Najhitrejši film letošnjega leta

11. novembra 2019

Film leta – Izzivalca nam predstavi, slovito zmago Forda nad Ferrarijem na slavni dirki v Le Mansu.

Leta 1966 je v eni najslavnejših dirk 24 ur Le Mansa dirkalnik ameriškega Forda premagal kultno vozilo italijanskega proizvajalca Ferrarija. Sedaj je na platnih novi filmski hit, ki prinaša zgodbo posneto po resničnih dogodkih, o prijateljstvu, ki je za vedno spremenilo zgodovino avtomobilskih dirk.

Še ozadje slavne zgodbe: Henry Ford II je bil užaljen, ker mu Enzo Ferrari ni hotel prodati svojega podjetja, zato se je odločil investirati v razvoj novega vozila, ki bi prekinilo dominacijo Ferrarija na slavni dirki 24 ur Le Mansa. Tu nastopi Carroll Shelby s svojo ekipo.

Njegova navodila so bila sila preprosta: »Naredite mi zmagovalni avto, ne glede na ceno.«

Inženirji in mehaniki, so tako ustvarili Ford GT40 in leta 1966 zrušili prestol Ferrarija. To je le kratek uvod v film Izzivalca, kjer je v ospredje postavljen iznajdljivi Carroll Shelby (Mat Damon) in britanski dirkač Ken Miles (Christian Bale).

Izzivalca (Le Mans 66) je zmagoslavna vendar žalostna zgodba iz zgodovine, v kateri igrajo dobitnik oskarja Matt Damon, dobitnik oskarja Christian Bale, Jon Bernthal, Tracy Letts in mnogi drugi. Režiral je James Mangold, scenarij pa so spisali Jez Butterworth & John-Henry Butterworth in Jason Keller.