Popolnoma novi Ford Focus, povsem novi standardi vožnje

15. septembra 2018

Po (preizkusni) vožnji z novim Fordovim Focusom na vozno izkušnjo ne boste mogli več gledati enako kot prej. To bo preprosto nemogoče.

Najnovejša generacija Fordovega Focusa z videzom, ki velja za najbolj aerodinamičnega v svojem razredu, postavlja nove standarde pri vozni dinamiki, prostornosti za povprečno družino in pri vrhunskih asistenčnih sistemih ter pri možnostih personalizacije. Hkrati gre za prvi Fordov model v Evropi, ki je na voljo s projekcijskim zaslonom. Novi Focus v svojem segmentu srednje velikih družinskih avtomobilov predstavlja višek dovršenosti in najbolj zabavno vožnjo.

Dvajset let po tem, ko je prvi Focus spremenil pravila igre na trgu vozil, Ford znova dviguje standarde in pričakovanja voznikov s povsem novim Focusom v najbolj inovativni, dinamični, elegantni in vznemirljivi izvedbi.

Fordovi inženirji so tesno sodelovali s kupci avtomobilov in upoštevali njihove predloge pri razvoju povsem novega Focusa, ki je na voljo kot petvratna kombilimuzina in izjemno praktičen karavan. Na voljo je v različnih izvedbah z izrazitim značajem: kot elegantni Focus Titanium, športni Focus ST-Line in prestižni Focus Vignale. Povsem novi crossover Focus Active, ki bo na voljo na začetku 2019, pa prinaša trpežno oblikovanje športnih terencev s povečanim odmikom od tal, strešnimi nosilci in dodatnimi zaščitnimi oblogami.

Focus ima že dve desetletji pomembno vlogo v Evropi. Z oblikovanjem, tehnologijo in zabavno vožnjo je postavljal nove smernice in predstavljal esenco vsega, kar imajo uporabniki najraje pri Fordu.

»Naš povsem novi Ford Focus predstavlja vrhunec tehnologije v svojem segmentu in voznike neustavljivo vabi, da sedejo za volan,« je povedal Joe Bakaj, podpredsednik za razvoj izdelkov pri Fordu Evropa. »Priložnost za razvoj povsem novega avtomobila se ne ponudi prav pogosto. Zagrabili smo jo z obema rokama in na trg pošiljamo najboljši srednje velik družinski avto, ki je hkrati cenovno dostopen.«Popolnoma novi Ford Focus, povsem novi standardi vožnje

Športen in eleganten

Športna silhueta novega Focusa je najbolj aerodinamična v tem razredu. Kljub športnim in dinamičnim potezam z dolgim pokrovom motornega prostora in mišičastimi boki zadnjega dela ima vsak model svoj poseben značaj z edinstvenimi podrobnostmi.

V notranjosti, ki ima kar 50 odstotkov manj gumbov od predhodnika, preproste in čiste linije, izraziti materiali in brezhibno povezane površine poskrbijo, da je potovanje s Focusom izjemno mirno, na otip mehki materiali pa zagotavljajo občutek prestižnosti. Med edinstvenimi oblikovnimi elementi in materiali so tudi prefinjena struktura oblog iz lesa in vrhunsko usnje pri Focusu Vignale, športni okraski iz karbona in rdeči šivi pri različici ST-Line ter trpežnejši strukturirani materiali in površine pri bolj terenskem Focusu Active.Popolnoma novi Ford Focus, povsem novi standardi vožnje

Več prostora

Novi Focus nudi več prostora za potnike in prtljago. Pravzaprav največ prostora v tem razredu za kolena in ramena na zadnjih sedežih. Občutek prostornosti poveča oblikovanje zadnjih vrat z okni, ki segajo v zadnji stebriček, panoramsko strešno okno z možnostjo odpiranja pa preplavi notranjost s svetlobo.

