Fordov konceptni avto Mindfulness

07. septembra 2021

Fordov konceptni avto Mindfulness (čuječnost) kaže, zakaj je lahko najboljši način za izogibanje vsakdanjemu stresu, da sedemo za volan.

Dogodki v zadnjih 18 mesecih so zahtevali svoj davek pri mnogih od nas – ne le na našem telesnem zdravju, temveč tudi na našem duševnem počutju.1 Eden od vse bolj priljubljenih pristopov k obvladovanju stresa in anksioznosti je čuječnost – okrepljeno zavedanje, ki je posledica pozornosti in prisotnosti v danem trenutku.

Za nekatere ljudi se je v teh časih avto izkazal kot zatočišče, saj je bil vir prostega časa med pobegom od doma, ki se je spremenil v delovno mesto in učilnico. Prav tako je omogočil, da se uporabnik izogne skrbem glede potovanja z javnimi prevoznimi sredstvi.

Fordov konceptni avto Mindfulness
Izenačevalnik B&O Beosonic™ omogoča izbiro ‘zvočnih prostorov’ glede na razpoloženje, vključno s ‘svetlim’, ‘energičnim’, ‘sproščenim’ in ‘toplim’.

Ford je razvil konceptni avtomobil Mindfulness (čuječnost), s katerim raziskuje, kako lahko takšne prakse odpravijo stres pri vožnji in poskrbijo, da so potovanja prijetnejša. Vrsta tehnologij in funkcij, ki vključujejo čist zrak v kabini, prečiščen že pred vstopom v avtomobil, električno aktiviran voznikov sedež s stimulativnim vplivom na dihanje in srčni utrip ter napotki za premišljeno vožnjo, so del tovrstnih ukrepov.


“Čuječnost pomaga ljudem, da so bolj osredotočeni, mirnejši in dosežejo večjo jasnost – in ko sedite za volanom, lahko zaradi tega postanete boljši voznik,” je povedal učitelj čuječnosti in avtor Mark Coleman, ki je ustvaril vodnike za meditacijo za konceptni avtomobil. “Veliko bolje se zavedate in postanete odzivnejši, hkrati pa se močno zmanjša verjetnost, da bi vas kaj zmotilo. Če bo več voznikov bolj pozornih, bodo potovanja varnejša in prijetnejša za vse na cesti.”

Konceptni avto Mindfulness

Številni vozniki morda že uporabljajo tehnike čuječnosti pri vsakodnevni vožnji, ne da bi se tega zavedali. To lahko vključuje trenutek za mirno dihanje v stresni situaciji ali preprost postanek ob robu ceste, da vas navduši čudovit razgled. Konceptno vozilo Mindfulness (čuječnost) temelji na športnem terencu Ford Kuga in takšne dejavnosti dopolnjuje z vrsto posebej prilagojenih funkcij, ki vam kot uporabniku omogočajo, da:

Vstopite v higieničen in harmoničen prostor

  • Čiščenje ob odklepanju, ki ga aktivirate z daljinskim upravljalnikom ali aplikacijo, zagotovi dotok čistega in svežega zraka v kabino prek klimatske naprave, preden vstopite v vozilo.
  • Vrhunski filter pomaga odstraniti skoraj ves prah, vonje, smog, alergene in delce v velikosti bakterij.
  • Svetlobne diode UV-C uničijo viruse in mikrobe na pametnih telefonih, zaslonih in površinah ter tako zagotavljajo bolj higienično okolje v kabini.
Fordov konceptni avto Mindfulness
Svetlobne diode UV-C uničijo viruse in mikrobe na pametnih telefonih, zaslonih in površinah ter tako zagotavljajo bolj higienično okolje v kabini.

Ustvarite vzdušje in se ‘prizemljite’

  • Ambientna osvetlitev v kombinaciji s temperaturo klimatske naprave poskrbi za posebna razpoloženja v kabini, kot so svetlo jutro, pomirjujoče modro nebo in zvezdnata noč.
  • Voznikov sedež s štirimi sprožilniki lahko spodbuja in zagotavlja povratne informacije o dihanju in srčnem utripu, te informacije pa so prikazane na zaslonu v vozilu.
  • Nosljive naprave spremljajo voznikov srčni utrip in druge fiziološke dejavnosti ter lahko srčni utrip sinhronizirajo s sprožilniki sedeža in ambientno svetlobo.
  • Posebno oblazinjenje notranjosti je izdelano iz trajnostnih materialov, uporabljene so naravne barve in pozorne oblikovalske poteze.
Fordov konceptni avto Mindfulness
Voznikov sedež s štirimi sprožilniki lahko spodbuja in zagotavlja povratne informacije o dihanju in srčnem utripu, te informacije so prikazane na zaslonu v vozilu.

