Ford S-Max idelen za aktivno družino Perko – Športna bomba!

29. maja 2018

Družina Perko

TEKST Katja Štingl, FOTO arhiv družine Perko

Če kdo ve, kaj pomeni biti aktivna družina, sta to zagotovo zakonca Tjaša in Rok Perko s svojima sinovoma. On vrhunski smučar, ona kaskaderka – divja kombinacija, ki ne poležava na kavču.

Cenijo vse skupne proste trenutke, ki jih radi preživijo na družinskih izletih, če že niso na eksotičnem potovanju, ne mine pa dan, ki ga ne bi izkoristili na svežem zraku. Prav zaradi tega mora biti njihov avto opremljen in pripravljen za vse situacije – kolesarjenje po sončni Istri ali vožnjo s skejtom oziroma longboardom po Prekmurju, kjer so ravnokar preživeli vikend. Nikoli namreč ne vedo, kam jih bo zanesla pot.

»Vsakič ko se vrneva z daljšega potovanja, se še bolj zavedava, kakšna nebesa imamo v Sloveniji. Gore, jezera, hribi, reke, morje … Vse, kar iščeš na drugem koncu sveta, na koncu najdeš doma,« pove energičen par, ki se je lani s sinovoma, šestletnim Oskarjem in triletnim Izakom Svarunom, potepal po Floridi in Dominikanski republiki ter za nameček obiskal še New York. Zaradi Rokove smučarske sezone pa so jim pozimi in zgodaj spomladi na voljo le krajši vikend pobegi, ki jih izkoristijo za odkrivanje bližnjih krajev, zato radi sedejo v avto ter se odpeljejo v neznano.

Ford S-Max idelen za aktivno družino Perko – Športna bomba!Avto mora biti prostoren

Izlete redko načrtujejo. Po navadi je izbira destinacije stvar trenutnega navdiha. »Mogoče ne načrtujemo tudi zato, ker je naš avto S-Max. In priznam, da sem se res navezal nanj, saj je zelo uporaben, prostoren in zanesljiv družinski avto. Ker lahko vanj naložimo vse, za kar se nam zazdi, da bi nam prišlo prav, in tega je seveda ogromno, ob tem pa nam ni treba razmišljati, ali bo morda premalo prostora.

2.339 LITROV
Toliko meri prtljažni prostor S-Maxa, če so zloženi vsi sedeži v drugi in tretji vrsti. In, da, tam dva odrasla tudi zlahka prespita. A tudi ko se v avtu pelje družina, je prostora v prtljažniku še vedno ogromno: tja do 1.300 litrov!

Skoraj vedno imam s seboj tudi smuči, za vsak slučaj, potem so tu še otroška kolesa in Tjaša se po novem navdušuje nad longboardom, tako da je naš avto prava športna bomba,« nam zaupa smučar, ki s partnerko izbira destinacije, kjer je lahko aktivna celotna družina. »Ni nama pomembno, da je na cilju animacija za otroke, saj sva rada aktivna skupaj z njima. Raje kot živalski vrt, kjer vidimo žalostne živali, obiščemo adrenalinski park ali kaj podobnega.«

Nikoli na pot brez banan

Otroka imata vožnjo zelo rada, zato tudi dalj-še poti zanju niso problem. »Fanta animirava z besednimi igrami, otroškimi knjigami, opazovanjem okolice, nikoli pa ju ne zaposliva z gledanjem v tablico ali telefon. Raje jima zavrtiva kakšno pesem, ki ni ravno tipično otroška,« nasmejano pove Tjaša, ki njihove dogodivščine opisuje tudi na svojem blogu. Malico imajo večinoma kar s sabo. V njihovi torbi se vedno najde kakšna banana, ki jih obožuje vsa družina. A jesti med vožnjo mama ne dovoli. »Predvsem zaradi varnosti. Raje se ustavimo in pomalicamo, s tem pa še malo pretegnemo noge.«

Kot velika avanturista sta si Tjaša in Rok lani privoščila tudi romantičen pobeg na rt Kamenjak, kjer sta prespala kar v avtomobilu. »To je bila posebna dogodivščina, ki staršem z majhnimi otroki še posebno veliko pomeni, saj so takšni trenutki redkejši. Avto je tako velik, da sva si zadaj napravila zelo udobno posteljo in preživela
noč s pogledom na morje,« iskrivo pove Tjaša, Rok pa doda, da se je počutil kot študent.

Ford S-Max idelen za aktivno družino Perko – Športna bomba!Simpatična družinica, ki jim idej za aktivne počitnice nikoli ne zmanjka, si želi, da bi si lahko vzeli leto dni dopusta in šli na potovanje okoli sveta. »Zavedava se, da bosta otroka kmalu v šoli in bodo takšni spontani izleti težje izvedljivi, zato si želiva čim bolj izkoristiti čas, ki ga imamo zdaj, ko se še lahko precej prilagajamo smučarski sezoni,« še povesta zgovorna starša, ki se že veselita naslednjega večjega raziskovanja sveta.

Prispevek je bil objavljen v reviji Ford Magazine pomlad 2018 >

Prelistaj aktualno številko revije Ford Magazine >

Preverite zalogo vozil Ford S-Max >>

Te zanima zakaj je S-Max idelen za aktivne družine.