobo odseva v različnih odtenkih od izrazito modre do bolj rdeče.

Mustang: barvita zgodovina

“Lahko se sprehajam po ulici in vidim nekaj v barvi, ki mi pade v oči, zato si take utrinke vedno zabeležim in jih fotografiram. Oziramo se tudi v zgodovino Mustanga in se vračamo k paletam, ki so jih uporabljali v preteklosti. Dela nam zlepa ne zmanjka!”

Z vsako barvo se pojavijo subtilni premiki v odtenku. Skozi Mustangovo dobo je bilo kar 67 belih in 57 črnih barv. Različna lakiranja, od sijajnih do osnovnih, poskrbijo za svojevrsten slog.

Kaj bo dajalo ton prihodnosti Mustanga?

Uveljavile so se nevtralne barve, rdeča pa je zagotovo klasična izbira. ‘Tehnološko’ srebrna in bela sta priljubljeni med kupci modelov Mustang Mach-E. Na obzorju pa so tudi subtilni, ‘lisasti’ premazi in temne barve, ki spreminjajo odtenek.


“To je naravnost popoln avto za delo. Ko sonce pod pravim kotom zadene Mustangove obline, navduši v vsaki barvi,” pravi Carrie.

Katero barvo bi izbrali vi?

Kako barvita sta Mustang in Mustang Mach-E, si lahko ogledate v tem posebnem filmu [povezave], lahko pa tudi prilagodite in pobarvate svojega sanjskega Mustanga.