Mountune je v Forda Focusa RS vpregel kar 520 KM

02. septembra 2019

Točno tako. Petsto dvajset konjskih moči. V FORDU FOCUSU.

Ne morete verjeti? Berite naprej. Mountune, ki je že kar nekaj časa znan kot dobavitelj izdelkov za predelave Fordov, je predstavil svoji najnovejši nadgradnji za aktualnega Focusa RS. Na voljo sta dve, druga je veliko zanimivejša od prve.

Pa pojdimo lepo po vrsti. Prva nadgradnja je poimenovana paket m450 in za njeno namestitev mora biti vaš avto že opremljen s paketom m400R ali m400X (405,5 KM), ki so ju predstavili v prvi polovici leta. Nova nadgradnja turbopolnilnik, s katerim je 2,3-litrski štirivaljnik opremljen tovarniško, nadomesti s turbopuhalom BorgWarner EFR-6758, ki so ga nastavili v podjetju Mountune. Še enkrat poglejte kodo turbopolnilnika, podrobnosti so pomembne.

Komplet vključuje tudi lit adapter za turbopolnilnik, športen katalizator in napeljavo z visokim pretokom, komplet tesnil za turbopolnilnik, nekaj cevi in sponk iz nerjavečega jekla ter druge kose. Ko vse to seštejemo, m450 poveča moč na 450 KM in navor na 580 Nm. Dovolj spodobno, kajne?

Še bolj spodoben je novi komplet iz vrha ponudbe, poimenovan m520. Ni treba biti znanstvenik, zadošča malce logike: Ford Focus RS – petvratna limuzina, dobro si zapomnite – s to nadgradnjo razvije moč 520 KM. Tovarniški turbo leti v koš, namesto njega je vgrajen BorgWarner EFR-7163 – še enkrat poglejte številko, koda je višja kot pri nadgradnji m450 in zato je turbopolnilnik pač BOLJŠI – in tu so še izboljšana črpalka za gorivo, spremenjeni odmikači, prilagojena pa je tudi računalniška krmilna enota (ECU).

Več kot petsto konjskih moči. V Fordu Focusu. Pa ne le to, tudi navora je za družinsko kombilimuzino noro veliko – kar 700 Nm.

“Obe nadgradnji zagotavljata osupljivo raven moči in navora,” pravi Alec Pell-Johnson, športni šef podjetja Mountune. “RS postane prava zverina, ki navduši z nepozabno vožnjo.”

Cena? 2950 GBP (pribl. 3250 EUR) za komplet m450, na katerega lahko kar takoj pozabite, in 5974,99 GBP (pribl. 6580 EUR) za m520, ki mu namenite vso pozornost.