Ford Motorcraft – Odpeljite se z nasmehom

03. julija 2019

Pod kozolcem, pri prijatelju, enega poznam, saj ni treba ... Poznate (nevarne) izgovore in bližnjice, ko gre za vzdrževanje avtomobilov, ki niso več v garanciji?

FOTOGRAFIJE Saša Kapetanovič

Takšno početje ni le finančna ruleta, saj nekakovostno vzdrževanje hitro povzroči nepotrebne okvare, ampak je lahko tudi igra z (ne)varnostjo. Slabo servisirane zavore? Si jih res želite? Ena najboljših rešitev za tiste, ki imajo starejši avtomobil, ki si ga želijo dobro, a cenovno ugodno vzdrževati, so programi proizvajalcev, namenjeni prav servisiranju starejših vozil Pri Fordu je to Ford Motorcraft.

Zakaj Motorcraft?

“Starejša vozila potrebujejo več nege in pozornosti, da ohranjajo varnost in zanesljivost, zato smo zanje pripravili poseben program vzdrževanja in servisiranja Ford Motorcraft, ki skrbi za popolno in visokokakovostno storitev po dostopni ceni,” pravi Robert Novak, direktor nadomestnih delov pri podjetju Summit motors Ljubljana, ki je uvoznik vozil Ford.

Ford Motorcraft – Odpeljite se z nasmehom

Lastniku Forda, ki ga pripelje na katerikoli Fordov pooblaščeni servis v Sloveniji, so na voljo enaki paketi storitev po enakih cenah. Obenem se lahko odloči, katere dele želi zamenjati z originalnimi Fordovimi nadomestnimi deli in katere – cenovno skoraj za polovico ugodnejše – z deli Fordove znamke Motorcraft. Na voljo so tudi izdelki drugih, cenovno še ugodnejših znamk, a sta njihova kakovost in vzdržljivost sorazmerna s ceno, zato jih Fordovi serviserji načeloma ne priporočajo. Jamstvo za originalne Fordove ali Motorcraftove rezervne dele je eno leto, toda pod pogojem, da jih vgradi Fordov pooblaščeni serviser. Poleg cene nadomestnih delov je v ceno servisa treba všteti še delo serviserja, različne tehnike menjave in/ali vgradnje dela glede na model vozila ter različne količine izdelka, na primer motornega olja.

Zakaj izbrati servis Motorcraft?

POPOLNA BREZSKRBNOST
Vzdrževanje in servisiranje z nego in pozornostjo izkušenih
strokovnjakov.
NADZOR NAD STROŠKI
V paketno ponudbo so vključeni tako nadomestni deli
kot storitev menjave.
USPOSOBLJENI STROKOVNJAKI
Za vaše vozilo skrbijo visoko usposobljeni Fordovi strokovnjaki
z bogatimi izkušnjami s Fordovimi vozili.
KAKOVOSTNI NADOMESTNI DELI
Proizvedeni so skladno s Fordovimi standardi in kakovostjo
po ugodni ceni.

Kaj je Motorcraft?

“Program Motorcraft smo pri Fordu razdelili na štiri ključne stebre: servis, pogosta popravila, kontrolni pregled, ki je navadno brezplačen, in pnevmatike. Ločujemo pa ga še na storitve, kamor sodijo skrb za vozila, popravila, pregledi ter izdelke oziroma nadomestne dele, pove Novak. Pri tem se držijo zakonskih priporočil in omejitev, kamor sodijo certifikat usposobljenosti osebja in njihovo izobraževanje, kakovost nadomestnih delov, pravočasna menjava delov oziroma njihova druga vgradnja po zakonsko določenem časovnem obdobju rabe ali po predpisani prevoženi kilometrini in podobno, hkrati pa svoje storitve vzdržujejo na visoki ravni ne glede na starost in stanje vozila.

Nihče ne pozna vašega Forda bolje kot naše osebje v pooblaščenih Fordovih servisnih delavnicah,” pravi Novak. Serviserji se namreč osebno zavzamejo za vsako vozilo, vsako posebej vzamejo kot osebni izziv, saj želijo temeljito poskrbeti za varnost vozila in potnikov. Skrbno pregledajo kontrolne točke in še kaj več, pri čemer odlično, skoraj miže poznajo Fordove modele različnih letnikov in njihove posebnosti. Včasih se zgodi, da še v prostem času razmišljajo o težavi vozila, na katero jih je opozorila stranka, in iščejo vzrok za vsako posamezno težavo, ki se morda pojavlja.

Prvovrstna storitev

“Pri Fordovem servisu se lastnikom, ki svojega konjička pripeljejo na servis, prilagodimo, kolikor to le gre. Če gre za manjši obseg popravil oziroma servis, je vozilo navadno končano še isti dan, če ga v delavnico dobijo zjutraj. Pri ljubljanskem servisu, na primer, stranki ponudimo brezplačen taksi do 20 kilometrov, brezplačno izposojo kolesa, lahko pa tudi nadomestno vozilo. Če lastnik svoj prihod napove dva ali tri dni prej, lahko vozilo pripelje ob dogovorjeni uri in nanj uro in pol do dve počaka v našem salonu, pri čemer lahko prebira dnevno časopisje in se okrepča z rogljičem, kavo in vodo,” pravi Novak, mi pa dodamo, da je to še en dokaz, da cenejše vzdrževanje ne pomeni slabše ali manj prijazne storitve.

Najpogostejša popravila

Med njimi najdemo vzdrževanje klimatske naprave, menjavo metlic brisalcev, olja in preventivni pregled, menjavo prednjih in zadnjih zavornih ploščic ter zadnjih zavornih oblog. Veliko je namreč odvisno od vašega sloga vožnje. Če ste umirjen voznik, so obrabe številnih delov občutno manjše, kot če ste pri vožnji bolj dinamični. Na potrebo po menjavi delov vpliva tudi to, kje parkirate svoje vozilo, ali ga pustite na soncu, vozite po cestah, vzdrževanih s soljo, ali po kolovozu ter kako na sploh skrbite zanj. Manjše praske in razbita ohišja luči ali vetrobranskega stekla, na primer, lahko sčasoma napredujejo in zato kasneje zahtevajo veliko večje popravilo, kot bi ga na začetku.

Izjemno pomembne so tudi pnevmatike: tudi izkušen voznik ostane brez moči, ko te ne zmorejo opraviti svojega dela optimalno. Ne glede na razmere morajo vedno zagotavljati največjo varnost na cesti, zato pri Fordu Motorcraft ponujajo preverjeno znamko pnevmatik.

Prispevek je bil objavljen v reviji Ford Magazine – poletje 2019

Prelistaj revijo >>

Več o informacij in cenik storitev >>