Kaj morate vedeti glede menjave pnevmatik

11. marca 2019

Pred menjavo pnevmatik ne spreglejte spodnjih uporabnih nasvetov.

Čeprav so pnevmatike edina površina, s katero se naše vozilo dotika vozišča, tudi pri visokih hitrostih, je malokdo pozoren na njihovo pravilno izbiro in vzdrževanje. Pnevmatike močno vplivajo na lego avtomobila na cesti, njegovo vodljivost, na učinkovitost vzmetenja, glasnost vožnje, porabo goriva, prenos navora na cesto in predvsem na zaviranje vozila.

Izjemne tehnologije in sposobnosti voznika za volanom ostanejo brez moči, če vozilo nima pravih in dobro vzdrževanih pnevmatik. V nepričakovanih, kritičnih trenutkih je prav kakovost pnevmatik lahko odločilen dejavnik o tem, ali bomo vpleteni v prometno nesrečo ali se bomo iz kritične situacije izvlekli.

Bliža se 15. marec, dan, ko lahko zimske pnevmatike pospravimo v garažo in jih zmenjamo z letnimi. Slednje je vsekakor priporočljivo, saj letne pnevmatike zagotavljajo optimalno visoko raven oprijema tako na mokri kot suhi vozni podlagi, imajo pa tudi kup drugih prednosti:

  • Letne pnevmatike so v primerjavi z zimskimi relativno trše in zaradi tega lažje prenašajo višje temperature vozišča in tudi druge z letnim časom pogojene vplive.
  • Ob uporabi zimskih pnevmatik v letnih pogojih prihaja do hitrejše obrabe kotalne površine, poveča se možnost nastanka neenakomerne obrabe profila, kar je neučinkovito tudi z vidika porabe goriva.
  • Uporaba zimskih pnevmatik v toplejših časih se odraža na podaljšani zavorni poti in slabši vodljivosti pnevmatike, kar je zaradi večje globine profila kotalne površine pri zimskih pnevmatikah še toliko bolj izrazito in nevarno. Globlji kot je profil zimske pnevmatike, večjo škodo naredimo, če se s takimi pnevmatikami vozimo naokrog tudi poleti.
  • Profil zimske pnevmatike je prilagojen zaledeneli podlagi in oprijemu na snežnih površinah, profil letne pnevmatike pa zagotavlja boljši oprijem na suhem cestišču, odlično odvajanje vode, dober oprijem na mokrem ter lepšo vodljivost in odzivnost.

(Luka Širovnik, vodja tehnične službe pri Continental Adria pnevmatike) 

7 nasvetov, ki jih pri menjavi pnevmatik ne spreglejte: 

  1. Najpomembnejši podatki na vaši pnevmatiki

Preden se odločite za namestitev pnevmatike na vozilo, preverite njihovo dimenzijo, indeks nosilnosti (LI-Load Index) in indeks hitrosti (SI-Speed Index). Na vozilo moramo namestiti pnevmatike z odgovarjajočima (ali večjima) indeksoma hitrosti in nosilnosti, kot so zapisani v tehnični dokumentaciji vozila, pri čemer za zimske pnevmatike velja, da je lahko indeks hitrosti nižji za dva razreda.

Primer zapisa oznak na pnevmatikah:Kaj morate vedeti glede menjave pnevmatik

Vremenarji letos opozarjajo, da zima še ni rekla zadnje besede, zato se vam še ne mudi z menjavo pnevmatik. Spremljajte vremenske napovedi in se za menjavo odločite, ko se pomladno vreme ustali.

Vir: Continental

  1. Pravilno skladiščenje zimskih pnevmatik

Pravilno se pnevmatike brez platišč skladiščijo pokončno, tiste na platiščih pa leže ali obešene za platišča na kavljih. Proizvajalci pnevmatik se strinjajo, da se do 5 let stara pnevmatika, ki je bila ves čas pravilno skladiščena (brez prisotnih kemičnih vplivov, vplivov UV-svetlobe, pri stalni temperaturi …) smatra kot nova z nespremenjenimi tehničnimi karakteristikami.

  1. Menjava pnevmatik z novimi

Priporočljivo je, da ko se lotite nakupa novih pnevmatik, zamenjate vse štiri naenkrat, če pa zaradi denarne stiske ali drugih ovir tega ne zmorete, je priporočljivo, da je boljši par pnevmatik na zadnjih kolesih. Voznik namreč občutek o dogajanju na cestišču dobiva skozi obnašanje prednjega para, kar vpliva na dinamiko vožnje, ki je v tem primeru prilagojena slabšemu paru gum.

  1. Zakonsko določilo minimalne globine profila
  • Dobra pnevmatika – 8-4 mm (vaša pnevmatika je obrabljena 0-62 %)
  • Preverjajte jo vsak mesec – 3 mm (vaša pnevmatika je obrabljena 78 %)
  • Nujno zamenjajte – 2 mm (vaša pnevmatika je obrabljena 94 %)
  • NI PRIPOROČLJIVO – zakonsko določena minimalna globina – 1,6 mm (vaša pnevmatika je 100 % obrabljena)
  1. Kako preveriti globino pnevmatike?

Globino profila lahko preverite z običajnim evrskim kovancem.

> Če se kolobar zlate barve še vedno skrije v kanalih profila, so vaše pnevmatike v redu.
> Če se to ne zgodi, takoj obiščite svojega prodajalca pnevmatik!

  1. Ko gre za profil pnevmatike, nikar ne tvegajte

Če je globina profila pnevmatike manjša od 3 mm, se zavorna pot močno podaljša.*

Kaj morate vedeti glede menjave pnevmatik

* Testni pogoji: 205/55 R 16 H, ContiPremiumContact™ 5, mokra cesta, s 100 km/h na 0 km/h (stanje: marec 2015). Prikazane ilustracije služijo zgolj za ponazoritev. Zavorna pot vozila je odvisna od vrste vozila, njegove starosti, od zavor in od pnevmatik, obenem pa še od površine vozišča. (Vir: Continental Reifen Deutschland GmbH)

Ustrezen tlak v pnevmatiki ne rešuje le vašega življenja, ampak lahko z njim tudi optimalno izkoristite življenjsko dobo pnevmatike, zmanjšate porabo goriva za do 4 % ter izboljšate vodljivost in vozne lastnosti svojega vozila za do 45 %.**

** Tlak polnilnega zraka v pnevmatikah naj bo skladen s priporočili proizvajalca vozila. (Vir: Continental Reifen Deutschland GmbH)
  1. Najpogostejši vzroki nesreč zaradi obrabljenih pnevmatik

> Ko imajo pnevmatike manjšo globino profila od 3-4 mm, se njihova sposobnost odvodnjavanja dramatično zmanjša, kar v mokrih razmerah in ob akvaplaningu privede do prometnih nesreč.
> Dramatičen upad varnosti na zimskih cestah zaradi slabšega oprijema.
> Nizka raven oprijema, ki privede do nestabilne in neprijetne vožnje ali celo do nenadne izgube stika s podlago.

 

Zatorej obiščite svojega Fordovega serviserja in pravočasno zamenjajte zimske pnevmatike za varno in optimalno vožnjo.

Svojega najbližjega serviserja poiščite tukaj >