Ford Puma ST  v dirki ‘Davida proti Goljatu’

07. maja 2021

Vsi Fordovi performance modeli z oznako ST so okretni v zavojih, agilni in zelo zabavni za vozit.

Da se prepričamo, kako športna je nova Puma ST, je Ford pripravil dramatični spopad.

Puma ST proti Pumi RC

postavlja bok ob bok v tekmi z neusmiljeno štoparico zmogljivo športno različico kompaktnega SUV-ja Puma ST z 200 KM – vozi jo zvezdniška voznica relija Louise Cook – in njen radijsko vodeni (RC) model v razmerju 1:10 – vozi ga profesionalni RC-dirkač Lee Martin.

Edinstveni spopad z neizprosnim preizkusom dinamičnosti Pume ST so posneli na legendarnem dirkališču Brands Hatch v Veliki Britaniji. Z zmogljivim izostrenim premagovanjem ovinkov, ki ga omogočajo dovršene športne tehnologije (Sports Technologies). ‘Običajno velika’ Puma ST 1,9-kilometra dolg krog proge Indy v Brands Hatchu prevozi v času približno 60 sekund.

Inovativna Ford Puma se s cenjenimi dopolnitvami za vozno dinamiko oddelka Ford Performance prelevi v Pumo ST, ki jo poganja 1,5-litrski beninski motor EcoBoost z 200 KM in se iz mirovanja do 100 km/h požene v 6,7 sekunde.

Ford Puma ST  v dirki ‘Davida proti Goljatu’

Športne tehnologije

vključujejo možnost v tem segmentu edinstvenega diferenciala z omejenim zdrsom, patentirane vzmeti z vektorsko usmerjenimi silami in posebne specifikacije vzmetenja in krmiljenja, kar zagotavlja izjemno odzivnost v ovinkih


“To je bila res neobičajna dirka, a Puma ST je zasnovana za zagotavljanje zmogljivosti in okretnosti v kompaktni in praktični izvedbi ne glede na pogoje. Tudi če se mora pomeriti s posebej izdelanim dirkalnikom in vrhunskim voznikom, bo zagotovo navdušila.”

Stefan Muenzinger, vodja oddelka Ford Performance v Evropi

Po meri izdelan edinstveni model v razmerju 1:10 so posebej za dirko razvili v podjetju Designworks, ki ima sedež v Veliki Britaniji. Model Puma ST RC temelji na platformi ARC R12FF, poganja pa ga elektromotor z močjo 402 W, s katerim doseže hitrost 80 km/h.

Ford Puma ST  v dirki ‘Davida proti Goljatu’

Podrobnosti, kot so replike platišč, zunanjih ogledal in brisalcev vetrobranskega stekla, so nadvse natančno izdelali s 3D-tiskalnikom. Celo zunanja barva Mean Green je identična tovarniškemu športnemu terencu, saj so uporabili isto akrilno barvo na vodni osnovi.


“To je bila odlična priložnost za primerjavo med radijsko vodenim modelom in pravim avtom. Model je bil res kar se da podoben originalu, imel je sprednji pogon in karoserijo športnega terenca – in tako kot pravi avto je navdušil z odličnim vodenjem. Dirka je bila nadvse zabavna. Morda bi lahko naslednjič z Louise zamenjala avta.”

Lee Martin, RC-dirkač

Ford Puma ST, 1,5-litrski bencinski motor EcoBoost z 200 KM, homologirani izpusti CO2 155 g/km, poraba goriva 6,8 l/100 km po WLTP.

Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom po WLTP so določeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci.