Ford praznuje: izdelali so 10-milijontega Mustanga

08. avgusta 2018

Pomemben mejnik v Fordovi zgodovini

Ford slavi, saj so dosegli pomemben mejnik – izdelali so 10-milijontega Mustanga, najbolje prodajani športni avto v ZDA v zadnjih 50 letih in najbolje prodajani športni avto na svetu že tri leta zapored.

10-milijonti Ford Mustang, ki je zapeljal s proizvodne linije obrata Flat Rock v Michiganu, ZDA, je tehnološko napredni kabriolet GT modelnega leta 2019 v barvi Wimbledon White, z motorjem V8 s 460 konjskimi močmi in šeststopenjskim ročnim menjalnikom, opremljen z najsodobnejšimi asistenčnimi tehnologijami. Prvi serijski Mustang (VIN 001), ki so ga izdelali leta 1964, je bil prav takšne barve; isti model je poganjal motor V8 s 164 konjskimi močmi, dopolnjen s tristopenjskim ročnim menjalnikom.

“Mustang je srce in duša našega podjetja in ljubljenec avtomobilskih navdušencev po vsem svetu,” je povedal Jim Farley, predsednik za globalne trge pri družbi Ford Motor Company. “Ko zagledam Mustanga na ulici v Detroitu, Londonu ali Pekingu, se mi naježi koža in prevzame me prav takšno vznemirjenje, kot sem ga začutil ob nakupu svojega prvega avta – Mustanga letnik 1966 v kupejevski izvedbi, s katerim sem kot najstnik prevozil skoraj vso državo. Mustang ima enak učinek v vseh jezikih – na obraz prikliče nasmeh.”

Doseženi mejnik so proslavili Fordovi zaposleni na sedežu družbe v Dearbornu in v obratu Flat Rock, za poseben pečat pa so poskrbeli preleti treh vojaških letal iz druge svetovne vojne P-51 Mustang in parada Mustangov iz petih desetletij proizvodnje, ki so se zapeljali od Dearborna do Flat Rocka, kjer trenutno izdelujejo Mustange.

V 54-letni zgodovini proizvodnje je imel Mustang še nekaj ‘rojstnih krajev’, saj so jih poleg obrata v Dearbornu, kjer so ustvarili originalnega Mustanga, izdelovali tudi v San Joseju v Kaliforniji in Metuchenu v New Jerseyu.

Najbolje prodajani športni avto

Mustang je v skladu s Fordovo analizo podatkov o kumulativnih registracijah novih vozil v vseh segmentih športnih avtomobilov za obdobje od leta 1966 do 2018, ki jih zbira agencija HIS Markit, najbolje prodajani avto v Ameriki v zadnjih 50 letih.

Od začetka prodaje na stari celini leta 2015 je Ford v Evropi prodal več kot 38.000 Mustangov.

Lani so na 13 evropskih trgih, vključno z Veliko Britanijo in Španijo, Mustangi so prodajo prehiteli Porscheja 911. Med vodilno peterico evropskih držav z največ prodanimi Mustangi v letu 2017 so Nemčija, Velika Britanija, Francija, Belgija in Švedska.

Boljši kot kadarkoli doslej

Najnovejši Ford Mustang nudi še več tehnologij, osupljive zmogljivosti in možnosti za osebni pečat kot kadarkoli doslej.

Novega Forda Mustanga odlikujeta še bolj športna zunanjost in prestižna notranjost z na otip mehkimi materiali in 12-palčno povsem digitalno instrumentno ploščo. Med izpopolnjenimi pogonskimi sklopi je tudi Fordov 5,0-litrski motor V8 s 450 KM in 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki zagotavlja pospešek od 0 do 100 km/h v 4,3 sekunde, poraba goriva znaša 12,1 l/100 km, emisije CO2 pa 270 g/km.* Šeststopenjski ročni menjalnik je opremljen s Fordovo novo tehnologijo, ki za uglajeno in hitro prestavljanje v nižjo prestavo s hitrim odpiranjem dušilne lopute (‘med-plin’ oziroma ‘blip’, kot temu pravijo Američani) število vrtljajev zmogljivega motorja uskladi z izbrano prestavo.

Na seznamu naprednih tehnologij za vožnjo so tudi prilagodljivo vzmetenje MagneRide®, možnost izbire voznih načinov in novi športni izpušni sistem z aktivnim ventilom, ki prinaša tudi inovativni ‘dobrososedski’ (Good Neighbour) način za zgodnje jutranje in pozne nočne vožnje. Med novimi asistenčnimi tehnologijami za voznika sta tudi pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in pomoč za ohranjanje voznega pasu.

Obenem je Ford letos predstavil tudi novo posebno različico: Ford Mustang Bullitt, ki ga poganja izboljšani 5,0-litrski motor V8, je počastil 50-letnico legendarnega filma družbe Warner Bros.

Zdaj je na cestah že šesta generacija Forda Mustanga. Mustang pa nima vodilne vloge samo pri prodaji, njegova stran na Facebooku ima tudi več všečkov kot kateri koli drug model avtomobila.

# # #

BULLITT ter vsi povezani liki in elementi © & TM Warner Bros. Entertainment Inc. (s18)

MagneRide je blagovna znamka skupine BWI Group

*Navedena poraba goriva, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EC) 692/2008. Poraba goriva in izpusti CO2 veljajo za različico vozila in ne za posamezno vozilo. Uporaba standardnih testnih postopkov omogoča primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. Poleg učinkovitosti na porabo goriva/energije, izpuste CO2 in doseg z električnim pogonom vplivajo tudi način vožnje in drugi netehnični dejavniki. CO2 je glavni toplogredni plin, ki povzroča globalno ogrevanje.

Od 1. septembra 2017 se v skladu z zadnjo različico uredbe (EU) 2017/1151 za določena nova vozila uporablja homologacija s svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure – WLTP), ki je nov in bolj realističen preskusni postopek za merjenje porabe goriva in izpustov CO2. Od 1. septembra 2018 bo WLTP povsem zamenjal novi evropski vozni cikel (New European Drive Cycle – NEDC), trenutni preskusni postopek. V času opuščanja NEDC se podatki o porabi goriva in izpustih CO2 pri ciklu WLTP preračunajo, da je možna primerjava s ciklom NEDC. Ker je prišlo do spremembe nekaterih elementov preskusov, lahko pride do odstopanj v primerjavi s prejšnjimi podatki o porabi in izpustih, kar pomeni, da bo lahko imel isti model vozila drugačno porabo in izpuste CO2.