Ford uvaja povsem električni družinski avto

14. februarja 2017

Nov Ford Focus Electric

Ford uvaja povsem električni družinski avto, ki ga bo možno napolniti, medtem ko si bo voznik privoščil kavo in tortico, saj je povsem izpraznjen akumulator novega Forda Focusa Electric možno do 80 odstotkov napolniti v samo 30 minutah.*

Petvratna kombilimuzina brez emisij lahko zdaj z enim polnjenjem akumulatorja prevozi do 225 km, zato je še bolj praktična, v Evropi pa jo je že možno naročiti.**

“Vozniki lahko našega novega Forda Focusa Electric napolnijo, medtem ko si privoščijo kavo in košček tortice,” je povedal Joe Bakaj, podpredsednik za razvoj izdelkov pri Fordu Evropa. “Z novo možnostjo hitrega polnjenja in izboljšanim akumulatorjem je novi Focus Electric družinski avto z dosegom in uporabnostjo, ki ustrezata dejanskim zahtevam.”

Novi Focus Electric je eno od 13 novih globalnih elektrificiranih vozil, ki jih bo Ford poslal na trg v naslednjih petih letih, med njimi pa bodo tudi:

  • Povsem novi električni SUV s predvidenim dosegom vsaj 480 km, ki bo na voljo do leta 2020
  • Novi priklopni hibrid Transit Custom, ki ga bodo po načrtih začeli serijsko izdelovati leta 2019, trenutno pa ga preizkušajo v več milijonov funtov vrednem projektu, zasnovanem za izboljšanje kakovosti zraka v Londonu
  • Hibridna različica legendarnega Forda Mustanga

Poleg novega Focusa Electric je v Fordovi evropski ponudbi tudi model Mondeo Hybrid. Ford svoje načrte glede elektrificiranih vozil osredotoča na prednostno področje – elektrificiranje najbolj priljubljenih velikoserijskih osebnih in gospodarskih vozil, poltovornjakov, SUV-jev in športnih vozil, da bodo ob manjši porabi goriva še zmogljivejši, produktivni in zabavni za vožnjo.

Večji doseg, hitrejše polnjenje

Za pogon nove petvratne kombilimuzine Ford Focus Electric skrbita elektromotor s 145 KM (107 kW) in akumulator z zmogljivostjo 33,5 kilovatne ure – skoraj 50 odstotkov zmogljivejši od prejšnjega modela. Akumulator in motor sta hlajena in ogrevana s tekočino, kar pomaga k večji energetski učinkovitosti novega Forda Focusa Electric in daljši življenjski dobi akumulatorja.

Nov priključek za hitro polnjenje je izdelan v skladu s standardom CCS (sistem kombiniranega polnjenja), ki uporabnikom omogoča priklop Focusa Electric na postaje za hitro polnjenje z enosmernim tokom na ulicah, bencinskih črpalkah in počivališčih po vsej Evropi, akumulator pa se na ta način do 80 odstotkov napolni v samo 30 minutah.

Z enakim priključkom lahko uporabniki prek gospodinjske električne vtičnice z izmeničnim tokom z 32 amperi svojega Focusa Electric v petih urah napolnijo za doseg približno 225 km, po treh do štirih urah pa bo energija zadoščala za približno 150 km vožnje. Raziskave kažejo, da 90 odstotkov voznikov na dan prevozi manj kot 100 km, povprečna razdalja, ki jo z avti prevozimo na dan pa znaša 46 km.***

Ford je z drugimi avtomobilskimi proizvajalci v Evropi sklenil sporazum o izgradnji ultrahitrega omrežja za polnjenje, ki bo znatno hitrejše od najzmogljivejših današnjih polnilnih sistemov. Za začetek je načrtovano 400 ultrahitrih polnilnih postaj v Evropi.

Poleg večjega dosega in hitrejšega polnjenja prinaša novi Focus Electric najnovejšo generacijo sistema za komunikacije in razvedrilo SYNC 3, ki vozniku omogoča upravljanje funkcij zvočnega in navigacijskega sistema ter povezanega pametnega telefona s preprostimi glasovnimi ukazi, povzetimi po pogovornem jeziku, ter je združljiv s programoma Apple CarPlay in Android Auto™.

Če voznik Focusa Electric uporablja pametno uro, lahko stanje akumulatorja vozila preveri kar s pogledom nanjo, saj mu to omogoča aplikacija za pametno uro MyFord Mobile. Z aplikacijo lahko lastniki tudi poiščejo svoje vozilo, ga na daljavo zaklenejo ali odklenejo, preverijo doseg in si zagotovijo ključne informacije o zadnji vožnji.

Novega Forda Focusa Electric je že mogoče naročiti v Belgiji, na Finskem, v Nemčiji, na Madžarskem in Norveškem ter v Švici in Veliki Britaniji.

# # #

Čas polnjenja se razlikuje glede na uporabo vozila in okoljske pogoje. Približni časi polnjenja temeljijo na zunanjih dejavnikih vključno s slogom vožnje, obremenitvijo z dodatno opremo, stanjem napolnjenosti akumulatorja in temperaturo.

** Navedena poraba goriva, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EC) 692/2008. Poraba goriva in izpusti CO2 veljajo za različico vozila in ne za posamezno vozilo. Uporaba standardnih testnih postopkov omogoča primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. Poleg učinkovitosti na porabo goriva/energije, izpuste CO2 in doseg z električnim pogonom vplivajo tudi način vožnje in drugi netehnični dejavniki. CO2 je glavni toplogredni plin, ki povzroča globalno ogrevanje.

*** http://juser.fz-juelich.de/record/131990/files/Energie&Umwelt_150.pdf?version=1

Android in Android Auto sta blagovni znamki podjetja Google Inc.