Ford je pripravil poseben jubilejni model Mustang55

08. februarja 2020

Ste vedeli, da je Ford ob obletnici Ford Mustanga predstavil posebno jubilejno različico Mustang55? Najbolj prodajan športni kupe je sedaj na voljo v še atraktivnejši obliki.

Jubilejnii model Mustang55 temelji na Fordu Mustangu s 5,0-litrskim motorjem V8 s 450 KM in prinaša unikatno oblikovano zunanjost. Ta izstopa s prepoznavnimi črtami na pokrovu motornega prostora in ob straneh in za doplačilo tudi z zadnjim spojlerjem. Paket dopolnjuje tudi bogato opremljena notranjost.

Poleg tega je Ford Mustang z 2,3-litrskim EcoBoostom nadgrajen po navdihu legendarnih modelov Mustang Shelby in je serijsko opremljen s Fordovim športnim izpušnim sistemom z aktivnim ventilom, ki vozniku omogoča, da intenzivnost zvoka Mustangovega izpušnega sistema prilagodi svojemu razpoloženju in scenariju vožnje.

ford mustang

Med novimi barvami za Mustanga, ki bodo na voljo v celotni paleti različic, so Iconic Silver, Lucid Red, Twister Orange in Grabber Lime. Tehnologija z vgrajenim modemom FordPass Connect pa spremeni Mustanga v mobilno dostopno točko Wi-Fi s povezavo za do 10 naprav.

“Mustang sodi v ekskluzivno skupino vozil, ki jih proizvajajo več kot pol stoletja, povpraševanje kupcev po najbolje prodajanem športnem avtu na svetu pa je daleč od upadanja,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “Naš novi Mustang55 je čista esenca Mustanga – združuje osupljivo zmogljivost, drzno oblikovanje in tehnologije za še večje udobje, kot sta naš vgrajeni modem FordPass Connect in zvočni sistem B&O.”

Novi Ford Mustang55 s 5,0-litrskim motorjem V8 in izboljšani Ford Mustang z 2,3-litrskim EcoBoostom bosta kmalu izpolnila sanje voznikov.

ford mustang

56 let in vitalno v prihodnost

Novi posebni model Mustang55 je na voljo kot fastback in kabriolet, aerodinamično in športno oblikovanje, značilno za Forda Mustanga, pa dopolnjuje z unikatno potezo – črnimi črtami z učinkom ‘razpadanja’ na nizkem pokrovu motornega prostora in ob stranicah. Iizvedba fastback ima črno lakirano streho, ki dopolnjuje sijajno črna 19-palčna platišča iz zlitine. Mustang55 v barvi Shadow Black ima srebrne črte, kabriolete pa pokriva črna platnena streha.

Zgornji in spodnji del sprednje maske sta lakirana v dveh odtenkih: v sijajno črni in v barvi Pillar Black, v kateri je tudi legendarni konjiček na zgornjem delu maske. Oznaka 5.0 na sprednjih blatnikih je v barvi Pillar Black, le pika v številki je v ekskluzivni rdeči barvi Colorado Red. Za doplačilo je na voljo tudi zadnji spojler v barvi Pillar Black, ki dopolni vrhunski videz zunanjosti.

Mustang55 z bogato opremljeno notranjostjo presega pričakovanja uporabnikov, saj ga krasijo elementi na armaturni plošči z videzom ogljikovih vlaken.  Sredinska konzola in naslon za koleno sta oblazinjena z usnjem, ki ga poudarijo sivi šivi, vzorec pa se ponovi še na vrhunskih talnih oblogah.

Če je Mustang55 opremljen s Fordovim šeststopenjskim ročnim menjalnikom, ima ta posebno glavo prestavne ročice, modeli z 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom pa imajo unikatno glavo izbirne ročice iz zlitine. Sedeže in vrata krasi oblazinjenje iz odlične Alcantare.

ford mustang

Med serijsko opremo za udobje in priročnost

najdemo ogrevana in prezračevana sprednja sedeža, Fordov dovršeni sistem za povezave SYNC 3 z digitalnim radiom DAB+, vrhunski zvočni sistem B&O z 12 zvočniki. Vgrajeni modem FordPass Connect vse te odlične povezave dopolnjuje s funkcijami za daljinsko odklepanje in zaklepanje vozila, iskalnikom vozila in pri modelih s samodejnim menjalnikom celo z zagonom na daljavo.

Slog s Shelbyjevim navdihom

Modeli Ford Mustang Shelby, med katerimi sta še posebej izstopala Mustang Shelby GT350 in GT500, voznike Mustangov že več kot 50 let navdušujejo z nadgradnjo zmogljivosti in unikatnim oblikovanjem, zdaj pa so navdihnili tudi izboljšave za Mustanga z 2,3-litrskim EcoBoostom v obeh izvedbah – fastback in kabriolet.

Pokrova zunanjih ogledal in zadnji spojler sta lakirana v barvi Magnetic Grey, edinstveni črni črti z učinkom ‘razpadanja’ objemata izboklino na pokrovu motornega prostora . To je le začetek na seznamu karizmatičnih dodatkov, med katerimi moramo omeniti tudi masko v barvi Magnetic Grey California s klasičnim konjičem na tridelnem ozadju, ki je modele Mustanga prvič krasil leta 1965. Kovana 19-palčna platišča iz zlitine dopolnjujejo novi videz.

Del serijske opreme modelov z 2,3-litrskim EcoBoostom je izpušni sistem z aktivnim ventilom, ki z inovativnim ‘dobrososedskim načinom’ (Good Neighbour Mode) omogoča programiranje samodejne omejitve glasnosti izpušnega sistema ob vnaprej določenih urah, da voznik ne bi vznemirjal sosedov. Sistem se sicer skupaj z elektronskim nadzorom stabilnosti, odzivnostjo dušilne lopute, vzorcem prestavljanja samodejnega menjalnika in nastavitvami krmiljenja samodejno prilagaja izbranemu voznemu načinu: Normal, Sport, Track (dirkališče), Snow/Wet (sneg/mokro), Drag Strip (pospeševanje na ravnini) in voznikovim željam prilagojenemu načinu My Mode.

ford mustang

Najbolje prodajani športni avto na svetu

Ford bo za kupce v Evropi še eno leto izdeloval posebno različico modela Mustang BULLITT. Poganja ga 5,0-litrski motor V8, ki z izboljšavami razvije 460 KM in 529 Nm navora, na voljo pa je v barvi Shadow Black ali klasični Dark Highland Green. Med unikatnimi značilnostmi so tudi 19-palčna platišča v slogu Torq Thrust, rdeče zavorne čeljusti Brembo™, pokrov odprtine za dolivanje goriva kot pri originalnem Bullittu, posebna črna sprednja maska, zeleni šivi na oblazinjenju serijskih sedežev ali športnih sedežev Recaro® za doplačilo in bela biljardna krogla kot glava prestavne ročice.

Po podatkih agencije IHS Markit je Mustang s 113.066 prodanimi vozili v letu 2018 že četrto leto zapored najbolje prodajani športni kupe na svetu. V prvi polovici leta 2019 je Ford v Evropi prodal 5500 Mustangov, kar pomeni povečanje prodaje za pet odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem preteklega leta. Od leta 2015 so prodali več kot 500.000 Mustangov šeste generacije, vključno z več kot 48.000 v Evropi.

Preberi več o Mustangu >>