V prtljažniku povsem nove karavanske različice Focusa je dovolj prostora za veliko pasjo kletko brez zlaganja zadnjih sedežev, prtljažnik pa je ob tem nadvse dostopen, saj za odpiranje zadošča zamah z nogo pod zadnjim odbijačem. Poenostavljeno je tudi zlaganje zadnjih sedežev.Popolnoma novi Ford Focus, povsem novi standardi vožnje

Tehnologije za večjo varnost

Z naprednimi tehnologijami za pomoč vozniku je vožnja s Fordom Focusom na avtocestah, v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem ter v mestih preprostejša, prijetnejša in varnejša kot kadarkoli doslej. Vozniku so na voljo novi vozni načini in napredne tehnologije vzmetenja, napredne tehnologije za pomoč pri vožnji, ki olajšajo vožnjo v prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem. Prav tako vozniku pomagajo bolje videti v mraku in temi, preprosto samodejno parkirati s pritiskom na gumb in se izogniti nezgodam.Popolnoma novi Ford Focus, povsem novi standardi vožnje

Prilagodljivi tempomat pomaga ohranjati ustrezno varnostno razdaljo, zdaj pa ga dopolnjujejo še funkcija prepoznavanja prometnih znakov, ki lahko prilagodi hitrost vozila v skladu z omejitvijo, usmerjanje na sredino voznega pasu, pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in kolesarjev, pomoč krmiljenja pri izogibanju, sistem za nadzor mrtvih kotov z opozarjanjem na promet za vozilom, širokokotna vzvratna kamera, opozorilo za napačno smer in zaviranje po trčenju. Fordov sistem prilagodljivih žarometov z osvetlitvijo ovinkov s predvidevanjem in osvetlitvijo glede na (o)znake prvič vnaprej prilagodi vzorec svetlobnega snopa žarometa za maksimalno vidljivost, še preden vozilo zapelje v ovinek, križišče ali krožišče. S pomočjo naprej usmerjene kamere pa nadzira oznake na cestišču do 65 metrov pred vozilom.

Focus je tudi prvi Fordov model v Evropi, ki je na voljo s projekcijskim zaslonom (Head-up display – HUD). Zaslon je eden najsvetlejših in največjih na trgu, vozniku pa omogoča, da s pogledom ves čas spremlja dogajanje v prometu, saj so vse koristne informacije prikazane v njegovem vidnem polju.

Energičen in odziven

Povsem novi Focus zagotavlja najbolj zabavno vozno izkušnjo med srednje velikimi družinskimi avtomobili. Prvič je na voljo dovršen sistem neodvisnega zadnjega vzmetenja s stalnim nadzorom blaženja za kar se da uglajeno vožnjo. Različni modeli Focusa so na voljo tudi z voznimi načini, ki značilnosti vozila prilagodijo razmeram pri vožnji, izbiramo pa lahko med več bencinskimi motorji EcoBoost, med njimi 1.0, ki se ponaša z večkratnim nazivom motor leta, ter dizelskimi EcoBlue. Na voljo sta ročni šeststopenjski uglajeni menjalnik in novi osemstopenjski samodejni menjalnik, ki se prilagaja različnim slogom vožnje in navduši z najbolj uglajenim prestavljanjem v najkrajšem možnem času.Popolnoma novi Ford Focus, povsem novi standardi vožnje

Zabaven in povezan

Vgrajeni modem FordPass Connect, brezžično polnjenje, SYNC 3 za upravljanje z glasom, ki je združljiv z vmesnikoma Apple CarPlay in Android Auto™, in zaslonom na dotik ter vrhunski zvočni sistem B&O PLAY pa skrbijo za povezavo in razvedrilo.

Focus uvaja tehnologijo vgrajenega modema FordPass Connect za uporabnike v Evropi in spreminja vozilo v mobilno dostopno točko Wi-Fi, s katero se lahko poveže 10 naprav. Modem omogoča tudi posodobljene prometne informacije za navigacijski sistem s storitvijo Live Traffic, z mobilno aplikacijo FordPass pa lahko uporabniki preprosto poiščejo svoj avto na obširnih parkiriščih nakupovalnih središč, preverijo količino goriva, na daljavo zaklenejo ali odklenejo vozilo in celo zaženejo motor.

Vir: Citymagazine.si