Ford Mustang California Special uresničuje sanje

13. marca 2022

Ford Mustang California Special z edinstvenimi oblikovalskimi podrobnostmi, prinaša duha kultnega originala iz leta 1968.

Značilen slog zahodne obale Amerike je prečkal Atlantik – Ford Mustang California Special prvič prihaja v Evropo.

Nova California Special uteleša svobodomiselnost originala iz leta 1968. Na voljo je izključno kot kabriolet z zložljivo platneno streho za klasičen videz in navdušenje z vetrom v laseh. Oblikovalski paket posebne različice zagotavlja prepoznaven slog z edinstvenimi oznakami.  Izbranimi detajli, 19-palčnimi platišči iz zlitine in posebnimi ‘barvno zamaknjenimi’ nalepkami California Special. Fordov karizmatični bencinski motor V8 s 450 KM pa priskrbi moč za lahkotno križarjenje.

Notranjost Mustang California Special razkriva

V notranjosti je Mustang California Special zasnovan tako, da pomaga sprostiti vso zabavo neskončnih ‘odprtih’ cest ne glede na vreme. Posebni detajli California Special mu dodajo ekskluzivno privlačnost. Serijske tehnologije za udobje vključujejo ogrevana in hlajena sprednja sedeža. 30,5 cm (12”) prilagodljivo instrumentno ploščo in napredno povezljivost sistema SYNC 3. Ta voznikom omogoča, da zgolj z glasom prikličejo najljubše glasbeno ozadje za potovanje ali poiščejo navodila za pot do najbližje plaže.

Novi video pospremi s priklonom Mustangovemu duhu in prikaže, da je Kalifornija stanje duha, v katerem lahko uživate, kjerkoli ste.


“California Special predstavlja ogromen del Mustangove zapuščine v Ameriki in simbolizira veliko tega, kar simbolizira Mustang: veselje do vožnje in svobodo odprtih cest. Ti ideali enako močno nagovarjajo tudi ljubitelje vožnje v Evropi. Zato je skrajni čas, da tudi tukajšnje stranke doživijo edinstveno mešanico sloga, zmogljivosti in užitka v vožnji,” je povedal Matthias Tonn, Mustangov glavni programski inženir pri Fordu Evropa.

Prenova klasičnega oblikovanja

Ko je danes kultni Ford Mustang leta 1964 prvič zapeljal na ulice, so po vsej Ameriki vzbrsteli klubi lastnikov. Številni regionalni trgovci pa so modelom s posebnim oblikovanjem vtisnili svoj pečat. Eden od njih, ki ga je navdihnil prototip kupeja Shelby GT ‘notchback’ iz leta 1967, je nosil ime California Special.

Ta izvirna različica je imela zatemnjeno rešetko hladilnika, meglenke in stranske dirkaške črte, ki so se končale pred novimi zadnjimi stranskimi odprtinami za zajem zraka, ter spojler, ki ga je navdihnil Shelby. Pri Fordu so bili navdušeni, zato so leta 1968 v proizvodnjo uvrstili omejeno število modelov California Special.

Ford Mustang California Special uresničuje sanje

Najnovejša interpretacija – na voljo samo kot kabriolet z zložljivo platneno streho kot priklon znamenitemu sredozemskemu podnebju ‘zlate države’ – odraža poteze izvirnika s sprednjo masko v obliki satovja ebenovinasto črne barve. Oznako GT/CS v barvi Race Red ter spodnjimi stranskimi črtami v črni, rdeči in sivi barvi. Črte z logotipi GT/CS potekajo od sprednjih do zadnjih blatnikov. Imajo skrit napis California Special, ki je pri šibki svetlobi skoraj neviden, pri močnejši sončni svetlobi pa postane veliko bolj opazen.

Aerodinamične izboljšave

Aerodinamične izboljšave tako kot pri originalu obetajo zmogljivost motorja V8 z velikim sprednjim spojlerjem. Ter po želji tudi z zadnjimi stranskimi odprtinami za zajem zraka za hlajenje zavor. Zadaj je nad štirimi izpušnimi cevmi pokrovček odprtine za dolivanje goriva z oznako California Special. K ekskluzivnosti prispevajo tudi edinstvena petkraka platišča iz lahke zlitine. Sprednja 48,3 x 23 cm (19 x 9”) in zadnja 48,3 x 24 cm (19 x 9,5”) platišča so izdelana v karbonizirani sivi barvi. Dopolnjujejo sprednji spojler, stranske obloge in zadnji difuzor. Celo pod pokrovom motornega prostora je na prečnem oporniku oznaka California Special.

