Popotovanje, dolgo celo življenje

18. junija 2018

Dražba klasičnih Fordov

Ne zgodi se vsak dan, da lahko na dražbi kupiš klasičnega Forda. Kaj šele, da jih lahko kupiš več kot 220, od modelov A in T do lesenih železniških vagonov in starinskih avtobusov.

Ta osupljiva zbirka vozil – poznana kot največja zasebna zbirka klasičnih vozil Ford na svetu – je ustvarila muzej Den Hartogh, 50-letno delo in plod ljubezni za Pieta den Hartogha z Nizozemske.

Pietova »ljubezenska afera« s Fordom se je začela po tem, ko je njegov oče leta 1924 kupil tovornjak modela T, ko pa je odrasel, je sam kupoval avtomobile, avtobuse in kombije s celega sveta – vključno s kombijem za prodajo kokic, policijskim snežnim avtomobilom in tovornjakom, ki ga je poganjal les.

Na žalost je Piet leta 2010 preminil in muzej je pred dvema letoma zaprl svoja vrata. Sedaj pa se je njegova družina odločila celotno zbirko dati na dražbo, saj so prepričani, da bi morala ta zakladnica vozil najti nove domove, kjer jih bodo tako cenili, kot so jih včasih v muzeju blizu Amsterdama.

»Brez očeta ni več isto,« pravi Pieter den Hartogh, Pietov sin. »Oče je bil strasten človek in to strast in ljubezen si je želel deliti z vsemi. Vsi ti avtomobili so bili velik del našega življenja.«

Celotna zbirka je bila 23. junija dana na dražbo s strani Bonhamsa v Hillegomu. Vsako ponujeno vozilo je pritegnilo ponudbe iz vsega sveta, celotna zbirka pa je bila prodana v pičlih desetih urah. Celoten izkupiček prodaje je znašal 6.157.353 €. Najdaljši licitacijski dvoboj je potekal za Fordov model B Side Entrance Tonneau iz leta 1905, ki je bil na koncu prodan za 419.750 €, kar je več kot sedemkratnik ocene in rekordna cena v svetovnem merilu.

»Bili smo navdušeni nad današnjim izkupičkom. Dražba, ki se v celoti proda, je redek pojav, posebej takšne, ki vključujejo tako ogromne količine predmetov. V čast nam je bilo najti nove lastnike vozil, ki so bila tako dolgo cenjena in ljubljena,« je povedal Rupret Banner, direktor avtomobilskega motornega podjetja iz Bonhamsa in eden od dražilcev na dražbi.