#NEUKROTLJIV

Ford Mustang je v dobrega pol stoletja z divjim videzom, svojevrstnim šarmom in napetimi mišicami dosegel svetovno slavo ter postal prava ikona, ki jo poznajo v še tako oddaljenih kotičkih sveta.

BESEDILO Matej Kačič, FOTOGRAFIJA Primož Predalič, Marko Pigac, Net.projekt

Mustangov kult pa ni zgolj rezultat njegove dinamične podobe, zmogljivosti, neukrotljivega karakterja in zvezdniške vloge v svetu filma in zabave, ustvarilo jo je kar devet milijonov kupcev ter prav toliko zgodb in doživetij. Eno izmed njih z velikim nasmehom piše in riše – po asfaltu skoraj dobesedno – tudi Filip Flisar, svetovni prvak v smučarskem krosu. Da ima Flisar rad hitrost, vemo, spomladi pa jo je lahko doživel tudi na ‘urbanem’ snemanju oglasnega spota za Fordovo znamko, ko je s svojim rumenim Mustangom ‘dirkal’ po Mariboru. Filip namreč uživa v adrenalinu med hitro vožnjo s smučmi, kolesom, motorjem in seveda avtomobilom, a pri zadnjih dveh je običajno treba poiskati primeren prostor. Pri Fordu so mu spomladi za snemanje reklame omogočili prav to - prosto pot po mariborskem Lentu, trgu Leona Štuklja in vožnjo po dvoetažnem mostu v središču mesta. Zaradi snemanja karavane neukrotljivih Mustangov so zaprli ceste, da je nasmejani Flisar lahko do onemoglosti in brezskrbno preizkušal svoj rumeni stroj tudi na ulicah, koder navadno vozi zmerno. »Pri velikih produkcijah je to malo neobičajno, a v vseh kadrih iz oglasa sem vozil kar sam. Žensk in avtomobilov se namreč nena posoja,« nam je pomežiknil Flisar med našim pogovorom. Zaupal nam je še nekaj podrobnosti iz ozadja snemanja spota, osvetlil ozadje napornih treningov in zaupal, kam se bo v redkih prostih trenutkih podal na dopust.

Oglasni spot ti je bil dobesedno pisan na kožo. Kako ti je bila všeč ideja in kako ste jo speljali?

Ideja se mi je zdela odlična, saj sem človek, ki od malega obožuje avtomobile. Sploh športne, najbolj od vsega pa obožujem vožnjo. Spot je bil zato povsem v mojem stilu, saj si vsak avtomobilski navihanec želi, da mu enkrat zaprejo ceste, kaj ceste, celo mesto, tako da si lahko da duška povsem brez omejitev in tveganja. Dirkanja po ulicah in v vsakdanjem prometu namreč ne odobravam. Brez aktivnega sodelovanja s scenaristom in režiserjem pri takšnem projektu seveda ne gre. Kot strokovnjaki za kamere so mi povedali svoje želje, jaz pa sem jim kot lokalec zaupal, kje bodo najprimernejša mesta za posamezne kadre ter kje je pravi asfalt za driftanje. Nato sem Mustanga odvozil tako, kot so želeli. Sprva so sicer omenjali kaskaderja, ki bi vozil moj avtomobil, a smo se hitro zmenili, da bom svojega vozil in gume po asfaltu ‘žgal’ kar sam. Žensk in avtomobilov sepač nena posoja.

Koliko časa ste snemali?

Snemanje je trajalo kar ves dan, delali smo od jutra do pozne noči. Treba je bilo zapreti izbrane ulice in ceste, ekipa se je nato postavljala in prestavljala na primerna mesta, da so kadre posneli z več zornih kotov. Brez stresa in napetosti seveda ni šlo, saj vse vedno ne gre povsem po načrtih in je treba kadre ponavljati. Marsikaj med snemanjem je bilo luštnega, sploh občutki, ko lahko voziš na polno. Kakšni deli snemanja so bili tudi s stališča voznika tehnično zahtevni. Pri prizoru, ko zapustim garažo, sem moral uporabiti zaviranje z levo nogo - medtem ko imaš desno nogo na plinu in zadek avtomobila spodrsava, ga obenem nadzoruješ z levo nogo na zavori. To delati na ozkem prostoru in med jeklenimi stebrički ... No, hitro gre lahko kaj narobe, saj gre za močan avto, ki ga je treba znati obvladovati. Povsem brez nevarnih situacij ni šlo, pri prizoru na mostu bi kmalu prišlo tudi do trka, saj vsi akterji niso imeli enakih navodil. Bilo je tudi že precej pozno in vsi skupaj smo bili že pošteno utrujeni.

Te zanima več?

Celoten prispevek in ostale zanimive vsebine si lahko prelistaš.

Oglej si revijo >
Pravi ameriški muscle car z voznimi lastnostmi evropskega športnika
Zmogljiv atmosferski motor 5,0 V8 s 421 ‘konji’ (310 kW)
4,8 s do 100 km/h
Kupe ali kabriolet
Ročni ali samodejni menjalnik
Vrhunske zavore Brembo in sedeži Recaro
Legenda, ki cestam vlada že 52 let
#neukrotljiv
5-letno jamstvo brez omejitve prevoženih kilometrov

Ford Mustang GT 5.0 V8

Ford Mustang je v dobrega pol stoletja z divjim videzom, svojevrstnim šarmom in napetimi mišicami dosegel svetovno slavo ter postal prava ikona, ki jo poznajo v še tako oddaljenih kotičkih sveta.

Preberi več

Ne zamudi novosti!

Naroči se na Fordove eNovice in/ali na tiskano različico brezplačne revije Ford Magazine: