Nova aplikacija za mlade voznike

08. oktobra 2017

Nova aplikacija z navidezno resničnostjo izpostavlja tveganje zaradi motenj in popelje mlade voznike vse do trčenja, ki se konča na sodišču

Ford se je povezal s podjetjem Google in nagrajenim studiom za navidezno resničnost (VR) Happy Finish, skupaj pa so izdali aplikacijo z navidezno resničnostjo Ford Reality Check, v kateri oživijo morebiti usodne posledice vožnje pod vplivom motenj.

Prva tovrstna izkušnja uporablja platformo Google Daydream VR in vas posadi za volan, med vožnjo na zabavo pa med kopico motenj pobirate prijatelje. Sporočila vseh vrst, telefonski klici in klepetavi prijatelji kar tekmujejo za vašo pozornost in sledi cela serija tveganj, ko se komaj izognete trčenju. Zadnja motnja pa se izkaže za usodno – in krivda je na vaših ramah.

Najnovejši podatki Evropske komisije kažejo, da na cestah po vsej Evropi vsako leto izgubi življenje več kot 3600 mladih – dve tretjini med njimi v vlogi voznika.* Ustvarjalci aplikacije Ford Reality Check upajo, da bo izobraževalna aplikacija pomagala mladim voziti varneje.

“Biti udeležen v trčenju z avtomobilom je izkušnja, ki spremeni življenje – žal preveč mladim takšen dogodek tragično prekine njihovo življenjsko pot. Upamo, da bomo s srhljivim vpogledom v dejstvo, kako hitro se lahko to dejansko zgodi, spodbudili mlade k varnejši vožnji,” je povedal Jim Graham, vodja programa Ford Driving Skills for Life. “Navidezna resničnost je idealen medij za opozarjanje na nevarnosti, ki jih izpostavljenost motnjam med vožnjo predstavlja za mlade voznike. Ta starostna skupina pogosteje uporablja aplikacije z navidezno resničnostjo in raziskave kažejo, da lahko poglobljene izkušnje v navideznem svetu pozitivno vplivajo na vedenje tudi v dejanskem življenju.”**

Motnje, ki so jim izpostavljeni vozniki v aplikaciji Ford Reality Check, temeljijo na najpogostejših in najnevarnejših motnjah v tej starostni skupini, vključno s tistimi, ki jih povzročajo pametni telefoni in potniki. Aplikacija spremlja čas, ko voznik ne gleda na cesto in na koncu pokaže srhljivi seštevek.

V aplikaciji voznikov pametni telefon postane ključni interaktivni element. Krmilnik Google Daydream, ki ga uporabnik drži v roki, je edinstvena komponenta platforme Daydream VR in v aplikaciji zrcali vedenje in interakcije z navideznim telefonom ter izboljša občutek prisotnosti v navideznem svetu.

Ford Reality Check je prva aplikacija za platformo Google Daydream VR, namenjena vzgoji mladih voznikov. “Izjemno ustvarjalno sodelovanje med Fordom, njihovimi partnerji in podjetjem Google (Zoo) je zagotovilo pomemben projekt s področja navidezne resničnosti, ki lahko ohrani življenja številnih mladih voznikov,” je povedal Steve Paler iz podjetja Google.

Med prvimi testiranji je 90 odstotkov uporabnikov, ki so preizkusili aplikacijo, povedalo, da bodo po tej izkušnji spremenili svoje vedenje med vožnjo.

“Z aplikacijo Ford Reality Check smo ustvarili varno okolje, ki omogoča, da se resnično učimo na napakah,” je povedal Daniel Cheetham iz studia Happy Finish. “Pokazati poučen film mladim voznikom je eno, nekaj povsem drugega pa je, če se lahko potopijo v njegovo resnično bistvo. Prepričani smo, da bo ta izkušnja koristila vsem voznikom.”

Aplikacijo Ford Reality Check bodo uporabljali tudi na dogodkih programa Ford Driving Skills for Life v Evropi, nekoliko pozneje pa bo predvidoma na voljo v spletni trgovini Google Play Store.

# # #

* Število smrtnih žrtev, kot navaja poročilo držav EU, november 2016 – https://ec.europa.eu/transport/road_safety/sites/roadsafety/files/2015_age.pdf

** https://www.emarketer.com/Article/Virtual-Reality-Content-Users-Most-Interested-Experiencing/1013615 in raziskave Univerze Stanford o kratko- in dolgoročnih učinkih utelešenih izkušenj v poglobljenih virtualnih okoljih: https://vhil.stanford.edu/pubs/2014/short-and-long-term-effects-of-embodied-experiences-in-immersive-virtual-environments/

O programu Ford Driving Skills for Life

Ford Evropa je od leta 2013 usposabljanjem s cenjenim programom DSFL namenil 12 milijonov EUR. Brezplačno in praktično usposabljanje vključuje prepoznavanje nevarnosti, vodenje vozila ter prilagajanje hitrosti in potrebnega prostora. Program izpostavlja tudi tveganja, ki jih predstavljajo motnje zaradi uporabe družbenih medijev med vožnjo, izmenjava sporočil in snemanje selfijev ter nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola in drog. Letos bo Ford brezplačno usposabljanje zagotovil tudi v Belgiji, na Finskem, v Franciji, Nemčiji, Italiji, na Nizozemskem, Poljskem, v Romuniji, Rusiji, Španiji, Turčiji, Veliki Britaniji in prvič tudi na Madžarskem in Norveškem.

Google Zoo

Zoo je Googlov ustvarjalni možganski trust za različne blagovne znamke in agencije.

O platformi Google Daydream VR

Platformo Google Daydream Virtual Reality so pri Googlu zasnovali za zagotovitev preproste, a poglobljene izkušnje navidezne resničnosti. Lahek naglavni komplet, ki ga krmili podprti pametni telefon, dopolnjuje ročni krmilnik, s katerim uporabnik usmerja svoje interakcije v navideznem svetu.

O studiu Happy Finish

Happy Finish je ugleden globalni ustvarjani produkcijski studio, ki nudi ustvarjalne produkcijske storitve na različnih platformah in možnost pripovedovanja zgodb s pomočjo poglobljenih, vizualno bogatih izkušenj. Happy Finish ima vodilno in obenem pionirsko vlogo pri ustvarjanju komercialne navidezne resničnosti, obogatene resničnosti ter mešanice resničnosti in vsebine z umetno inteligenco za vodilne globalne znamke, agencije in ustvarjalce. Pri Happy Finish je vse mogoče.