Varno za volanom – Sistem za preprečevanje naleta

12. oktobra 2018

V novi epizodi rubrike Varno za volanom se najprej srečamo s cestnimi nevarnostmi v naselju, v tem primeru Ljutomeru, s slabo prometno signalizacijo. V mestih pa še posebno pride do izraza sistem za preprečevanje naleta, ki ga spoznamo z novim Fordom Focusom. Čeprav le-ta ni izgovor za nespremljanje prometa na cesti, nas lahko reši iz nepredvidljivih situacij.

Fordov sistem za aktivno zaviranje je napredna varnostna funkcija, ki deluje pri višjih hitrostih. Tehnologija uporablja radar, s katerim preverja cesto pred vozilom. Če radar zazna verjetnost trčenja, opozori voznika. Če se ta ne odzove, začne sistem zavirati in pomaga upočasniti vozilo. Pod hitrostjo 50 km/h vozniku pomaga tehnologija “Active City Stop”. Obe tehnologiji skupaj nudita pomoč pri zaviranju skozi celoten hitrostni razpon.

Novi Ford Focus pa trke pomaga preprečevati tudi s tehnologijo za zaznavanje pešcev in kolesarjev. Ta s pomočjo kamere in radarja zaznava ljudi in kolesarje na cesti pred vami oziroma analizira, kdo bi lahko prestregel pot vašemu vozilu ter vas tako opozori o njihovi prisotnosti. Če se ne odzovete, bo sistem samodejno začel zavirati. Ta inovativna tehnologija je zasnovana, da zmanjša resnost nesreč in v nekaterih primerih prepreči nalet od spredaj. Delujte tudi ponoči.

Preizkusi na testni vožnji >