Novi Fordov sistem posodobitev uredi vse kar na daljavo

14. maja 2020

Si predstavljate, da bo Ford s hitrimi in preprostimi posodobitvami programske opreme na daljavo, ki jih bo možno izvesti kjerkoli – celo od doma – poskrbel, da bo povsem novi električni Mustang Mach-E vedno najsodobnejši?

Novi Fordov sistem posodobitev na daljavo bo omogočal

da bo Mustang Mach-E sčasoma čedalje boljši – ne da bi zapustil dom. Lastnikom novega električnega Mustanga Mach-E ne bo treba skrbeti, da bodo kaj zamudili ali izpustili. Posodobitve bodo na daljavo v celotnem času uporabe stalno izboljševale njihovega športnega terenca, ne da bi ga morali zapeljati od doma.

Novi Fordov sistem posodobitev uredi vse kar na daljavo
Mustang Mach-E s hitrimi in preprostimi posodobitvami programske opreme na daljavo, ki jih bo celo od doma.

Lastniki drugih avtomobilov morajo med posodobitvami programske opreme pogosto čakati. Ford pa je razvil način, ki omogoča varen prenos posodobitev v ozadju, v nekaterih primerih pa se izvedejo v manj kot dveh minutah.


“Ena od odlik Mustanga Mach-E je, da prvi dan uporabe pomeni začetek stalnega izboljševanja vozila, ki nenehno napreduje in dodaja še več funkcij in zmogljivosti,” je povedal John Vangelov, vodja povezanih storitev pri družbi Ford Motor Company. “Obenem naše domiselne posodobitve na daljavo z izjemno hitrim aktiviranjem skrajšajo čas, ko vozilo ni na voljo ter zagotavljajo, da bo vaš Mustang Mach-E vedno boljši in to celo takrat, ko se boste sami odpravili spat.”


Te izboljšave znatno presegajo posodobitve sistema SYNC®. Skoraj vse računalniške module Mustanga Mach-E je možno posodobiti brezžično. Tako bo lahko Ford izboljšal zmogljivost in dodal povsem nove možnosti, ki ob prevzemu vozila še niso bile na voljo.

Novi Fordov sistem posodobitev uredi vse kar na daljavo
Številne posodobitve je možno dokončati v manj kot dveh minutah.

Nekatere namestitve bodo praktično nevidne za uporabnika. Ta si lahko izbere čas za posodobitev parkiranega vozila – na primer sredi noči. Številne posodobitve se bodo izvedle skoraj v hipu po zagonu vozila. V vozilu prikazana sporočila pa bodo uporabnika seznanila z nameščenimi izboljšavami.

Veliko posodobitev je možno dokončati v manj kot dveh minutah, pri zahtevnejših pa bo morda moralo biti vozilo parkirano dalj čas, zato bo lahko uporabnik izbral kar najprimernejši trenutek za njihovo izvedbo.

Ford načrtuje izvajanje prvih posodobitev v šestih mesecih po dobavi prvih Mustangov Mach-E novim lastnikom. Lastniki bodo obveščeni o podrobnostih posodobitev programske opreme, ko bodo na voljo. Glede na posodobitev pa se bodo izvedle prek omrežja Wi-Fi ali mobilne povezave.

Ford razvija vozila za stranke celo v času pandemije

Novi Fordov sistem posodobitev uredi vse kar na daljavo
S hitro uvedbo oddaljenega dostopa do sestavnih delov vozila, Ford zagotavlja uporabnikom Mustanga Mach-E uživanje v izjemni zmogljivosti.

Da bo Mustang Mach-E z napredno zmogljivostjo na voljo skladno z načrti, je Fordova inženirska ekipa sredi pandemije koronavirusa našla nov način za razvoj in testiranje posodobitev na daljavo. Doslej so se morale za dostop do različnih modulov vozila, pri katerih je bilo treba preveriti zmogljivosti posodabljanja na daljavo, ekipe dobiti v istem prostoru. Zaradi zahteve po delu od doma so se morali inženirji kar najhitreje domisliti spremembe običajnih postopkov.

Ekipa je hitro zagotovila oddaljen dostop do vseh modulov vozila in celo do možnosti kabelskih napeljav brez orodja. Vse to jim je omogočilo hitro preprogramiranje modulov od doma. Kar je na začetku zahtevalo pet ur programiranja na daljavo, je zdaj možno narediti v manj kot 10 minutah.

“S hitro uvedbo oddaljenega dostopa do sestavnih delov vozila zagotavljamo, da bodo lahko uporabniki Mustanga Mach-E uživali v izjemni zmogljivosti, ki se je veselijo že od samega začetka, obenem pa smo inženirjem omogočili nadaljevanje inovativnega dela v varnem zavetju doma,” je povedal Vangelov.