Vožnjo pozimi pogosto zabeli sneg

12. decembra 2018

Sneg, led, dež, tema, veter in slepeče nizko sonce na obzorju – prav nič ne preseneča, da veliko voznikov ne glede na izkušenost ne mara voziti pozimi.

V Veliki Britaniji se več kot polovica usodnih prometnih nezgod na avtocestah zgodi ponoči v dežju, snegu ali v primeru poledice, podobna zgodba pa velja tudi za poseljena območja. Prehitra vožnja glede na vozne pogoje je ključni dejavnik pri vseh zimskih nezgodah in je najpogostejša napaka mladih, manj izkušenih voznikov.

Ste vedeli?

  • Poročilo Evropske komisije navaja, da je največja verjetnost, da bo mladi voznik udeležen v prometni nezgodi, v petek ali soboto ponoči med 20. in 2. uro, ko je pomemben dejavnik tudi tema.
  • Poročilo Evropskega centra za varnost v prometu kot vzrok za večino trčenj mladih voznikov navaja neustrezno načrtovanje. Voznik ni seznanjen z nobeno od ključnih podrobnosti ali pa so njegove predstave o voznih pogojih zaradi neizkušenosti daleč od dejanskega stanja.
  • Število pešcev v Evropi, ki so izgubili življenje v prometnih nezgodah od oktobra do marca, je veliko večje kot v drugih letnih časih.

Z novo animacijo želimo voznike vseh starosti opomniti na nekatere pasti zimske vožnje, spodaj pa so zbrani napotki, ki si jih vtisnite v spomin in pomislite nanje, ko sedete za volan in se odpravite na zimske ceste.

  • Videti in biti viden: očistite okna, žaromete in zadnje luči, da boste laže spremljali dogajanje v prometu in vas bodo pravočasno videli tudi drugi vozniki, še posebej v primeru zaviranja.
  • Le počasi: zmanjšajte hitrost in si zagotovite dovolj prostora za ustavljanje. Ko so ceste zasnežene ali spolzke, šteje vsaka sekunda.
  • Previdno čez luže: če so ceste poplavljene ali se bližate veliki luži, vozite počasi in z višjimi vrtljaji v nižji prestavi. Na drugi strani previdno preverite delovanje zavor.
  • Uporabljajte nižje prestave: v nižjih prestavah lahko izboljšate oprijem na zasneženih ali spolzkih cestah. Če obtičite na ledu, boste v višji prestavi morda uspeli zagotoviti začetni moment za speljevanje.
  • Kar se da lahkotno: pospeševanje, zaviranje in usmerjanje z občutkom brez sunkovitih potez pomagajo preprečiti izgubo nadzora nad smerjo vozila.
  • Brez panike: če začne vozilo drseti na ledu, snegu ali mokri cesti, nežno obrnite volan v isto smer – če zadnji del vozila začne drseti v levo, skušajte zanašanje umiriti z obračanjem volana v levo in se izogibajte močnemu zaviranju.