Ford v Sloveniji že 100 let

30. junija 2021

Ford Motor Company je ena izmed najstarejših avtomobilskih tovarn, saj njeni začetki segajo v leto 1903.

Njen ustanovitelj in avtomobilski inovator Henry Ford, je s svojimi vizijami, idejami dobesedno spremenil svet in ga postavil na ‘kolesa’.

Ford v Sloveniji že 100 letDanes z zadovoljstvom objavljamo, da je bila blagovna znamka Ford  na prostoru Slovenije (takratni kraljevini SHS) registrirana pred natanko 100 leti.

Ford v Sloveniji že 100 let

V Tehničnem muzeju v Bistri hranijo model Ford T iz leta 1923.

Fordova leta v Sloveniji

Prve avtomobile znamke Ford na Slovenskem zasledimo že pred 1. svetovno vojno. Prodajal jih je eden prvih trgovcev s kolesi in motornimi vozili na Kranjskem, Karl Čemernik iz Ljubljane.

Ford v Sloveniji že 100 let

Prvi zapisi o prodaji Fordovih vozil v Kraljevini SHS segajo v leto 1928, ko je American Motors Ltd sodeloval na pravem avtomobilskem salonu v ljubljanskem hotelu Union. To je bilo leto, ko je Ford zaključil razvoj modela A, ki je bil ovit v tančico skrivnostnosti. Tudi za tiste čase je bilo nenavadno, da je razvoj novega modela potekal tako prikrito, saj se je konkurenca raje hvalila in odstirala mozaik razvoja novega modela po delcih. Henry Ford pa je spremenil strategijo in znameniti model A so hkrati predstavili po vsem svetu v različnih prodajnih salonih, in to povsod na isti dan 24. februarja. Tudi v Ljubljani je potekala predstavitev, v zeleni dvorani hotela Union, so takrat na oder postavili zeleno-modro limuzino.

Predstavniki Forda so povabljenim gostom razkazovali novo vozilo. Predstavitev je trajala kar tri dni, ter privabila tudi veliko radovednežev.

Ford v Sloveniji že 100 let

Zanimive so tudi misli o vzdrževanju vozil Ford iz leta 1938. Vabimo, da jih podrobno preberete.

Ford v Sloveniji že 100 let

Kasneje, v Jugoslaviji je prodaja Fordovih avtomobilov potekala preko podjetja Interkomerc AD iz Beograda. Ker so bili Fordovi avtomobili zelo zaželeni, so bili slovenski trgovci pri prodaji zelo uspešni.

Ford v Sloveniji že 100 let

Veliki Ford servis Trzin je že v sedemdesetih letih veljal za enega največjih, Fordov prodajni salon pa je bil tudi v Šiški. Takrat je Ford prvič predstavil uspešen z model Escort in kupci vozila, so v vrsti stali že v petek, da so potem prišli do želenega jeklenega konjička v ponedeljek, ko se je salon odprl. Dandanes nam je to nepredstavljivo, takrat pa je prodaja vozil potekala zelo drugače.

Ford v Sloveniji že 100 let

Poleg prodaje se je začela postavljati tudi Fordova servisna mreža. Tu z veseljem dodajamo, da imamo v pooblaščeni Fordovi servisni mreži še danes številne serviserje, ki so orali ledino že v devetdesetih in še dandanes nadaljujejo s servisiranjem in tudi prodajo Fordovih modelov.