Ford spodbuja voznike in kolesarje k strpni ‘souporabi cest’

25. maja 2018

Sobivanje kolesarjev in voznikov avtomobilov.

S povečevanjem števila kolesarjev na evropskih cestah vse prepogosto prihaja do konfliktnih situacij med avtomobilisti in kolesarji v mestih. Infrastruktura le s težavo zagotavlja ustrezno souporabo različnim udeležencem v prometu, zato je Ford poskrbel za novo kampanjo, s katero želi izboljšati varnost ter zmanjšati onesnaževanje okolja in zgoščenost mestnega prometa.

‘Souporaba cest’ spodbuja slogo med udeleženci v prometu in odraža Fordovo prepričanje, da možnost varnega kolesarjenja večjega števila ljudi, še posebej na krajših razdaljah, koristi vsem.

V ta namen je Ford poskrbel za produkcijo revolucionarne izkušnje z navidezno resničnostjo. ‘WheelSwap’ avtomobilistom in kolesarjem omogoča spoznati, kako lahko nepremišljena vožnja avta ali kolesa povzroči v najboljšem primeru veliko strahu in jeze, v najslabšem primeru pa je lahko usodna za soudeležence v prometu. Začetne študije kažejo, da so po soočenju s to izkušnjo skoraj vsi udeleženci izjavili, da bodo spremenili svoje vedenje na cesti.

“Ker sem sam pogosto na cesti tako na dveh kot na štirih kolesih, sem na lastni koži doživel številne trenutke nezadovoljstva, jeze in nevarnosti, s katerimi se pogosto soočajo vozniki in kolesarji na naših cestah,” je povedal Steven Armstrong, predsednik in izvršni direktor Forda za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko. “Varno povezovanje čedalje raznovrstnejših načinov prevoza je ključno za doseganje varnega in preprostega potovanja po naših mestih zdaj in v prihodnosti.”

V Evropi je 250 milijonov kolesarjev in vsaka dvanajsta smrtna žrtev prometnih nezgod je prav kolesar. Zaradi dokazanega pozitivnega vpliva na zdravje, kakovost zraka in zmanjšanje zastojev številna mesta aktivno spodbujajo kolesarjenje. Kampanjo je že podprl tudi sir David Brailsford, glavni direktor kolesarske ekipe Team Sky, ki je večkrat zmagala na dirki Tour de France.

“Fordova pobuda prihaja v pravem trenutku. Evropa je dom največjih kolesarskih skupnosti na svetu in povečana obremenjenost cest zahteva, da posvetimo varnosti veliko večji pomen,” je povedal sir David Brailsford. “Ta kampanja ni namenjena samo uvajanju novih tehnologij, temveč poudarja tudi potrebo po vsestranskem spoštovanju in odgovornosti. Če si bodo kolesarji in avtomobilisti vzeli nekaj časa za razumevanje potreb enih in drugih, bomo kmalu priča spremembi odnosa in vedenja, ki lahko izboljša varnost v prometu za vse. Pri uresničitvi tega lahko ima pomemben prispevek Fordova vodilna vloga.”

Fordova mobilnostna strategija je zagotoviti široko paleto izdelkov in storitev, ki izboljšajo vse ravni transportnega sistema – vozila, infrastrukturo, povezave in digitalne storitve – ter pomagajo ljudem do svobodnejšega premikanja po Mestu prihodnosti. To vključuje pilotne sheme, kot so skupna raba avtomobilov in skupna raba koles, kot jo omogoča sodelovanje med Fordom Nemčija in podjetjem Deutsche Bahn Connect GmbH, podružnico Nemških železnic (Deutsche Bahn AG), storitve prevoza, s katerimi podjetje Chariot omogoča prebivalcem območij s slabše dostopnim javnim prometom vožnjo v službo ter pametne klopi, ki pešcem z mobilnim polnjenjem in povezavo Wi-Fi pomagajo, da ostanejo povezani med premikanjem po mestu.

‘WheelSwap’ avtomobilistom omogoča, da s kolesarjevega zornega kota vidijo, kako nevarno je lahko pretesno prehitevanje, sprememba smeri brez uporabe smernikov in odpiranje vrat brez preverjanja, ali se bliža kolesar. Druga različica kolesarjem omogoča, da izkusijo, kako se počutijo vozniki, ko oni prevozijo rdečo luč, vozijo ‘kontra’ po enosmernih ulicah in nepričakovano spreminjajo smer.

Več kot 1200 oseb je sodelovalo v začetni raziskavi v petih evropskih državah. 70 odstotkov teh, ki so preizkusili aplikacijo ‘WheelSwap’ in si ogledali film, je v primerjavi s tistimi, ki tega niso storili, pokazalo večjo empatijo do vožnje in kolesarjenja drugih soudeležencev v prometu. Poleg tega jih je 91 odstotkov načrtovalo spremembo svojih navad v prometu. Samo dva tedna po izkušnji z aplikacijo ‘WheelSwap’ jih je 60 odstotkov spremenilo svoje vedenje pri vsakodnevnih vožnjah.

Ford zdaj vključuje izkušnjo navidezne resničnosti v svoj brezplačni program za usposabljanje 17 do 24 let starih voznikov Ford Driving Skills for Life (obvladovanje vožnje za življenje). Od leta 2013 je Ford v Evropi namenil skoraj 20 milijonov dolarjev programu Driving Skills for Life, ki v brezplačno in praktično usposabljanje vključuje prepoznavanje nevarnosti, vodenje vozila ter prilagajanje hitrosti in potrebnega prostora. Ford bo izkušnjo ‘WheelSwap’ omogočil tudi na YouTubu skupaj s koristnimi napotki za zagotavljanje varnosti v prometu.

“Najučinkovitejši način za razumevanje zornega kota nekoga drugega je, da stopimo v njegove čevlje oziroma v tem primeru na njegove pedale. Empatija je izjemno močno čustvo,” je povedal Dan Berry, znanstvenik, ki proučuje vedenje in je pomagal zasnovati ta poskus.

Prejšnji mesec je Ford predstavil povsem novega Focusa s tehnologijo, ki lahko zazna kolesarje na cesti ali ob njej in bi lahko prečkali pot vozila. Pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in kolesarjev samodejno zavira, če zazna nevarnost trčenja in se voznik ne odziva na opozorila.