Najboljši za volanom

12. junija 2018

Klemen Pongračič

Po izjemnem odzivu, ki ga je izbor Najboljši za volanom doživel leta 2016, ko je sodelovalo skoraj 1500 mladih, najboljši mladi voznik Slovenije pa je postal David Sever, se je Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju s partnerji odločila, da tudi letos izzove mlade voznike in voznice ter jim ponudi priložnost, da svoje znanje in veščine pri vožnji pokažejo in dokažejo v izboru za najboljšega mladega voznika oziroma voznico v Sloveniji.

Število sodelujočih je znova preseglo vsa pričakovanja, saj je bilo izpolnjenih več kot 3700 spletnih testov. Naslov Najboljši za volanom 2018 je osvojil 23-letni študent mariborske fakultete za strojništvo Klemen Pongračič.

Mladi še vedno med najbolj ranljivi udeleženci v prometu

Prometna varnost v Sloveniji se je sicer lani izboljšala, a mladi ostajajo med najbolj ranljivimi udeleženci, kar v globalni kampanji 3500 življenj izpostavlja tudi mednarodna avtomobilistična zveza FIA. AMZS zato izbor Najboljši za volanom izvaja tudi kot del širše in globalne zaveze FIA, ki spodbuja številne preventivno izobraževalne projekte avtomobilskih klubov, ki so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju skupnega cilja – večje varnosti svetovnih, evropskih in nacionalnih cest. Aktivnosti so tudi del programa »Desetletje za večjo varnost cest 2010–2020«, ki potekajo pod okriljem Organizacije združenih narodov. S projektom pa želi AMZS prispevati tudi k uresničevanju ciljev Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022.