Ford Capri – 50-letnica legendarnega športnega avtomobila

09. avgusta 2019

Prvi koraki na Luni, festival Woodstock in Ford Capri;.

To je bilo leto, ko je človek naredil prve korake po Luninem površju, leto legendarnega glasbenega festivala Woodstock in leto, ko so poleteli prvi Boeingi 747. Tega leta – pred pol stoletja – je na evropske ceste prvič zapeljal Ford Capri.

Ob začetku prodaje leta 1969 so ga oglaševali kot ‘avto, ki ste si ga vedno obljubljali’ in več kot 1,8 milijona ljudi je naposled izpolnilo to obljubo. Zaradi velikega povpraševanja so v Fordovi tovarni v Kölnu Caprije izdelovali naslednjih 17 let – tri generacije vse do leta 1986. Od takrat je enega najbolj prepoznavnih športnih avtov v Evropi imelo, vozilo in z njim neskončno uživalo nešteto voznikov.

Novi video ob 50. rojstnem dnevu modela prikazuje potovanje izjemno redkega Caprija RS2600 od rojstnega mesta do gozdov bližnjega gorovja Eifel – kjer so pred začetkom prodaje opravili temeljito testiranje – in nato na dirkališči Spa v Belgiji in Zandvoort na Nizozemskem, kjer je Capri osvojil slavne zmage.

“Capri je bil avto, ki je posamezniku z ulice omogočil, da je uresničil svoje večne sanje,” je povedal Steve Sutcliffe, novinar, ki se je s klasičnim Fordom odpravil raziskovat spomine. “Za volanom ste bili samozavestni in prav to omogoča še danes. Navsezadnje je bilo njegovo bistvo popolno uživanje v vožnji z malce drugačnim avtomobilom.”

Prikazani Capri je iz Fordove zgodovinske zbirke in je opremljen v motorjem V6. V šestih dnevih snemanja so z njim prevozili več kot 700 kilometrov, vključno z nekaj krogi na progi dirkališča v Zandvoortu. 47-letni ‘primerek’ je poskrbel za nepozaben vtis.

“Temu avtu se ne morem upreti, preprosto se mu ne morem upreti,” je povedal Sutcliffe in tako namignil, da je Capri morda avto, ki bi si ga lahko obljubili tudi danes.