Večerja, ki vam bo vrnila čas

22. oktobra 2017

Večerjali smo pri Binetu Volčiču

BESEDILO Katja Štingl, FOTO Klemen Brumec

Lahko imamo najprestižnejše stvari na tem svetu – pred sabo krožnik z vrhunskim kulinaričnim izborom ali najbolj luksuzen avtomobil izdelan iz prefinjenih materialov, a če nimamo dovolj časa, da bi v tem uživali, da bi počeli, kar si želimo, potem smo revni.

To je tudi razlog, da pri Fordu niso izdelali le vozila, temveč so z linijo vozil Ford Vignale oblikovali osebno doživetje, ki vam vrača čas. Tako, kot vam ga vrača šef Bine Volčič v svojem bistroju Monstera s sedemhodnimi degustacijskimi večerjami, na katerih se vam odpirajo povsem nova kulinarična obzorja.

“Prideš, sedeš in hrana prihaja. Noben gost ne ve, kaj bo jedel, niti nima možnosti izbire. Seveda nas ob rezervaciji lahko obvesti, ali ima alergije in ali je vegetarijanec, glede tega se prilagodimo, sicer pa so naše večerje namenjene ljudem, ki radi raziskujejo in se znajo popolnoma prepustiti trenutku,” nam ob pozdravu iz kuhinje, rženem krekerju z inčunom z vinskim kisom, objetim z belo slanino iz krškopoljskega prašiča in majonezo iz bučnega olja, razlaga Bine.

Večerja, ki vam bo vrnila čas

To so večerje s konceptom vzemi ali pusti

Filozofija Monsterinih sedemhodnih večerij je namreč, da peljejo gosta navzgor. “Po navadi imamo dve taktiki. Ali je vrhunec glavna jed in se počasi spusti v sladico, ki ni preveč udarna, ali pa je meni sestavljen tako, da se zaključi s sladico. Stvar navdiha,” pravi ustvarjalni šef. In tako kot pri Fordu Vignale poudarjajo, da mora vozna izkušnja teči gladko in biti zanimiva, ne prezahtevna in zapletena, takšna je tudi kulinarična izkušnja na Binetovi večerji, lahkotna in sproščena.

A tu se skupna zgodba avtomobilov in hrane še ne konča. Tako kot pri Vignale ne boste niti opazili podrobnosti, s katerimi je dodelan posamezen šiv, vzorec usnja ali vsaka skrbno oblikovana krmilna enota, tako vam bodo morda na prvi pogled ušli vsi detajli Binetovih krožnikov. In teh ni malo. A ko se zlijejo v celoto, ko se okusi prepletejo in se v človeku zgodi čarovnija, takrat se ustavi čas in prebudijo čustva. In zaveš se, da si šele na začetku, da najboljše šele prihaja, vse tja do kulinarične ekstaze, ko resnično verjameš, da več od tega ne obstaja. Ali pač?

Večerja, ki vam bo vrnila čas

Na večerji so gostje sami dirigenti svojega časa. Zaključijo lahko v eni uri ali treh, a Bine vsekakor priporoča, da ne hitijo preveč. “Gre za izkušnjo, druženje, uživanje v dobri hrani. Mi poskrbimo za prijetno vzdušje in energijo, od njih pa je odvisno, na kakšen način bodo to sprejeli. Naš namen ni, da ljudem pokažemo, kaj vse zmoremo in znamo, temveč da celostno zadovoljimo vse njihove čute. In da jih presenetimo.” Intenzivna večerja, intimnost iz oči v oči ter igra okusov, ki je ne boste zlahka pozabili. To je ‘občutek vignale’ – uživanje z vsemi čutili, v vsakem detajlu.

Večerja, ki vam bo vrnila čas

Binetov nasvet za zimske dni: ingverjev čaj
V hladnejših dneh telo potrebuje hrano oziroma začimbe, ki nas pogrejejo od znotraj, pa tudi povečajo odpornost. Ena od takšnih je zagotovo vsestransko uporaben ingver, ki se v kombinaciji z limonino travo, janeževo zvezdo in cimetovo palčko spremeni v odličen čaj. Pripravimo ga tako, da vse sestavine na tanko narežemo, prelijemo z vrelo vodo, prekrijemo s folijo in pustimo približno 15 minut, da se počasi ohlaja. Odkrijemo folijo in napitek je pripravljen. Po želji ga osladimo z medom ali kakšnim drugim sladilom.

Prispevek je bil objavljen v reviji Ford Magazine jesen 2017 >

Prelistaj aktualno številko revije Ford Magazine >