Pestra paleta barv

Med devetimi zunanjimi barvami bodo kupci lahko izbrali tudi značilni modro Grabber Blue in oranžno Cyber Orange, ki kontrastno dopolnjujeta črno streho – ta se zloži in v osmih sekundah profil kupeja spremeni v eleganten kabriolet.

 Edinstveni oblikovni dodatki in funkcije za udobje v Mustangu California Special poudarjajo njegov status posebne različice. Serijska ogrevana in hlajena sprednja sedeža pomagata k prijetnemu počutju potnikov ob poletnih ali celo zimskih vožnjah s spuščeno streho. Usnjeno oblazinjenje sedežev in vstavkov vrat delno dopolnjuje sivi semiš Miko® – ekološki sintetični material iz recikliranega poliestra – z rdečimi šivi. Na sedežih in talnih oblogah so reliefno izvezeni logotipi GT/CS, armaturno ploščo pa krasi aluminij Carbon Hex z edinstveno oznako Mustang California Special.

Vedno povezan

Fordov komunikacijski in razvedrilni sistem SYNC 3 je zasnovan tako, da je vedno pripravljen na nepričakovano potovanje. Voznikom omogoča upravljanje povezanih pametnih telefonov ter zvočnih, navigacijskih in klimatskih funkcij s pogovornimi glasovnimi ukazi in prek osrednjega 20,3 cm (8”) zaslona na dotik. Sistem je brez doplačila združljiv z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto, povezljivost na poti pa zagotavlja serijski modem FordPass Connect.

Serijske tehnologije za pomoč vozniku, vključno z aktivnim tempomatom s pomočjo za preprečevanje naleta in opozarjanjem na ohranjanje voznega pasu, poskrbijo za manj zahtevne vsakodnevne vožnje, zložljiva streha, ki ustvari neomejen prostor nad glavo, pa omogoča popolno sprostitev.

Dobre vibracije

Kot se spodobi za resnično posebno različico Mustanga, 5,0-litrski Fordov motor V8 z močjo 450 KM in navorom 529 Nm Mustangu California Special zagotavlja zmogljivost in primerno zvočno spremljavo.

 

Ford Mustang California Special uresničuje sanje

V kombinaciji s Fordovim šeststopenjskim ročnim menjalnikom s tehnologijo uskladitve števila vrtljajev za brezhibno prestavljanje in še bolj športen značaj model pospeši od 0 do 100 km/h v 4,8 sekunde. Fordov napredni 10-stopenjski samodejni menjalnik omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v 4,5 sekunde.

Samodejni menjalnik obenem optimizira zmogljivost glede na izbrani vozni način. Vozni načini Normal, Sport, Track (dirkališče) in Snow/Wet (sneg/mokra cesta) zagotavljajo ustrezno vozno izkušnjo, če vozite po Route 66 ali avtocesti A6. Način Good Neighbour (dobrososedski odnosi) omogoča samodejno omejitev glasnosti izpušnega sistema ob vnaprej izbranih urah dneva.

Prenos moči na podlago in oprijem v ovinkih izboljšujeta serijski diferencial z omejenim zdrsom in razpoložljivi sistem vzmetenja MagneRide®. Ta tisočkrat na sekundo preveri razmere in upor blaženja s pomočjo elektronsko krmiljene tekočine prilagodi voznemu scenariju.

Ford Mustang California Special razširja evropsko družino Mustangov, ki jo sestavljajo Mustang GT v izvedbah ‘fastback’ in kabriolet, za dirkališča pripravljeni Mustang Mach 1 ter popolnoma električna Mustang Mach-E in Mustang Mach-E GT.

Mustang Mach-E združuje slog, značaj in zmogljivost kultnega športnega avta z energetsko učinkovitim baterijskim električnim pogonskim sklopom, ki lahko zagotovi do 610 km čistega električnega dosega po standardu WLTP. Mustang Mach-E GT zagotavlja najbolj vznemirljivo vozno izkušnjo Fordovega povsem električnega serijskega vozila doslej, saj posebej prilagojen pogonski sklop s pogonom na vsa kolesa razvije 487 KM in 860 Nm za pospešek od 0 do 100 km/h v 3,7 sekunde.