Uživajte v umirjenih zvokih, ki vas povsem posrkajo vase

  • Izenačevalnik B&O Beosonic™ omogoča izbiro ‘zvočnih prostorov’ glede na razpoloženje, vključno s ‘svetlim’, ‘energičnim’, ‘sproščenim’ in ‘toplim’.2
  • Zvočniki B&O v vzglavnikih zagotavljajo zvok blizu ušes voznika in sopotnika ter v kombinaciji z zvočniki v stropni oblogi poskrbijo za poglobljeno izkušnjo.
  • Seznami predvajanja se prilagajajo glede na situacije in lokacije, na primer obmorski zvoki za vožnjo ob obali ali pomirjujoča glasba v prometnem zastoju.
Fordov konceptni avto Mindfulness
Posebni napotki za jogo z lahkimi vajami in kratkimi meditacijami, ko je vozilo parkirano ali ustavljeno. Elementi iz sveta iger usmerjajo voznikovo pozornost na promet.

 Ostanite mirni in sveži

  • Prilagodljiva klimatska naprava poskrbi za pomirjujoč hladen zrak po posegu funkcije za pomoč vozniku, s katero se je izognil prometni nezgodi, na primer z zaviranjem v sili in pomočjo krmiljenja pri izogibanju oviri.
  • Funkcija za krepčilen počitek za odmore med dolgimi vožnjami, s sedežem v ležečem položaju, podporo za vrat in zvočnim ritmom, ki vozniku pomagajo, da se umiri in se po tem zbudi osvežen.
  • Posebni napotki za jogo z lahkimi vajami in kratkimi meditacijami, ko je vozilo parkirano ali ustavljeno. Elementi iz sveta iger usmerjajo voznikovo pozornost na promet.

“Ti sistemi za pomoč vozniku za um, telo in dušo spremenijo čas vožnje v čas, namenjen sebi,” je povedal Carsten Starke, tehnični strokovnjak za notranje materiale in izkušnje v oddelku za raziskave in napredni inženiring pri Fordu Evropa. “Načela, ki smo se jih naučili in jih izvajamo v tem edinstvenem avtomobilu, lahko uporabimo tudi na drugih področjih življenja, da bi izboljšali ne le vsakodnevno vožnjo, temveč vsako posamezno izkušnjo.”

Ford pravi, da lahko s čuječnostnim pristopom k tehnologijam v vozilu pomagamo oblikovati prihodnja elektrificirana in avtonomna vozila ter potnikom omogočimo, da čas potovanja in polnjenja preživijo na veliko bolj koristen in sproščujoč način.

Ford in čuječnost

Ford prek Fordovega kluba čuječnosti svojim zaposlenim že zdaj posreduje prednosti čuječnosti in jim po vsem svetu omogoča usposabljanje za čuječnost in redne meditacijske seanse. Fordova kampanja ‘Share The Road’ (Souporaba cest) je namenjena spodbujanju večjega razumevanja med udeleženci v prometu, da bi ulice postale varnejše za vse.


“Avto sam po sebi ni pozoren. Pozornost je lahko vključena v uporabo avtomobila in vedenje pri vožnji. Fordov cilj pri tem konceptu je ustvariti izkušnje, ki spodbujajo večjo ozaveščenost. Z edinstvenimi funkcijami in vgrajenimi tehnologijami Ford voznikom in potnikom ponuja nove načine, kako biti pozoren, ko so v vozilu na poti svojega življenja,” je povedal Mark Higbie, višji svetovalec v družbi Ford Motor Company, ki je pomagal uvesti čuječnost v Fordovo delovno okolje.

Konceptni avto Mindfulness si lahko ogledate na salonu mobilnosti IAA v Münchnu, ki poteka od 6. do 12. septembra 2021.

# # #

1 https://news.gallup.com/opinion/gallup/347309/measuring-stress-causes-experiences-outcomes-worldwide.aspx

2 Blagovna znamka BeosonicTM je last družbe Bang & Olufsen a/s in jo je lastnik prijavil, registriral in jo uporablja v pristojnosti več sodnih oblasti po vsem svetu. Funkcija B&O Beosonic™ je vnaprej nameščen v izbranih različicah modelov EcoSport, Fiesta, Focus, Kuga in Puma z zvočnim sistemom B&O.