Ukročeni konji – Ford Mustang

23. julija 2019

Legendarna ameriška avtomobilska ikona, ki prihaja iz Fordovih kovačnic, že od nekdaj velja za eno najbolj pristnih avtomobilskih stvaritev, ki zna ponuditi celo rahlo esenco kavbojskega divjega zahoda.

BESEDILO in FOTOGRAFIJE Urban Acman, Avtomobilizem.com

Avtomobil za novodobnega Jesseja Jamesa ter Billy the Kida torej! Ob tem vam pri verziji, na kateri se blešči oznaka V8, nikakor ne bo potrebno na sprednji maski zamenjati prepoznavnega emblema galopirajočega severnoameriškega konja za tistega iz risanke o ponijih, kakor bi to morda na vsak način hoteli storiti pri različici, v kateri brenči štirivaljni EcoBoost.

Goni poni

Pa saj Fordov športnik za množice tudi z znakom kakšnega malega ponija ne bi izgledal prav nič bizarno. Model Mustang namreč velja za začetnika razreda tako imenovanih »pony cars« oziroma poni avtomobilov, pri katerih gre za cenovno dostopne športne kupeje z zadnjim pogonom, ki jih je moč prepoznati po dolgem motornem pokrovu, kratkem zadku ter neomejenih možnostih oblikovnih personalizacij. Pri čemer ne bo prav nič čudnega, če boste na kakšnem uzrli celo nalepko Twilight Sparkle ali Pinkie Pie! Kakorkoli že, med tovrstne »ponijaše« lahko poleg Mustanga uvrščamo še Chevrolet Camaro ter Dodge Challenger, niti pod razno pa v tem med-segmentu ne boste našli kakšne japonske »rižote«. Pa čeravno so menda želeli svoj čas nekaj podobnega ustvariti celo pri Toyoti z modelom Celica.

Ukročeni konji – Ford Mustang

Šesta inkarnacija ene najbolj prepoznavnih avtomobilskih kreacij na zemeljski obli, ki jo je zrisal nemški oblikovalec bošnjaških korenin Kemal Curić, se je sicer »skotila« že pred petimi leti, kar je sovpadalo s 50-letnico rojstva prvega Mustanga. Najbolj prodajan športni avtomobil na ameriških tleh so pred slabima dvema letoma tudi že rahlo osvežili, kar je moč opaziti po malce bolj moderni opravi: nižjem motornem pokrovu, novo oblikovanih odbijačih, osveženih barvnih odtenkih (modra, živo rdeča in izjemno opazna oranžna »fury«) ter sodobnejšem videzu žarometov LED. Vendar pa na zunaj omenjeni lišp ne prinaša prav nobene revolucije, kar pa smo tako ali tako tudi pričakovali, saj je že prej izgledal dovolj mačistično ter na trenutke tudi ravno prav agresivno. Avto, ki zna že z zunanjostjo v vozniku zbuditi njegov divji jaz in ob katerem celo najbolj zapriseženi vozniki Toyote Prius postanejo rahlo otožni.

Ukročeni konji – Ford Mustang

Verjetno se ne motim preveč, ko trdim, da bi Mustangovo neukročeno naravo morda še malce bolj izžarevala kakšna brezstrešna različica, ki bi pripomogla k še pristnejšemu vozniškemu doživetju, saj bi ustvarila tisti neopisljivi občutek cestne svobode. Resda omenjena »pristnost« zahteva dodatek v višini dobrih 6 tisočakov, kar pa ob končni ceni še vedno znese bistveno manj kot pri kakšnem podobno motoriziranem nemškem plemstvu.

Bodybuilder

Pri enem najbolj ikoničnih izdelkov v avtomobilskem svetu s podobno legendarnim statusom kot Porsche 911, Mercedes-Benz G ter … če želite … Opel Manta, obenem kar nekako pričakujemo, da se spredaj skriva kakšna osemvaljna motorna pošast. Saj veste, takšna, ki že v prostem teku s svojim orgazmičnim zvokom požene mravljince po telesu ter povzroči kurjo polt in ščemenje tam nekje zadaj v okolici lumbalnih vretenc. K muskulaturni pojavi Mustanga pač daleč najbolj spadajo tiste vrste testosteronskih agregatov, ki spravljajo v obup fundamentalne aktiviste okoljevarstvenih organizacij ter ljubitelje trajnostne mobilnosti.

