Polica izdelana iz papirnatega ‘satovja’

04. januarja 2018

Iz papirnatega ‘satovja’ izdelana polica omogoča varno spravljanje dragocenosti

Marljive čebele so poskrbele za navdih inženirjev, ki so razvili posebno skrito polico: struktura v obliki satovja omogoča nosilnost, ki kar 100-krat presega lastno težo, zato čvrstost police iz papirja glede na maso presega čvrstost jekla. Prilagodljiva polica v povsem novem športnem terencu Ford EcoSport je zasnovana tako, da lahko uporabniki pod njo skrijejo vrednejše in morebiti krhke predmete, na njo pa lahko namestijo kaj težjega, saj njena nosilnost presega 300 kg – čeprav tehta manj od treh kilogramov, bi na njej brez težav sedeli trije odrasli čebelarji v popolni opremi.

“Narava je ogromen laboratorij z obilico inovacij, živali, kot so čebele, termiti in bobri, pa se zagotovo uvrščajo med najboljše inženirje na svetu,” je povedala Bettina Veith iz ekipe razvojnih inženirjev za model Ford EcoSport. “Izjemno čvrstost satovja brez povečanja mase so že preizkusili v ekstremnih primerih uporabe, na primer v raketah, reaktivnih letalih in superšportnih avtomobilih, zato je bilo prva izbira pri izdelavi super-čvrste police za EcoSportov prtljažnik.”

‘Polico iz satovja’ so inženirji izdelali tako, da so sloj satovju podobnih celic iz recikliranega papirja in lepila na vodni osnovi vstavili med dva sloja iz lahkih in trpežnih steklenih vlaken. Ta lahka rešitev pozitivno vpliva tudi na učinkovitost porabe goriva.

Fordova prodaja športnih terencev v Evropi je lani prvič presegla številko 200.000. Do konca novembra 2017 so prodali za 24 odstotkov več športnih terencev, med katerimi je bilo 12 odstotkov več kompaktnih EcoSportov, 25 odstotkov več srednje velikih modelov Kuga in 94 odstotkov več velikih Edgeev.

Zagotovite si več informacij o elegantnem novem Fordu EcoSportu, ki je na voljo z zmogljivimi in varčnimi bencinskimi in dizelskimi motorji, inteligentnim štirikolesnim pogonom in dovršenim sistemom za povezave SYNC 3.