Žirija Svetovnega avta leta po izboru žensk predstavlja zmagovalce v kategorijah

16. februarja 2022

Žirija Svetovnega avta leta po izboru žensk (WWCOTY) s ponosom predstavlja zmagovalce v vsaki izmed letošnjih šestih kategorij.

Izbrana vozila predstavljajo odličnost v svojih segmentih, ki temelji na varnosti, vožnji, udobju, tehnologiji, dizajnu, učinkovitosti, vplivu na okolje in razmerju med kakovostjo in ceno.

Žirija Svetovnega avta leta po izboru žensk predstavlja zmagovalce v kategorijah

Kdo sestavlja žirijo WWCOTY?

Žirija WWCOTY, ekipa 56 avtomobilističnih novinark iz 40 držav s petih celin, je edina žirija v avtomobilski industriji, ki jo sestavljajo izključno ženske. Letos poteka izbor že dvanajsto leto zapored, v prvem krogu glasovanja pa so članice žirije izbirale med 55 avtomobili. Vsi kandidati so bili lansirani med 1. januarjem in 31. decembrom 2021.


WWCOTY je edini strokovni izbor najboljšega avtomobila na svetu, sestavljen izključno iz avtomobilističnih novinark. Leta 2009 ga je ustanovila novozelandska avtomobilistična novinarka Sandy Myhre, ki je trenutno je častna predsednica, izvršna predsednica pa je Marta García.

Njen avto

Članica žirije je tudi slovenska avtomobilistična novinarka Urša Prosenjak, glavna urednica edinega slovenskega ženskega avtomobilističnega medija Njen Avto in članica uredništva najstarejšega slovenskega avtomobilističnega spletnega medija Avtomanija. Prosenjakova je edina slovenska predstavnica v žiriji in obenem edina predstavnica Adria regije.

Vloga žensk v svetu avtomobilizma

Cilj izbora je poudariti vlogo žensk v svetu avtomobilov in izbrati najboljše avtomobile leta. Merila glasovanja temeljijo na enakih načelih, ki vodijo vsakega voznika pri izbiri avtomobila. Ne izbira se »ženski avto«, ker takšna kategorija ne obstaja, pač pa se izbira najboljši avto z vidika žensk kot uporabnic, strokovnjakinj in potrošnic. Pri glasovanju se med drugim upoštevajo vidiki kot so varnost, kakovost, cena, dizajn, enostavnost vožnje, prednosti in okoljski odtis.


Zmagovalci v posameznih kategorijah so

Mestni avto: Peugeot 308

Družinski SUV: Kia Sportage

Žirija Svetovnega avta leta po izboru žensk predstavlja zmagovalce v kategorijah
Mustang Mach-E je finalist izbora za WWCOTY izbor in je zmagal v kategoriji Velik avto.

Velik avto: Ford Mustang Mach-E

Velik SUV: BMW iX

Visokozmogljivostni avto: Audi e-Tron GT

4×4: Jeep Wrangler 4xe

Kljub izzivom življenja in dela med svetovno pandemijo so se žirantke še dodatno potrudile, da so sedle za volane teh vozil, da bi jih ocenile. Med šestimi zmagovalci kategorij bodo članice žirije izbrale najboljši avto leta.

Rezultati bodo znani 8. marca, na mednarodni dan žensk.