Legenda – novi Ford Mustang

10. julija 2018

Novi #neukrotljivi Fordov Mustang

Mustang ima svojo zvezdo na hollywoodski aleji slavnih v Los Angelesu, ZDA. Pojavil se je v več kot 500 filmih in nanizankah, med drugimi v Bondovih filmih Goldfinger, Operacija grom in Diamanti so večni, v kultnem filmu Prvinski nagon in priljubljeni nadaljevanki Seks v mestu. Nastopal je v Charlijevih angelčkih – najbolj popularnem ameriškem TV-shovu v tem obdobju. Tudi otroška punčka Barbie je imela vrsto Mustangov Convertible. Leta 1965 je Ford Mustanga postavil celo na vrh stolpnice Empire State v New Yorku, ki je bila tedaj najvišja stavba na svetu. Danes je Mustang z več kot 8,5 milijona všečki najbolj všečkano vozilo na Facebooku.Legenda – novi Ford Mustang

Ford Mustang je zvezda od prvega dne naprej: na dan, ko je bil prvič predstavljen, so pri Fordu prejeli 22.000 naročil zanj. S statusom avtomobilistične in kulturne legende se ponaša od prve predstavitve v letu 1964 naprej.

Najbolje prodajani športni avto na svetu

Leta 2013 je bil Mustang s strani revije AutoScout razglašen za najbolj zaželeno vozilo v Evropi. To je bilo še preden je bil v Evropi naprodaj, saj so šele leta 2014, torej prvič po 50 letih, odkar ga izdelujejo, njegovo prodajo omogočili tudi v Evropi in drugod po svetu. “Mustang je legenda, ki predstavlja najboljše ameriško oblikovanje, zmogljivost in svobodo z nezgrešljivim značajem ter privlači navdušence nad avtomobili ne glede na njihovo poštno številko,” pravi Erich Merkle, Fordov prodajni analitik.

Še bolj športen

Spomladi so predstavili najnovejši model legende. Od pričetka sprejemanja naročil v letu 2015 so pri Fordu v Evropi prodal skoraj 30.000 Mustangov. Novi Ford Mustang, najbolje prodajano športno vozilo na svetu, je še bolj aerodinamičen in prinaša dovršene izboljšave motorja in vzmetenja ter napredne tehnologije za pomoč vozniku.

Novi model odlikuje še bolj športen dizajn z nižjim profilom pokrova motorja in še boljšo aerodinamiko, notranjost pa je še prestižnejša z na otip mehkimi materiali. Med naprednimi tehnologijami izstopajo 12-palčni digitalni zaslon potovalnega računalnika in tehnologije za pomoč vozniku, kot je sistem za preprečevanje naleta s prepoznavanjem pešcev.

Jubilejna edicija Mustanga Bullitt
Ob 50-letnici slavnega filma Bullitt s Stevom McQueenom, v katerem Mustang GT350 blesti v enem najbolj slavnih avtomobilskim zasledovanju, so junija začeli s proizvodnjo posebne edicije vozila za Evropo. Mustanga Bullitta v barvah Shadow Black ali klasični Dark Highland Green poganja nadgrajeni Fordov 5,0-litrski motor V8. Nova tehnologija za uskladitev s številom vrtljajev s kratkotrajnim hitrim odpiranjem dušilne lopute (‘med-plin’ oziroma ‘blip’, kot pravijo Američani) zmogljivega motorja poskrbi za še bolj uglajeno in hitrejše prestavljanje v nižjo prestavo s šetstopenjskim ročnim menjalnikom.Legenda – novi Ford Mustang

Novi 10-stopenjski samodejni menjalnik

Možnost izbire voznih načinov, med katerimi je tudi nastavljiva možnost My Mode, in novo prilagodljivo vzmetenje MagneRide, skupaj z močnejšim motorjem 5.0 V8 s 450 KM in 529 Nm ter popolnoma novim 10-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 4,3 sekunde, poskrbijo, da je novi Ford Mustang še bolj zmogljiv.

Celo zvok izpušnega sistema je moč optimizirati s pomočjo tehnologije aktivnih ventilov. Mustang lahko namreč samodejno zniža hrup izpušnega sistema ob vnaprej določenem času, da po nepotrebnem ne vznemirjamo sosedov ali okoliša, kjer zvok glasnih motorjev ni primeren.

Legenda – novi Ford Mustang

#neukrotljivi

Vsak model Mustanga je samosvoj in poseben, tako po dizajnu kot zmogljivosti, vsi pa ohranjajo pridih divjosti in #neukrotljivosti. Prav to navdihuje številne, da postanejo njegovi lastniki, med katerimi je obilo slavnih osebnosti. Edino vozilo, ki je bilo kdaj v lasti Jima Morrisona, je bil 1967 Nightmist Blue Shelby Mustang GT500. Bill Clinton, 42. predsednik ZDA, je imel Mustanga 1967 in je ob prevzemu predsedniške funkcije izjavil, da se mu je bilo najteže odreči ravno vožnji z njim. Jay Leno, komedijant in voditelj priljubljenega večernega šova, je lastnik 1965 Shelby Mustang GT350, med Slovenci pa ima rumenega Mustanga s črnimi progami #neukrotljivi smučar prostega sloga Filip Flisar.