In že zato zna delovati ameriška ikona, v kateri brenči štirivaljni EcoBoost motor, rahlo … poženščeno. Mustang za gospodinje, torej! Pa četudi smo bili pri Fordovi legendi v preteklosti že vajeni, da je ponujal zgolj štiri cilindre pod motornim pokrovom (2. in 3. generacija), kar je bila sicer posledica takratne naftne krize. Okej, resda zna tudi štirivaljnik ustvariti nekaj drame, a kaj ko vse skupaj izpade podobno kot romantična balada na koncertu heavy metal skupine. Saj se sliši dobro, ampak to le ni to!

Ukročeni konji – Ford Mustang

Zatorej naj vas pri nakupu Mustanga denarnica ne žuli preveč ter se le raje ozrite po različici, na kateri se sveti emblem V8. Še posebej zaradi tega, ker je že poznani 5-litrski agregat pridobil po prenovi dodatnih 40 »žrebcev« (450) ter postal v duhu zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov za odtenek varčnejši. Kogar to sploh zanima! Še posebej, ko boste želeli prebuditi vso njegovo konjenico pod motornim pokrovom, saj bo takrat njegova poraba narasla na dobrih 20 (!) litrov. A lahko ste prepričani, da čistokrven voznik Mustanga ob tovrstnem podatku zgolj zamahne z roko ter nonšalantno »pahorijansko« odvrne: »So what!«.

Ukročeni konji – Ford Mustang

Osemvaljni atmosferski mišičnjak rahlo brutalnih manir se v praksi izkaže z izjemno prožnostjo v vseh režimih ter se tam nekje nad 5 vrtljajnimi tisočaki oglasi s tako blagozvočno simfonijo, da bi se še Pierluigiju Collini (ali, če želite, Goranu Klemenčiču) naježili lasje. Čista erotika, vam povem! Kdor pa vseeno nikakor ne želi kršiti določil Uredbe o hrupu v naravnem in življenjskem okolju v nočnem času, ima na voljo nov način »Quiet«, ki s pomočjo tehnologije športnega izpušnega sistema z aktivnim ventilom zmanjša hrupnost motorja za 10 decibelov. Priznam, da sem ga v času tokratnega testiranja pustil povsem pri miru …

Ukročeni konji – Ford Mustang

Je tako motoriziran Mustang tudi hiter? Pa še kako! Na semaforskem drag raceu zna ob zgolj 4,3-sekundnem pospešku od 0 do 100 km/h osmešiti celo marsikaterega bolj renomiranega športnika iz Stuttgarta. Opletanje z zadkom (vozni režim Drag Strip) ter kurjenje zadnjih gum ob vklopu načina »Line Lock«, ki pomaga celo največjim avtomobilskim analfabetom z navodili na prikazovalniku? Mačji kašelj! A pozor! Neizkušeni vozniki naj omenjene telovadbe raje ne izvajajo preveč intenzivno na mokrih cestiščih, saj medkolesna elektronika le stežka kroti avto, zaradi česar se lahko vse skupaj kaj hitro konča s spoznavanjem obcestne flore in bližnjih zemljišč v uporabi kmetijskih gospodarstev. V tem primeru je tako le bolje vklopiti način »Snow/Wet«, ki je na spolzkem opazno učinkovitejši.

Ukročeni konji – Ford Mustang

Jahanje v sončni zahod

Kdor kljub vsemu misli, da mora z Mustangom na vsak način slediti idealnim linijam, ki jih je pred njim začrtala kakšna bavarska perfekcija na štirih kolesih z oznako M, je povsem zgrešil osnovno filozofijo Fordovega nastopača, pri katerem je čistokrvni dirkaški purizem v drugem planu. Na to kaže že delovanje novega 10-stopenjskega (beri: deset!) avtomatskega menjalnika, ki sicer zaradi števila prestav omogoča manjši padec motornih vrtljajev, a se velikokrat izkaže za rahlo obotavljajočega, neuglajenega in v načinu Sport tudi dokaj dirkaško grobega (še posebej pri prestavljanju navzdol ob dodajanju vmesnega plina), ko se avtomobil kar strese. Pri tem niti ročno pretikanje preko obvolanskih ročic ne pripomore k bistveno boljši vozni izkušnji. V tem elementu zna biti  marsikateri germanski Gran Turismo precej bolj eleganten. A vendarle – so what!

Ukročeni konji – Ford Mustang

In da pri Mustangu ne gre ravno za čistokrvnega atleta (temveč bolj za mišičastega fitnes ekshibicionista), pokaže že med prvim galopom med ovinki, saj ni tako agilen, kakor bi to pričakovala kakšna nestrpna Fast&Furious mularija. Pri čemer se še kako občuti njegova masa, zaradi česar deluje na trenutke tudi rahlo okorno. A da ne bo pomote, novi Mustang se lahko vseeno pohvali z odlično uravnoteženim podvozjem, pri katerem mu pomaga sistem športnega vzmetenja MagneRide (nenehno prilagajanje togosti blažilnikov), ki dodobra pripomore k izboljšanju vozne dinamike. Pohvalno zabaven je obenem tudi volanski mehanizem, ki sicer ne ponuja tolikšne filigranske natančnosti kot recimo tisti z znakom modro-belega propelerja ali štirih prstanov (spet – so what!), a zna biti prav po moško čvrst in ravno še dovolj komunikativen.

Voznik bo tako daleč najbolj užival v Mustangu tedaj, ko bo ob čudovitem glasbenem performansu osmih cilindrov brezskrbno nabiral kilometre v panoramski vožnji ter ob tem povsem pozabil na neizživete najstniške dirkaške sanje. To pač ni avto za osebke, ki jim višek avtomobilske erotike predstavljajo črke B, M in W ter rumena nalepka 46 na zadku avtomobila! Slednji bi se namreč pritoževali že nad sprednjimi sedeži, češ da ne ponujajo zadostne bočne opore med divj … pardon … priganjanji, ter da so osrednji digitalni merilniki malce preveč zmedeno oblikovani. Ter ob tem povsem spregledali kakšen izjemno zanimiv oblikovni detajl, kot na primer gumb za zagon motorja, ki v pripravljenosti utripa v rdeči barvi s 30 udarci na minuto (kot srce v mirovanju pri pravem mustangu), ali pa na tleh prikazano projekcijo mustangovega logotipa, ki se ponoči prikaže ob vratih.

Ukročeni konji – Ford Mustang

Vsi ti lepi konji

Toliko pristnega avtomobilskega karakterja, kot ga ponuja Fordova ikona z znakom galopirajočega severnoameriškega konja, boste za dani kupček cekinov le redko našli med športnimi avtomobili v trenutni ponudbi na naših tleh. Če sploh! S svojo mišičasto zunanjostjo, ki kar kliče k »instagramiranju« (beri: objavljanju njegovih slik na družbenih omrežjih), obenem izžareva toliko mačo efekta, da je skoraj že povsem vseeno, kaj brenči pod motornim pokrovom.

Ukročeni konji – Ford Mustang

A naj vam ob tem vseeno prišepnem – če že pogledujete k Fordovemu športniku, ki prihaja k nam iz ameriškega obrata v Michiganu, si privoščite zgolj in samo različico V8, saj le ta velja za najbolj pristno in originalno. Ter obenem daje kanček upanja, da v teh časih, ko postaja električna prihodnost čedalje bolj neizbežna, čistokrvni avtomobilski kavboji vsaj še nekaj časa ne bodo izumrli. In prav je tako!

Preberi rezultate testa na Avtomanija.com >>

Prijavi se na nagradno igro in zapelji Mustanga tudi ti >>