Ford ozavešča o nevarnostih utrujenosti za volanom

19. marca 2019

Posebna naprava predstavlja nevarnosti mikro spanca.

BESEDILO: Jure Šujica, Avto-Magazin.si

Morda niste vedeli, da je 15. marec svetovni dan spanca. Omenjeni dogodek vsako leto organizira Svetovno združenje za zdrav spanec, letos pa se je akcijam nekoliko drugače pridružil tudi Ford.

Avtomobilska znamka namreč na ta dan ozavešča o nevarnostih, ki jih prinašata utrujenost za volanom in tako imenovani mikro spanec, to je nekajsekundni spanec, ki se ga pravzaprav ne zavedamo, hitro pa lahko zaradi njega povzročimo nesrečo.

Po podatkih, ki jih je objavila evropska komisija, je namreč utrujenost krivec za vsako peto prometno nesrečo. Še več, po mnenju strokovnjakov je vožnja po 18 urah brez spanca primerljiva z vožnjo pod vplivom alkohola, česar pa se številni ne zavedajo. Zato so pri Fordu pomagali ustvarili tako imenovano spalno obleko (Sleep Suit), s katero lahko prostovoljci v nadzorovanem okolju spoznajo učinke utrujenosti.

Z obleko tudi na teren

»Obleki smo dodali še posebna očala, ki poustvarjajo učinek mikrospanca; posledica utrujenosti, ki je ne moremo nadzorovati, hkrati pa povzroči, da 10 ali več sekund vozimo tako rekoč slepi, a vendarle z odprtimi očmi,« je pojasnil dr. Gundolf Meyer‑Hentschel, vodja inštituta Meyer‑Hentschel, ki je obleko razvilo. »Ne bi želel voziti avtomobila ali se usesti vanj z nekom, ki mu tako kronično primanjkuje spanca. Upamo, da se bo vsakdo, ki bo obleko preizkusil, še bolj zavedal pomembnosti spanca.«

Omenjena ‘naprava’ skupaj z omenjenimi očali, katerih delovanje je mogoče upravljati prek mobilne aplikacije, tehta precej zajetnih 18 kilogramov, kljub temu pa jo bodo pri Fordu preizkušali na terenu. V sklopu programa Ford Driving Skills for Life bodo namreč prav z njeno pomočjo mladim predstavljali nevarnosti mikro spanca.

Vir: Avto-Magazin.si