Sovražite vzvratno vožnjo? Potem boste oboževali novega Ford Focusa

16. maja 2018

Nove tehnologije za vzvratno vožnjo

Že nekaj let zapored so vzvratne kamere, ki vozniku pokažejo, kaj se skriva za vozilom, izjemno priljubljene pri kupcih novih vozil.* Povsem novi Ford Focus bo tehnologijo ponesel še korak naprej – voznik bo lahko videl, kaj se skriva za vogalom na zadnji strani vozila  in lahko zavira, če se vam z ene ali druge strani bližajo druga vozila.

Kamera, nameščena tik nad registrsko tablico, zajema sliko z zornim kotom 180 stopinj in jo prikaže na zaslonu na dotik v kabini, da hitreje opazite mimoidoče pešce, kolesarje in druga vozila.

Manevriranje pri vzvratni vožnji olajšajo tudi radarska tipala, ki nadzirajo območje za vozilom in opozorijo voznika na vozila in motocikle, ki se bližajo z ene ali druge smeri. Če se voznik ne odzove na opozorila, sistem samodejno zavira.

“Zavedamo se, da je za skoraj vse uporabnike vzvratna vožnja kritični del vsakodnevne uporabe vozila – in pri tem marsikdo res ne uživa. Ta majhna kamera pomaga narediti velik korak naprej, ko nam olajša vožnjo nazaj,” je povedal Glen Goold, Fordov glavni programski inženir za model Focus.

Rezultati nedavno opravljene raziskave kažejo, da od petih najzahtevnejših voznih manevrov kar štirje vključujejo vzvratno vožnjo, peti pa je vožnja naravnost v parkirno mesto.* Povsem novi Focus uvaja širšo paleto naprednih funkcij in tehnologij kot katerikoli Fordov model doslej.

Poleg širokokotne vzvratne kamere lahko kupci izberejo tudi nadzor mrtvih kotov z opozarjanjem na prečni promet za vozilom, ki voznika opozori na bližanje vozil in motociklov z ene ali druge smeri. Če se voznik ne odzove na opozorila, lahko avto samodejno zavira, da prepreči trčenje ali zmanjša njegove posledice.