Ford s tehnologijo za sledenje gibanju telesa izboljšuje proizvodnjo avtomobilov

06. avgusta 2018

Od športnikov do avtomobilske proizvodne linije

Tehnologija, s kakršno si vrhunski športniki pomagajo pri doseganju najvišje ravni in ‘piljenju’ značilne tehnike, kar omogoča njihovo natančno upodobitev v najbolje prodajanih video igrah, je zdaj prisotna tudi na avtomobilski proizvodni liniji.

Zaposleni v Fordovem obratu za proizvodnjo motorjev v španski Valencii uporabljajo posebno obleko z napredno tehnologijo za sledenje gibanju telesa. Pilotni sistem, ki sta ga ustvarila Ford in Instituto Biomecánica de Valencia, vključuje 70 zaposlenih na 21 delovnih mestih. Rezultat so izboljšave na področju ergonomije, s katerimi so po Fordovih podatkih število poškodb v obratu zmanjšali za 75 odstotkov.

Tehnologija za spremljanje gibanja igralca običajno beleži oziroma snema hiter tek ali obrat športnika ter trenerjem in razvijalcem iger omogoča sprostitev celotnega potenciala športnih zvezdnikov na terenu ali na zaslonu. Ford si s to tehnologijo pomaga pri snovanju fizično manj napornih delovnih mest, ki omogočajo izboljšano kakovost proizvodnje.
“Na športnih terenih se je izkazalo, da tehnologija za spremljanje gibanja omogoča prefinjene prilagoditve gibov, to pa lahko prinese izjemne izboljšave in rezultate,” je povedal Javier Gisbert, vodja proizvodnje v Fordovem obratu za proizvodnjo motorjev. “Uporaba podobne tehnologije za spremembe pogojev na delovnih mestih našim zaposlenim zagotavlja, da lahko svoje delo opravljajo kar se da udobno tudi v dolgem delovnem dnevu.”

Inženirji so dobili navdih na sejmu, kjer so s pomočjo posebne obleke prikazali, kako lahko roboti posnemajo človeške gibe, nato pa so to tehnologijo uporabili na delovnih mestih v obratu, kjer so julija začeli proizvajati novega Forda Transita Connect in 2,0-litrske motorje EcoBoost Duratec.

Tesno oprijeta obleka vsebuje 15 majhnih svetlobnih senzorjev za spremljanje gibanja, ki so povezani z brezžično enoto za zaznavanje. Sistem spremlja gibanje osebe med delom, posebna pozornost pa je namenjena gibom glave, vratu, ramen in okončin. Gibanje snemajo štiri specializirane kamere za spremljanje gibanja – podobno kot pri kamerah, ki dopolnjujejo konzole računalniških iger. Kamere so nameščene blizu delavca in gibanje zabeležijo kot 3D animacijo skeleta.

Posebej izurjeni strokovnjaki za ergonomijo nato uporabijo te podatke in z njimi pomagajo zaposlenim do pravilne drže. S sistemom izvedene meritve, kot sta višina zaposlenega ali dolžina njegovih rok, pomagajo pri prilagajanju delovnega mesta, da kar najbolj ustreza posamezniku.

Ford zdaj preverja možnosti za uvedbo tehnologije tudi v svojih drugih evropskih proizvodnih obratih. To je eden od Fordovih ukrepov, s katerimi skušajo od leta 2003 zmanjšati število poškodb zaposlenih po vsem svetu z uvajanjem tehnologij s področja ergonomije in spremembami postopkov na osnovi pridobljenih podatkov.