Ford na festivalu hitrosti GoodWood 2018

24. julija 2018

Ikoničen 1968 Ford Mustang GT, ki ga je v filmu »Bullitt« vozil Steve McQueen in je bil vse do letos že skoraj pozabljen, se je prvič zapeljal izven ZDA. Blestel je na festivalu hitrosti Goodwood (Goodwood Festival of Speed) v Veliki Britaniji.

Avtomobil, ki je nastopal v legendarnem 10-minutnem avtomobilskem pregonu – in je s tem postavil standarde za vsak naslednji filmski avtomobilski pregon – se je podal na 1,9-kilometrsko pot Goodwood Hillclimb, pospremljen, seveda, z lastnikom Seanom Kiernanom, skupaj z novo posebno izdajo Ford Mustang Bullitt, ki slavi 50. obletnico omenjenega filma.

To pa ni edini Mustang, ki je navduševal na festivalu Goodwood. V spremstvu ameriških prostovoljnih pilotov, ki so skupaj z Royal Air Force leteli v bojnih misijah nad Evropo z bližnjih britanskih letališč, preden so ZDA vstopile v drugo svetovno vojno, se je pripeljal prav poseben Eagle Squadron Mustang GT. Slednjega je sooblikoval svetovni prvak v driftanju z vozili RTR, Mustang pa se je na pot Hillclimb podal z voznikom Vaughnom Gittinom Jr., kjer je pokazal svoje edinstvene zaščitniške barve, navdahnjene s strani letalskih bojevnikov.

Še en ultra-visoko zmogljiv super-avto Ford GT sta na Goodwoodu vozila Andy Priaulx in Harry Tincknell, voznika Ford Chip Ganassi Racing Team World Endurance Championship, ki sta prispela direktno s 24-urne dirke Le Mans, tako kot Mustang RTR Gittina Jr.

Na festivalu Goodwood je debitirala tudi M-Sportova Ford Fiesta WRC, in sicer na Hillclimb in Forest Rally Stageu, skupaj z voznikoma Sebastienom Ogierjem in Elfynom Evansom iz ekipe M-Sport Ford World Rally.