Najboljša za volanom 2019 sta Laura Cerovšek in Luka Gril

10. maja 2019

Zmagovalca sta si za eno leto prislužila vsak svojo Ford Fiesto Active.

FOTO: Uroš Modlic

V finalu izbora za najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika Slovenije sta največ znanja in veščin pokazala Laura Cerovšek in Luka Gril. Zmagovalca izbora Najboljši za volanom se bosta eno leto vozila vsak s svojim Fordom Fiesto Active, skupaj z drugimi finalistkami in finalisti pa sta postala tudi mlada AMZS ambasadorja varne vožnje.

AMZS je že tretje leto zapored organiziral izbor za najboljšega mladega voznika oziroma voznico Slovenije – Najboljši za volanom, ki je letos k sodelovanju privabil več kot 3.300 fantov in deklet med 18. in 24. letom starosti. Najboljših 50 reševalk in najboljših 50 reševalcev spletnega testa se je uvrstilo v praktični del tekmovanja. Polfinale je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem potekal v začetku aprila, včeraj pa se je najboljših deset deklet in najboljših deset fantov pomerilo v velikem finalu. O zmagi je odločalo pet vaj, s katerimi so AMZS, Policija in Rdeči križ Slovenije preizkusili vozniško znanje in spretnosti ter sposobnost ukrepanja v prometni nesreči, pri čemer je bilo treba tudi nuditi prvo pomoč ponesrečencu.Najboljša za volanom 2019 sta Laura Cerovšek in Luka Gril

Ključe Fiest je predal direktor marketinga in komunikacij pri Summit motors Ljubljana, Boštjan Hribovšek in dodal: »Z največjim veseljem sodelujemo pri ozaveščanju varnosti v prometu, še posebej med najbolj ranljivimi skupinami v prometu, mladimi vozniki ter gradimo prihodnost s tehnološko sodobnimi vozili, ki povečujejo varnost v prometu za vse udeležence. Prepričan sem, da bosta mlada ambasadorja v družbi s Ford Fiesto Active neizmerno uživala in s sodobnim avtomobilom pridobila dragocene vozne izkušnje

Najuspešnejša pri letošnjih finalnih izzivih sta bila Litijčanka Laura Cerovšek, dijakinja 4. letnika Gimnazije Litija, in Luka Gril, 21-letni študent strojne fakultete Univerze v Ljubljani, doma iz Slovenj Gradca. Poleg prestižnega naslova Najboljši za volanom in vloge mladih AMZS ambasadorjev varne vožnje sta osvojila tudi glavno nagrado: eno leto se bosta lahko vozila vsak s svojim tehnološko izjemno pametnim Fordom Fiesto Active 1.0 EcoBoost 100KM z bogato dodatno opremo, pri kateri je poudarek na varnosti in udobju. Avtomobila je v bogat nagradni sklad za vozniško olimpijado mladih prispeval Summit motors Ljubljana, zastopnik vozil Ford.Najboljša za volanom 2019 sta Laura Cerovšek in Luka Gril

Privlačne nagrade tudi za druge finalistke in finaliste

Tudi drugi finalistke in finalisti domov niso odšli praznih rok, saj so partnerji izbora Najboljši za volanom zanje pripravili številne zanimive nagrade.

Finalisti in finalistke so se danes pomerili še v posebnem Continentalovem izzivu, kjer so se potegovali za udeležbo na jesenskem Continental Driving Experience 2019, dogodku, ki ga v sodelovanju z AMZS in Komotar minuta organizira Continental Adria pnevmatike. Pri tej preizkušnji se je najbolje odrezal Domen Rolih.

Jeseni prvi mednarodni izbor Najboljši za volanom

Minuli teden je AMZS na spomladanski skupščini FIA v Republiki Južni Afriki za projekt Najboljši za volanom prejel nagrado FIA Regije I za inovativnost na področju prometne varnosti, izjemnost tega projekta pa potrjuje tudi dejstvo, da bo nadgrajen na mednarodno raven. S »slovenskim finalom« letošnji Najboljši za volanom torej še ni zaključen. Oktobra se bodo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem pomerili najboljši mladi vozniki in voznice iz Slovenije, Poljske, Bolgarije in Srbije – AMZS bo namreč v sodelovanju s poljskim, bolgarskim in srbskim avtomobilskim klubom ob podpori FIA Regije I – ta v mednarodni avtomobilistični zvezi FIA združuje avtomobilske klube iz Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike, organiziral prvo mednarodno izvedbo tega tekmovanja.

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki.

»V izboru Najboljši za volanom imajo mladi vozniki in voznice priložnost potrditi, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi. In to so mladi vozniki in voznice sedaj že tretje leto zapored več kot dokazali, saj s sodelovanjem v izboru in z načinom, na katerega razmišljajo o prometu in prometni varnosti, dokazuje, da jim ni vseeno, kaj se dogaja na naših cestah,« je po razglasitvi najboljših povedal predsednik AMZS Anton Breznik in dodal: »Na današnjem dogodku je lepo videti mlade zadovoljne in nasmejane, kar kaže, je Najboljši za volanom zanje čudovito doživetje. Verjamem, da so se naučili kaj novega, da se so morda ravno tu pri nas na Vranskem stkala ali utrdila prijateljstva, ki jih bodo spremljala vse življenje. Predvsem pa jim moram izreči velik hvala, da nam, deležnikom na področju prometne varnosti, pomagajo do cilja, ko naše ceste ne bodo več terjale davka in kruto spreminjale usod ljudi.«

Današnja zmagovalca Laura Cerovšek in Luka Gril sta se pridružila Davidu Severju, ki je bil najboljši 2017, in Klemnu Pongračiču, ki je laskavi naslov Najboljši za volanom osvojil lani.

Rezultati finala Najboljši za volanom 2019

Dekleta:

 1. Laura Cerovšek
 2. Ana Miketič
 3. Sabina Vintar
 4. Nina Kobilica
 5. Nadja Benedičič
 6. Zala Jeglič Schiro
 7. Anja Kraševec Dervarič
 8. Tjaša Šorli
 9. Tina Smonkar
 10. Petra Krošel

Fantje:

 1. Luka Gril
 2. Aleksander Kitić
 3. Domen Stamenov
 4. Jan Rustja
 5. Rok Bajc
 6. Žiga Kugonič
 7. Matej Mesarič
 8. Domen Rolih
 9. Jurij Indihar
 10. Jan Salvatierra Medved