Tehnologija lovskih reaktivcev odpravlja težave v novem Fordu Focusu

20. junija 2018

Prvi projekcijski zaslon (Head-up display)

Tehnologija, ki so jo najprej razvili za lovske reaktivce, pomaga izboljšati vozno izkušnjo s povsem novim Focusom, ki uvaja Fordov prvi projekcijski zaslon (Head-up display) za Evropo. Zaslon bo voznikom olajšal spremljanje prometa s pogledom, saj bo s pomočjo projekcije prikazal ključne informacije, kot so hitrost vozila, navigacijski napotki in zaznani prometni znaki, vozniku pa ne bo treba pogledati drugam, saj je zaslon v njegovem zornem kotu, ko gleda naprej.

Pri nekaterih obstoječih sistemih je prišlo do težav – tako uporabniki sončnih očal s polarizacijskimi stekli, ki odpravljajo bleščanje, na primer skoraj niso videli prikazanih informacij. Fordov zaslon to težavo odpravi s posebno svetlobo, ki jo sicer polarizacijska očala odpravijo, a skrbno nastavljen filter ‘odbije’ polarizirano svetlobo vozniku in zagotavlja učinkovito rešitev.

“Uporaba polariziranih očal lahko zelo spremeni vidljivost, ko voznike zaslepijo odsevi, na primer z vodnih površin, snega ali celo bleščanje sončne svetlobe z asfalta. Projekcijski zaslon, ki ga uvajamo s povsem novim Focusom, ima enega najsvetlejših prikazovalnikov in eno največjih zornih polj, naše uporabnike pa bo zagotovo navdušil z izjemno vidljivostjo,” je povedal Glen Goold, Fordov glavni programski inženir za model Focus.

Poletni večeri predstavljajo posebno težavo, saj zgostitve prometa sovpadajo s soncem, ki je nizko na obzorju; v Veliki Britaniji so ugotovili, da je sonce vzrok za skoraj dvakrat toliko prometnih nezgod kot sneg, dež in megla skupaj. Fordov projekcijski zaslon zagotavlja, da vozniku za pregled nad informacijami in obvestili ter možnostmi izbire ne bo treba pogledati navzdol ali spremeniti žarišča.

Medtem ko običajni projekcijski zasloni uporabljajo nihanje svetlobnih valov vzporedno s cesto, projekcijski zaslon v Focusu izkorišča nihanje svetlobnih valov pravokotno na cesto, da je slika jasno vidna tudi pri uporabi polarizacijskih sončnih očal. Polikarbonatni zaslon ima večslojni odsevni premaz, ki inženirjem omogoča nadzor polarizacije, barv, prenosa in odboja svetlobe, ter prilagoditev zahtevam sistema.

Povsem novi Focus je razvit povsem na novo in med srednje velikimi družinskimi avtomobili v Evropi zagotavlja najbolj samozavestno, intuitivno in navdušujočo vožnjo za voznika ter izjemno uporabniško izkušnjo za potnike. Najširša paleta naprednih funkcij in tehnologij omogoča izboljšano zaščito, preprostejšo vožnjo in parkiranje ter poskrbi za udobnejšo, preprostejšo in varnejšo vozno izkušnjo.