Domov
03

Je vaša družina dinamična?

Na vrhuncu evropske enoprostorske mrzlice je Ford poslal na trg model S-Max in z njim združil do takrat na videz nezdružljivo: veliko kabinsko prostornino in praktičnost je tesno povezal s športno dinamično podobo in vozno dinamiko.

BESEDILO IN FOTO Miha Merljak

Maja smo nekaj družinam omogočili učenje dinamične varne vožnje s Fordovimi vozili z družino Max na čelu, ki obsega različne modele glede na potrebe družin, od tistih z do sedmimi člani, za manjše in za tiste z več mlajšimi člani, ki za varno vožnjo potrebujejo celo tri pritrdišča Isofix v drugi vrsti.

A kako je varna, udobna in s cestnoprometnimi predpisi skladna vožnja sploh lahko dinamična? Da to ni zgolj privlačen prodajni slogan, smo z izbranimi družinami dokazali na letališču Slovenj Gradec, a pokazal se je tudi ključen pogoj: da sta voznik in vozilo iz pravega testa! Kajti čeprav je recept v teoriji sila enostaven, v praksi zahteva ogromno vaje med stožci!

Kako ovinek speljemo dinamično, a našim malim VIP-ovcem prijazno?

1. Pospeševanje naj bo odločno, a zvezno, torej nežno! Pomaga športni program.
2. Zavirajmo progresivno: pred ovinkom blago, samo da sprožimo prenos mase. Glavna faza je močno zaviranje, pri katerem se zadnji del dvigne, v zaključku pa z rahlim popuščanjem sprostimo prednja kolesa, da se lahko pripravijo na zavijanje. Verjetno ni treba poudariti, da moramo vse tri faze nežno povezati?
3. Oči so uprte daleč, čim dlje v ovinek, da lahko čim bolj predvidimo možne zaplete v ovinku, pa tudi, da lahko čim bolje ocenimo potreben zasuk volanskega obroča – cilj je namreč, da ovinek speljemo brez kakršnihkoli popravkov volana, ki bi telo nagibali v različne smeri.

Preverite širok nabor Fordovih vozil iz zaloge z dodatnim prihrankom ter cenovno dostopnejšim financiranjem Ford Credit. Ne glede na to, ali potrebujete malega ali velikega, boste tukaj našli svojega novega Forda.

Kakšna je dinamična vožnja?

“… da znaš zavirati v ta pravem momentu …”
“… da si precej hiter, ampak da to nihče od tvojih sopotnikov ne čuti …”
“… da tvojim sopotnikom ni slabo, da jih ne premetava …”
“… da ni za tabo kolone, ko se pelješ čez ovinke …”
“… da otrok zadaj ne premetava, pa vseeno uživaš v ovinkih …”
“… da si hiter, a še vedno dovolj varen …”
“Nekaj je avto pogledati v salonu, drugo pa ga peljati v ovinkih. In tukaj med temi ovinki me je S-Max res prijetno presenetil.”

Te zanima več?

Celoten prispevek in ostale zanimive vsebine si lahko prelistaš.

Oglej si revijo >

S-Max

5 ali 7 sedežev
Prilagodljiva notranjost – 32 kombinacij razporeditve sedežev in prtljage
Inteligentni štirikolesni pogon AWD
Povprečna poraba 5.0 l/100 KM z motorjem 2.0 TDCi in ročnim menjalnikom
Športni enoprostorec s stilom
Za dinamične družine
5 zvezdic NCAP
700-litrski prtljažni prostor
3 pritrdišča Isofix v drugi vrsti
5-letno jamstvo brez omejitve prevoženih kilometrov

C-MAX in Grand C-MAX

Družinsko življenje je zmeraj burno. Prav zato je Ford C-MAX zasnovan, da bo vsaka vožnja brez napora. S etsedežni C-MAX in pet- oz. sedemsedežni Grand C-MAX: ne glede na to, katerega izberete, uživali boste v povsem novi izkušnji prilagodljivosti, praktičnosti in učinkovitosti.

Preberi več >

Ne zamudi novosti!

Naroči se na Fordove eNovice in/ali na tiskano različico brezplačne revije Ford Magazine: